Γιατροί βγάζουν τα δόντια σε άτομα με αυτισμό αντί να κάνουν απονεύρωση-Σωρεία καταγγελιών στην ΚΥΣΟΑ
06:00 - 10 Απριλίου 2025

Σοβαρές καταγγελίες έχει μαζέψει η ΚΥΣΟΑ, αναφορικά με τον τρόπο που υπηρεσίες του κράτους μεταχειρίζονται άτομα με νοητική αναπηρία, με αρκετές εξ αυτών να αναφέρουν πως γιατροί επιλέγουν να ναρκώνουν τα άτομα με αυτισμό και να τους βγάζουν τα δόντια, αντί να τους κάνουν απονεύρωση, καθώς είναι πιο γρήγορη διαδικασία και όχι τόσο κοστοβόρα. Όλες οι καταγγελίες θα τεθούν ενώπιον της Βουλής, σε μία προσπάθεια να μεταφέρουν πως ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, βάσει των οποίων οι επαγγελματίες υγείας θα χειρίζονται άτομα με νοητική αναπηρία.
Η καταγγελία που έκανε πρόσφατα η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούσε περιστατικό με άτομο με αυτισμό, το οποίο χρειαζόταν νοσηλεία και έσπευσε ασθενοφόρο με χειροπέδες, έχει θορυβήσει την Επιτροπή Υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να συζητήσει με την οργάνωση που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρίες. Στόχος είναι να καταγραφεί η κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και κατά πόσο υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πράγμα για το οποίο η ΚΥΣΟΑ φωνάζει και ζητά άμεσες λύσεις για αλλαγή των δεδομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους
«Είναι γενικά για την ανυπαρξία πρωτοκόλλων. Δυστυχώς, ανέκαθεν δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για τα συγκεκριμένα θέματα. Εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε το θέμα για να βρεθούν λύσεις και να καταρτιστούν πρωτόκολλα. Δεν είναι θέμα διαχείρισης ενός περιστατικού ατόμου με αναπηρία, που για οποιοδήποτε λόγο πάει στο νοσοκομείο. Πάει για παράδειγμα ένα άτομο με νοητική αναπηρία, χωρίς λεκτική επικοινωνία, πάει σε ένα νοσοκομείο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρωτόκολλο, ότι αυτά τα περιστατικά αποστέλλονται σε ένα νοσοκομείο αναφοράς, όπου υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό και μπορεί να τα εξυπηρετήσει», ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου.
Σημειώνεται πως το περιστατικό που είχε καταγγείλει η κα. Ανθοπούλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μεμονωμένο, αφού αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς τους λειτουργούς των ασθενοφόρων, με βάση τα όσα δεδομένα που έχει ενώπιον της η ΚΥΣΟΑ. Πράγμα που χαρακτηρίζεται απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να αλλάξει.
«Πρέπει να υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε όταν πρέπει να διαχειριστεί περιστατικό με ψυχιατρικά προβλήματα, να μην πηγαίνει ασθενοφόρο με χειροπέδες. Δεν γίνεται για τα παιδιά με νοητική αναπηρία και με ψυχική αναπηρία, να πηγαίνει ασθενοφόρο με αναπηρία. Αυτό τους είπαν από την υπηρεσία ασθενοφόρων. Δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο που να εκπαιδεύει το προσωπικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άτομα με αναπηρία μένουν άνεργα λόγω απόρριψης ιατροσυμβουλίων-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Βγάζουν τα δόντια αντί να κάνουν απονεύρωση
Πέραν των περιστατικών με τα ασθενοφόρα, άλλες καταγγελίες που φτάνουν ενώπιον της οργάνωσης που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρίες, αναφέρουν πως γιατροί επιλέγουν να βάλουν τα δόντια των ατόμων με αυτισμό παρά να κάνουν άλλες θεραπείες.
«Ένα άλλο θέμα είναι το ζήτημα με τα δόντια των παιδιών με αυτισμό. Αντί να τους κάνουν απονεύρωση, τους τα βγάζουν και υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα ζωής τους. Τους κοιμίζουν και τους βγάζουν τα δόντια, επειδή είναι πιο γρήγορη η διαδικασία. Σε ένα άτομο χωρίς νοητική αναπηρία ή ψυχική αναπηρία δεν θα το κάνουν, εκείνα τα άτομα τα κοιμίζουν. Θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι όλα αυτά τα θέματα. Είναι διαχρονικά και ως τέτοια πρέπει να τα δούμε και να τα αντικρίσουμε».
Στο μεταξύ, η ΚΥΣΟΑ παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με το γεγονός ότι δεν κλήθηκε σε καμία σύσκεψη, πριν εκπονηθεί η Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό. «Το μάθαμε ότι έγινε από την τηλεόραση. Πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος της ΚΥΣΟΑ. Όπως απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το ίδιο το αναπηρικό κίνημα πρέπει να διαβουλεύεται για θέματα που αφορούν την αναπηρία», κατέληξε η κα. Ανθοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Πρόταση για ποινικοποίηση των μισαναπηρικών αναφορών
