Κραυγή αγωνίας από πατέρα αυτιστικού παιδιού-Έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους γονείς
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 11 Απριλίου 2025

Εν έτει 2025, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει γίνει στη διαχείριση των παιδιών με αυτισμό που βρίσκονται σε περιόδους κρίσης. Η απουσία πρωτοκόλλων δυσχεραίνει τη μεταφορά και τη φροντίδα των παιδιών, επιβαρύνοντας σημαντικά τους ίδιους τους γονείς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πατέρα αυτιστικού παιδιού, ο οποίος κατήγγειλε τους αρμόδιους του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την κακή διαχείριση της κατάστασης του, το οποίο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην οποία παρευρέθηκαν τόσο πατέρας όσο και η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμιδα Ανθοπούλου, με αφορμή σχετική ανάρτηση της τελευταίας για περιστατικό όπου άτομο με αυτισμό, που χρειαζόταν νοσηλεία, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και χειροπέδες.
Ο πατέρας ανέφερε πως όταν κρίθηκε απαραίτητη η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία του παιδιού του, δέχθηκε απειλητική στάση από συγκεκριμένα πρόσωπα, οι οποίοι του είπαν ότι «πρέπει να υπογράψετε για ημερήσια φροντίδα, διαφορετικά θα σας φέρουμε το Γραφείο Ευημερίας και την Αστυνομία-λες και κάναμε έγκλημα».
Όπως είπε, μαζί με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν πρόσφατα τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έπειτα από καταγγελία ότι «δεν ενδιαφέρονται για το παιδί τους». Τόνισε πως η διαχείριση αυτών των περιστατικών θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, καθώς υπάρχουν γονείς που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν και η μόνη τους επιλογή είναι να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Εξήγησε πως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ, ο ρόλος του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων είναι η φροντίδα σοβαρών ψυχιατρικών και ψυχοκοινωνικών περιστατικών. Ωστόσο, όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της νοσηλείας άθε δεύτερη μέρα μας έλεγαν να λάβουμε εξιτήριο. Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, δέχθηκα τηλεφώνημα από άλλον γιατρό, ο οποίος με ενημέρωσε πως, έπειτα από εντολή ανωτέρων, το παιδί μου πρέπει να λάβει εξιτήριο. Αντέδρασα, λέγοντας πως θα έπρεπε να με καλέσει η θεράπουσα ιατρός και να εξηγηθεί γιατί προτείνεται εξιτήριο τη στιγμή που το παιδί συνεχίζει να χτυπιέται. Μου απάντησαν πως είναι “καλά” και όταν αντέδρασα, μου είπαν απλώς ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί ο θάλαμος επειδή έρχεται το τριήμερο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για επιπλέον εξετάσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες. Όπως είπε, αποδείχθηκε πως το παιδί έπρεπε να εξεταστεί από γαστρεντερολόγο, ο οποίος τελικά την εξέτασε την περασμένη Τετάρτη.
«Οι γιατροί του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων δεν δέχονται παιδιά άνω των 16 ετών, ενώ το Μακάρειο Νοσοκομείο εξετάζει παιδιά μέχρι 18 χρονών», υπογράμμισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως, όταν ζήτησαν να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις λόγω υποψίας άλλου νοσήματος, οι αρμόδιοι αρχικά συμφώνησαν, αλλά την επόμενη μέρα τις ακύρωσαν και επέμειναν μόνο για MRI. «Μας είπαν πως, για να γίνουν οι εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο, το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο, αλλά να το συνοδεύσουμε εμείς, γιατί δεν μπορούσαν οι νοσηλευτές».
«Είχαν και το θράσος να μας πουν ότι το παιδί πάει καλά και ότι θα πάρει εξιτήριο. Όμως, λόγω θεμάτων ασφαλείας δεν μπορούσε να χειρουργηθεί. Τελικά, μας ανακοίνωσαν ότι θα μεταφερθεί με διάταγμα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Τους απάντησα πως αν προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, θα τα πούμε στο Δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απουσιάζουν τα πρωτόκολλα
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμιδα Ανθοπούλου, ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων, καθώς η Οργάνωση έχει δεχτεί πολλές αναφορές για σημαντικά κενά στη νοσηλεία ατόμων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.
Σημείωσε πως έγιναν πολλές προσπάθειες να καταστεί σαφές στους αρμόδιους ότι υπήρχε ανάγκη για νοσηλεία του παιδιού. Όταν έγινε τηλεφώνημα στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων για τη μεταφορά του παιδιού, αυτή δεν ήταν εφικτή λόγω απουσίας σχετικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, χάρη στην παρέμβαση της Προϊστάμενης, Ριάνας Κωνσταντίνου, κατέστη τελικά δυνατή η μεταφορά.
«Πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών», υπογράμμισε.
Από την πλευρά των βουλευτών της Επιτροπής Υγείας, εκφράστηκε η ανάγκη να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να δώσουν εξηγήσεις και να εξεταστεί η δημιουργία και εφαρμογή σχετικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γιατροί βγάζουν τα δόντια σε άτομα με αυτισμό αντί να κάνουν απονεύρωση-Σωρεία καταγγελιών στην ΚΥΣΟΑ
- «Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους
- Άτομα με αναπηρία μένουν άνεργα λόγω απόρριψης ιατροσυμβουλίων-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
- Κενό στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Πρόταση για ποινικοποίηση των μισαναπηρικών αναφορών
