Η έκκληση στους συγγενείς θυμάτων έδειξε προθέσεις της Ερευνητικής-Τους άφησαν χωρίς στενογράφο, άλλαξαν συνεδρίες

«Θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση στους συγγενείς των θυμάτων που σκοτώθηκαν από αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ ή ακόμα και στους συγγενείς του τραυματία ώστε να έλθουν να καταθέσουν στην Επιτροπή. Δεν θέλουμε να αποστείλουμε προσκλήσεις, διότι δεν θέλουμε να τους υποχρεώσουμε να έρθουν, αλλά θέλουμε να ακούσουμε τις μαρτυρίες τους».

Αυτή ήταν η καταληκτική αναφορά του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μελών του Συνδέσμους Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων και η οποία δείχνει ότι στόχος τους είναι να ακούσουν όλες τις απόψεις και θέσεις, ακόμα και από πρόσωπα που μπορεί να μην είχαν εμπλοκή στο θέμα, αλλά ούτε τη δυνατότητα να αποτρέψουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο υπήρξαν θύματα των κενών και παραλήψεων που οδήγησαν το κράτος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Παράλληλα, η αναφορά του κ. Χριστοδούλου πώς δεν θέλουν να προσκαλέσουν επίσημα τα εν λόγω πρόσωπα, αφού τότε θα είναι υποχρεωμένοι να βρεθούν ενώπιον της Ερευνητικής, υποδηλώνει σεβασμό προς τον πόνο που βιώνουν, ωστόσο θεωρούν ότι οι καταθέσεις τους θα προσδώσουν σημαντικά στοιχεία στην έρευνα που διεξάγεται.

Εξάλλου, η Επιτροπή είναι ανοιχτή στο να καταθέσουν κι άλλα πρόσωπα, από άλλες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν θα καλεστούν, νοουμένου ωστόσο ότι έχουν να καταθέσουν στοιχεία που δεν τέθηκαν ενώπιόν τους από άλλους μάρτυρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσαν όλα τα μέλη του ΣΕΜΗΟ, παίρνει σειρά ο ΠΑΣΕΑ-Έκκληση σε συγγενείς των θυμάτων να καταθέσουν

Χωρίς εργαλεία η Ερευνητική

Την ίδια ώρα, ένα άλλο κεφάλαιο που ανέκυψε από την δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής και προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι πως παρότι συστάθηκε η Ερευνητική με σαφής οδηγίες για διερεύνηση του σκανδάλου με τους ΤΑΚΑΤΑ, εντούτοις δεν παραχωρήθηκαν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τα μέλη της να επιτελέσουν το καθήκον τους στο έπακρο.

Σήμερα, ήταν ορισμένη να αρχίσει η κατάθεση των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων, όμως αποφασίστηκε όπως μετακινηθεί η ημερομηνία για την Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, διότι δεν υπάρχει στενογράφος για να κρατά τα πρακτικά των συνεδριών.

Παράλληλα, αναβλήθηκε και η συνεδρία της 15ης Απριλίου για τον ίδιο λόγο, που επίσης θα κατέθεταν τα μέλη του ίδιου συνδέσμου. Εκ μέρους του ΠΑΣΕΑ, βρισκόταν εκπρόσωπός τους στην αίθουσα της Ερευνητικής, ο οποίος ενημερώθηκε για την αλλαγή της πρώτης κατάθεσης και ζήτησε όπως η δεύτερη ημερομηνία που θα οριστεί να είναι η Μεγάλη Παρασκευή, όμως το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό διότι και πάλι δεν υπήρχε η δυνατότητα για συμμετοχή στενογράφου.

Τέτοιας φύσεως προβλήματα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που διεξάγεται μια τόσο σοβαρή Ερευνητική Επιτροπή, για ένα σκάνδαλο που ταλάνισε χιλιάδες πολίτες, δεν μπορεί να περιποιεί τιμή, κανέναν.

Πέραν όμως της τραγικότητας της κατάστασης, προκύπτει και θέμα με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία πιέζουν για ολοκλήρωση των ερευνών, αφού στα μέλη της Ερευνητικής δόθηκε περιθώριο τριών μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες.

Παίρνει σειρά η Αστυνομία μετά τον ΠΑΣΕΑ

Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση του ΠΑΣΕΑ, ενώπιον της Επιτροπής θα κληθεί η Αστυνομία για να δώσει στοιχεία για τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα, με θύματα τους Κυριάκο Όξινο και Στυλιανή Γιωργαλλή, καθώς επίσης και το τροχαίο από το οποίο τραυματίστηκε ο Αλέξανδρος Λούγκος, που σημειώθηκε το 2017 και για το οποίο συνεχίζει να υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που αναμένεται να θέσει η Επιτροπή στην Αστυνομία, είναι κατά πόσον υπήρξαν κι άλλα τροχαία ατυχήματα από το 2004 μέχρι σήμερα, από τα οποία τραυματίστηκαν πολίτες.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της δεύτερης συνεδρίας της Ερευνητικής, το μέλος της Επιτροπής, Μιχάλης Βορκάς, υπέδειξε πως οι ίδιοι δεν έχουν ενώπιόν τους στοιχεία για άλλα τροχαία, ωστόσο αναμένουν ενημέρωση από την Αστυνομία, ως καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ενώπιον της Ερευνητικής αναμένεται να κληθεί ο διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, καθώς επίσης κι άλλα μέλη της που συμμετείχαν στις έρευνες για τα τροχαία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΜΗΟ στις καταθέσεις του, έδειξε ως υπαίτιους για το κενό στην ενημέρωση και στο σπάσιμο της αλυσίδας τόσο τους εμπόρους αυτοκινήτων, όσο και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο όπως ανέφεραν αρκετά μέλη του, ενημέρωσαν σε πολλές περιπτώσεις για τις ανακλήσεις που έλαβαν από τις εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τρεις συλλήψεις, οι δύο ανήλικοι, μετά από ελέγχους της Αστυνομίας για πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας
Βγήκαν έξω, φώναζαν κλοπή και τους άκουσε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας-Πιάστηκε με μαχαίρι 47χρονος
Μεγάλος αριθμός κλοπιμαίων συσκευών και εργαλείων εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην Αμμόχωστο
Εξαφανίστηκαν από το Σάββατο τα ίχνη 15χρονου στη Λευκωσία (pic)
Ο Νόμος δεν δέρνεται, αλλά ο επιβολέας του αυτομαστιγώνεται...
Έστησαν επιχείρηση για αδασμολόγητα καπνικά οι Αρχές, εντόπισαν και κροτίδες-Συνελήφθη 32χρονος
Ανακλήθηκαν άλλα 440 οχήματα BMW για ελαττωματικούς αερόσακους-Στη δημοσιότητα η λίστα
Ξήλωσαν κύκλωμα εμπορίας προσώπων, εντοπίστηκε ένα θύμα-Τρεις συλλήψεις σε μπυραρία στη Λευκωσία
Νεαρός έτρεχε με 177 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο-Συνελήφθη από την Αστυνομία
Θανάτωσαν αετό με δηλητήριο-Έπεσε σε περιφραγμένο χώρο, δεν συνεργαζόταν ο 40χρονος ιδιοκτήτης (pics)