Υποψηφιότητα για εγγραφή παραδοσιακών φωνών Κύπρου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιάς UNESCO
17:59 - 10 Απριλίου 2025

Πριν λίγες ημέρες η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας για την εγγραφή των φωνών της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δήλωσε την Τετάρτη η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.
Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού «Φωνές τζιαι Θύμησες» και της έκθεσης «Φωνές τζιαι Θύμησες τ’ Άη Γιωρκού τζιαι της Λαμπρής» στο Παραλίμνι, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε, ακόμη, πως στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στηρίζονται ενεργά οι φορείς που τη διαφυλάσσουν.
Πρόσθεσε πως «η ενίσχυση και διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ως αναπόσπαστου στοιχείου της συλλογικής ταυτότητάς μας, αποτελεί για το Υφυπουργείο Πολιτισμού βασική μέριμνα».
«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη συνέχειά της μέσα στον χρόνο, ώστε να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, προσαρμοζόμενη βέβαια στις σύγχρονες συνθήκες», είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς, «στηρίζουμε ενεργά τους φορείς που τη διαφυλάσσουν, και ενθαρρύνουμε την τεκμηρίωση και προώθηση των ζωντανών πολιτιστικών παραδόσεων του νησιού μας».
Μιλώντας για το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού «Φωνές τζιαι Θύμησες» και την έκθεση «Φωνές τζιαι Θύμησες τ’ Άη Γιωρκού τζιαι της Λαμπρής» η Υφυπουργός τόνισε ότι τέτοιες δράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία Άγιος Επιφάνιος, διασώζουν και παρουσιάζουν, στα μάτια παλαιών και νεότερων, πολύτιμες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, τεκμηριώνοντας μια ιδιαίτερη πτυχή του τοπικού πολιτισμού: τα έθιμα και τις παραδόσεις που σχετίζονται με το Πάσχα και τον πανηγυρικό εορτασμό του πολιούχου αγίου του Παραλιμνίου, του Αγίου Γεωργίου.
Η κ. Κασσιανίδου είπε ότι η πολιτιστική ταυτότητα συγκροτείται και αναπαράγεται στον χρόνο μέσα από την καθημερινή συνύπαρξη, αλλά, και κατά βάση, μέσα από σημαδιακές στιγμές της κοινωνικής ζωής που ενώνουν τους ανθρώπους, αναδεικνύοντας κοινούς τρόπους αντίληψης και έκφρασης.
«Στον κύκλο του έτους, τα πανηγύρια που συνδέονται με γιορτές της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης ήταν και παραμένουν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της θρησκευτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, στο πλαίσιο των οποίων ενισχύονται, προβάλλονται και μεταδίδονται στις νεότερες γενιές στοιχεία της ζώσας κληρονομιάς μας», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το 2018, με πρωτοβουλία του Δήμου Παραλιμνίου, του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και συνεργαζόμενων συνόλων, το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. «Ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος συνδέεται με την ιστορία της Κοινότητας του Παραλιμνίου, συγκαταλέγεται στους προσφιλέστερους Αγίους της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης στο νησί», είπε.
Είπε ακόμη ότι στο Παραλίμνι η τιμή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, διατηρώντας ζωντανό τον συνεκτικό ιστό της τοπικής κοινότητας.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι το Παραλίμνι, όπως και η ευρύτερη περιοχή των Κοκκινοχωρίων, φημίζονται για τη μακρά παράδοση ποιητάρηδων και μουσικών, αντρών και γυναικών, για τους οποίους το τοπικό πανηγύρι αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία ανάδειξης του ταλέντου και της καλλιτεχνικής δημιουργικότητάς τους. «Μάρτυρας της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου αποτελεί η ξακουστή ‘Παραλιμνίτισσα φωνή’, ένα ιδιότυπο μελωδικό ιδίωμα, συνδεδεμένο με την περιοχή του Παραλιμνίου», ανέφερε
Η Υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι το 2019, οι φωνές της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου εγγράφηκαν στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Είμαι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσω ότι πριν από λίγες ημέρες η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας για την εγγραφή των φωνών στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», είπε. Την υποψηφιότητα, συνέχισε, στήριξαν έμπρακτα σχετικοί με το στοιχείο φορείς της Κύπρου, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
