Πιο αυστηρές ποινές για την κακοποίηση των ζώων-Υπεραμύνθηκαν της στάσης τους οι βουλευτές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης πρόταση νόμου της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, που ενισχύει το πλαίσιο της ευημερίας των ζώων εισάγοντας αποτρεπτικές ποινές για κακοποίηση.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι σχεδόν οι Βουλευτές απάντησαν σε επικρίσεις που δέχθηκαν για τη μη ψήφιση των κανονισμών που έφερε η Κυβέρνηση για το θέμα.

Οι Βουλευτές είπαν ότι ουσιαστικά οι κανονισμοί δεν θα επέφεραν βελτιώσεις στην ευημερία ζώων, αλλά θα οδηγούσαν σε κακοποιήσεις τους ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις των κλουβιών.

Κάποιοι Βουλευτές μίλησαν για άδικες επικρίσεις από  ορισμένους που δεν ενημερώθηκαν λεπτομερώς για ποιο λόγο οι κανονισμοί δεν ψηφίστηκαν πριν 2 εβδομάδες ούτε και ζήτησαν να μάθουν για τις απόψεις ενός εκάστου.

Μίλησαν για ελλιπείς κανονισμούς και κενά σε ελέγχους και στην εποπτεία και εξέφρασαν την ελπίδα όλα αυτά να διευκρινιστούν σε συζήτηση με την Υπουργό Γεωργίας.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές και αποτρεπτικές οι ισχύουσες ποινές για κακοποιήσεις ζώων.

Οι ποινές των αδικημάτων αυξάνονται σε χρηματική ποινή έως €20.000 ή/και ποινή φυλάκισης έως 24 μήνες σε περίπτωση πρώτης καταδίκης και σε χρηματική ποινή έως €30.000 ή/και ποινή φυλάκισης έως 36 μήνες σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης των προνοιών της πρότασης νόμου αναφέρθηκε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση κατέστη αναγκαία συνεπεία των πρόσφατων περιστατικών κακοποίησης και θανάτωσης ζώων, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι ισχύουσες ποινές δεν επιτελούν τον σκοπό τους, ήτοι την αποτροπή της διάπραξης των εν λόγω αδικημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Διαβεβαιώσεις για αύξηση των ποσοτήτων νερού σε αγρότες-Έστειλαν επιστολές σε Υπουργείο και Πρόεδρο
Στα λόγια θετικός, αλλά αναμένονται πράξεις από Τυχικό-Ο πρότερος βίος βάζει σε αμφιβολίες τον Αρχιεπίσκοπο
Άσπρος καπνός για την ασφάλεια στα ΤΑΕΠ και την υποστελέχωση νοσηλευτών-Οι αποφάσεις των συναντήσεων
Τετάρτη και Πέμπτη βράδυ κλειστός αυτοκινητόδρομος προς αεροδρόμιο Λάρνακας παρά Ριζοελιά
Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Εκτός στόχων στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου η Κύπρος-Η μη ευελιξία των ΑΠΕ επιλύεται με την αποθήκευση
Αύξηση σε όλες τις κατηγορίες περίθαλψης στο ΓεΣΥ το 2023
Γέννησε στην τουαλέτα νοσοκομείου ενώ περίμενε να την εξετάσει γιατρός
Ικανοποίηση κοινοτήτων ανατολικής Λεμεσού από περιφερειακή σύσκεψη με ΥΠΕΣ