Συνάντηση ΠτΔ με την Επίτροπο για τη Μεσόγειο-«Η Κύπρος διαδραματίζει κύριο ρόλο στην περιοχή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδια για τη Μεσόγειο κα Dubravka Suica, στην παρουσία της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένας Ραουνά.

Καλωσορίζοντας την Επίτροπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος υπήρξε υπέρμαχος της σύστασης του χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 είναι να έρθει πιο κοντά η ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας πως η περιοχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, αλλά, παράλληλα, παρουσιάζονται και πολλές ευκαιρίες.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας προτίθενται να αποστείλουν επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο, έτσι ώστε να υπογραφεί παρόμοια συμφωνία με αυτή που υπεγράφη από την κα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αιγύπτου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια συμφωνία που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχή.

Από πλευράς της η Επίτροπος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνδράμει στην άμβλυνση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Ακολούθως, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο υπό την ιδιότητα της Επιτρόπου.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή που είναι σημαντικές και για την Κύπρο και το μέλλον της. «Η Κύπρος», υπογράμμισε, «διαδραματίζει κύριο ρόλο σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και συνεργαζόμαστε για τις εξελίξεις που αντανακλούν και στην περιοχή και στην ίδια την Κύπρο».

Ερωτηθείσα αν συζητήθηκε ο ρόλος της Κύπρου στο θέμα του μεταναστευτικού, η Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για πολλά θέματα, όπως για το μεταναστευτικό, την ενέργεια, το εμπόριο και άλλα.

Σημείωσε ότι «θα δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία, ελπίζουμε για το καλύτερο», προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες και στην Κύπρο, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου ως νησιωτικής χώρας, η Επίτροπος είπε ότι «στηρίζουμε την Κύπρο με διάφορους τρόπους και Οδηγίες», βοηθώντας στην προώθηση διάφορων έργων, όπως είναι οι αγωγοί διασύνδεσης.

Δειτε Επισης

Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029