Ενώπιον της Βουλής η απραξία του κράτους για τα διαμερίσματα στην Ορόκλινη-Εξηγήσεις για το ανεκτέλεστο διάταγμα
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 10 Απριλίου 2025

Την ώρα που οι έρευνες για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στην Ορόκλινη συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις συλλήψεις να έχουν ανέλθει στις έξι, εκ των οποίων μόνο ο 35χρονος διαχειριστής που φέρεται να εισέβαλε στο συγκρότημα διαμερισμάτων μαζί με δεκαπέντε άτομα για να απομακρύνουν τους αλλοδαπούς παραμένει υπό κράτηση, η Βουλή συνέρχεται για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα που είχε ανακύψει από το 2017.
Παρότι η συζήτηση γύρω από το συγκρότημα είχε τεθεί σε συνεδρίες της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, πριν από περίπου τρία με τέσσερα χρόνια και οι βουλευτές της ίδιας Επιτροπής επισκέφθηκαν το χώρο και ζήτησαν λήψη μέτρων, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, τα οποία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μιας αλληλουχίας γεγονότων.
Το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, ώστε να εξεταστεί η άμεση εφαρμογή του διατάγματος που εκδόθηκε από τον Έπαρχο Λάρνακας και αφορούσε την ακαταλληλότητα του συγκροτήματος.
Το εν λόγω διάταγμα παρέμεινε ανεκτέλεστο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ορόκλινης, Νεόφυτο Φακοντή, αφού όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, «ο Έπαρχος έστειλε επιστολή το 2022 στη Νομική Υπηρεσία για το πως μπορεί να εκτελεστεί το διάταγμα που εξέδωσε, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι σήμερα».
Απαντώντας στις αναφορές του κ. Φακοντή, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε στον REPORTER, πως «δεν θεωρούμε ορθό να παραθέτουμε δημόσια τις όποιες διεργασίες γίνονται μεταξύ αρμόδιων Αρχών. Ως γενικό κανόνα, αναφέρουμε ότι η κάθε αρμόδια Αρχή γνωρίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες της και σίγουρα η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι αρωγός στο έργο τους».
Σημείωσε επίσης ότι «το πρόσφατο περιστατικό έχει την πολυπλοκότητά του εφόσον εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα και διαδικασίες που ο κάθε ιδιώτης δύναται να ακολουθήσει, καθώς και εξουσίες που έχουν αρμόδιες αρχές σύμφωνα με διάφορες νομοθεσίες. Μέλημα όλων είναι να υπάρχει αγαστή συνεργασία για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων».
Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να κληθεί να τοποθετηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών για το θέμα που ανέκυψε, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν τόσο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Επίσης, κλήθηκε και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το blackout που δημιουργήθηκε προ καιρού στην περιοχή, όταν οι αλλοδαποί φέρονται να επιχείρησαν να συνδέσουν μόνοι τους το ρεύμα που απέκοψε η Αρχή.
Το παρών τους για να παραθέσουν τις απόψεις τους, θα δώσουν επίσης μέλη του Συμβουλίου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης, εκπρόσωποι της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commissionerfor Refugees), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), του Κυπριακού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council) και του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου.
Ερωτήματα για τις συλλήψεις
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των ερευνών, έχουν προκύψει έξι συλλήψεις, εκ των οποίων οι τρεις είναι αλλοδαποί που διέμεναν στο συγκρότημα διαμερισμάτων και οι οποίοι ήταν αιτητές ασύλου, με τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται πως ήδη τρεις αλλοδαποί επαναπατρίστηκαν μετά τη σύλληψή τους.
Η τέταρτη σύλληψη αφορά τον 35χρονο διαχειριστή του συγκροτήματος, που τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση, με το διάταγμα σε βάρος του να εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι τελευταίες δύο συλλήψεις αφορούν δύο Κύπριους.
Για τις εν λόγω συλλήψεις, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, για τις οποίες οι Αρχές ενημέρωσαν για τις ενέργειές τους, δεν προέκυψε καμία ενημέρωση, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος που ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη πρακτική.
Μάλιστα, οι δύο συλληφθέντες δεν οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής τους, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων, από την Αστυνομία.
Εξάλλου, η Αστυνομία άλλαξε τις αναφορές της και σε σχέση με τις περιγραφές που έδωσε ενώπιον Δικαστηρίου για την ομάδα δεκαπέντε ατόμων, αφού αρχικά όπως είχε αναφερθεί ήταν κουκουλοφόροι και κρατούσαν μαχαίρια, ενώ σε μετέπειτα επίσημη ενημέρωση, αναφέρθηκε ότι τα εν λόγω πρόσωπα φορούσαν χειρουργικές μάσκες.
Σημειώνεται ότι οι Αρχές έχουν εκδώσει άλλα πέντε εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων τα τρία για Κύπριους και άλλα δύο για αλλοδαπούς.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο ναι μεν τοποθετήθηκαν για το θέμα των αλλοδαπών, αλλά δεν ανέφεραν οτιδήποτε σε σχέση με την απραξία χρόνων, που οδήγησε στα θλιβερά επεισόδια.
Μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως «η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει αυστηρά μέτρα, σε περίπτωση που αλλοδαποί, οι οποίοι, είτε έχουν ζητήσει είτε έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, διαπράττουν ποινικά αδικήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Απαντά εκ νέου η Αστυνομία για την Ορόκλινη-«Μας ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους, τους είπαμε χρειάζονται διάταγμα
- Χρονίζει το πρόβλημα στο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ορόκλινη-Καταγγελίες για ανυπαρξία του κράτους
- Ψάχνουν και για άλλους τραυματίες από τα επεισόδια στην Ορόκλινη-Καταλογίζουν στον διαχειριστή ότι οργάνωσε επιδρομή
- Παρουσιάζεται ενώπιον Δικαστηρίου ο 35χρονος για τα επεισόδια στην Ορόκλινη–Σε κρίσιμη κατάσταση ο 27χρονος, εκτός κινδύνου το βρέφος
