Στο τραπέζι του Eurogroup δασμοί και χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών
08:09 - 12 Απριλίου 2025

«Πρέπει να χτίζεις δεσμούς, όχι να βάζεις δασμούς». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε το στίγμα της διπλωματικής και οικονομικής θέσης που θα αναπτύξει η Ελλάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Eco/Fin στη Βαρσοβία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δασμοί που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ καθώς και η χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.
«Θέλουμε, αυτό το οποίο είπε και ο πρωθυπουργός, μια λύση win-win με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδανικά πρέπει να είμαστε σε ένα περιβάλλον μηδενικών δασμών ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μιλώντας προχθές στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά τόνισε την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση, θεσμική συνέπεια και ευρωπαϊκή ενότητα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν δέχεται ισχυρή επίδραση από τις αλλαγές στο οικονομικό παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος και προβληματισμένος για τις δευτερογενείς επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν.
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζονται περιορισμένες – καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε μόλις 2,4 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ -, η ανησυχία εστιάζεται στις δευτερογενείς συνέπειες: στην επενδυτική αβεβαιότητα, στο ενδεχόμενο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ και Γερμανία) και στις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης δασμών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Δομική αδυναμία
Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο και τη δομική αδυναμία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, όπως περιγράφεται στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα, οι οποίες, όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να είναι ο ‘Βορράς’ στην πυξίδα μας».
Με «εσωτερικούς δασμούς» σχεδόν 45% στη μεταποίηση και 110% στις υπηρεσίες, η Ευρώπη παραμένει ένας ημιτελής οικονομικός χώρος, σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «αυτό που πρέπει να κατακτηθεί και να επιτευχθεί είναι να αφαιρεθούν εμπόδια και εντός των οικονομιών και μεταξύ των οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η Ελλάδα, που πλησιάζει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις εξαγωγές (43% του ΑΕΠ), θέτει ως στόχο την περαιτέρω διείσδυση σε αγορές όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει πιο ισχυρή φωνή στο ευρωπαϊκό τραπέζι των αποφάσεων.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο τραπέζι της Βαρσοβίας είναι η εφαρμογή εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες που αναμένεται να ανοίξει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να ξεκαθαρίζει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη λογική του ‘δώσ’ τα όλα’ που περνάει τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές».
Πηγή: in.gr
