Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
17:27 - 01 Απριλίου 2025

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μάνταλεϊ της Μιανμάρ που επλήγη από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής 28 Μαρτίου.
Το BBC Burmese γράφει χαρακτηριστικά ότι η Μανταλέι ήταν κάποτε γνωστή ως η πόλη του χρυσού, γεμάτη από λαμπερές παγόδες και βουδιστικούς τύμβους, αλλά αυτό που κυριαρχεί στην πρώην βασιλική πρωτεύουσα της Μιανμάρ είναι η μυρωδιά του θανάτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκα άντεξε 91 ώρες στα ερείπια και απεγκλωβίστηκε στη Μιανμάρ
Κάτοικος περιγράφει ότι υπήρχαν τόσα πολλά πτώματα από τον σεισμό που χρειάστηκε να «αποτεφρωθούν σε στοίβες».
Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό και μια σειρά μετασεισμών ξεπέρασε τις 2.700, ενώ 4.521 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού του χουντικού καθεστώτος της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.
Οι κάτοικοι της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης της ασιατικής χώρας λένε ότι έχουν περάσει άγρυπνες νύχτες περιπλανώμενοι στους δρόμους σε απόγνωση, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού λιγοστεύουν, αναφέρει το BBC Burmese.
Η κάτοικος της Μάνταλεϊ που μίλησε για πτώματα που «αποτεφρώνονται σε στοίβες» έχασε τη θεία της στον σεισμό.
«Αλλά το πτώμα της ανασύρθηκε από τα ερείπια μόνο δύο ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου», δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια Τζ. (σ.σ. για λόγους ασφαλείας δεν είπε ολόκληρο το όνομά της).
Οι ανεπαρκείς υποδομές και οι εμφύλιες συγκρούσεις δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια αρωγής στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός έχει ιστορικό καταστολής που θυμίζει τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι διασώστες αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν και αποκομμένες περιοχές.
Η Τζ., η οποία ζει στην περιοχή Μαχαουνγκμιάι στη Μάνταλεϊ, ζαλιζόταν λόγω της στέρησης ύπνου.
Πολλοί κάτοικοι ζουν σε σκηνές – ή και σε τίποτα – κατά μήκος των δρόμων, φοβούμενοι πως ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους δεν θα αντέξει τους μετασεισμούς.
«Έχω δει πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, να σκύβουν και να κλαίνε γοερά στους δρόμους», δήλωσε η J.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στη Μιανμάρ-«Θα ξεπεράσουν τις 3.000»

Τρομάζουν οι προβλέψεις για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων
Επιζώντες εξακολουθούν να εντοπίζονται στην πόλη. Η Πυροσβεστική δήλωσε ότι διέσωσε 403 ανθρώπους στη Μάνταλεϊ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και ανέσυρε 259 πτώματα.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος από την επίσημη εκδοχή.
Σε τηλεοπτική ομιλία του σήμερα Τρίτη, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 3.000, αλλά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι «ένας αριθμός νεκρών άνω των 10.000 είναι πολύ πιθανός» με βάση τη θέση και το μέγεθος του σεισμού.

Σε κατάσταση σοκ τα παιδιά
Τα μικρά παιδιά έχουν υποστεί ιδιαίτερα τραύματα από την καταστροφή.
Ένας ντόπιος πάστορας δήλωσε στο BBC ότι ο οκτάχρονος γιος του έχει ξεσπάσει ξαφνικά σε κλάματα αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, αφού είδε τμήματα της γειτονιάς του να θάβονται κάτω από τα συντρίμμια μέσα σε μια στιγμή.
«Βρισκόταν στο υπνοδωμάτιο στον επάνω όροφο όταν έγινε ο σεισμός και η γυναίκα μου φρόντιζε τη μικρότερη αδελφή του, οπότε κάποια συντρίμμια έπεσαν πάνω του», δήλωσε ο Ρουάτε, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα.
«Χθες είδαμε πτώματα να ανασύρονται από γκρεμισμένα κτίρια στη γειτονιά μας», είπε ο ίδιος, ο οποίος ζει στην περιοχή Πιγκιτάγκον.
«Είναι πολύ απογοητευτικό. Η Μιανμάρ έχει πληγεί από τόσες πολλές καταστροφές, άλλες φυσικές και άλλες ανθρωπογενείς. Όλοι έχουν κουραστεί τόσο πολύ. Αισθανόμαστε απελπισμένοι και αβοήθητοι», πρόσθεσε.
Υπερπλήρη τα κρεματόρια – Ερείπια οι παγόδες και οι χρυσοί πύργοι
Ένας μοναχός που ζει κοντά στην πολυκατοικία Sky Villa, ένα από τα κτίρια που επλήγησαν περισσότερο, με έξι από τους 12 ορόφους της να πέφτουν λόγω του σεισμού, δήλωσε στο BBC Burmese ότι ενώ κάποιοι άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, «μόνο πτώματα ανασύρθηκαν» τις τελευταίες 24 ώρες.
«Ελπίζω αυτό να τελειώσει σύντομα. Υπάρχουν πολλά πτώματα ακόμα μέσα, νομίζω περισσότερα από εκατό», είπε.
Τα κρεματόρια κοντά στη Μάνταλεϊ είναι υπερπλήρη, ενώ οι αρχές έχουν ξεμείνει από σάκους για πτώματα, μεταξύ άλλων προμηθειών, όπως τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Στην πόλη διακρίνονται τα ερείπια των κατεστραμμένων παγόδων και των χρυσών πύργων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενός λεπτού σιγή για τα πάνω από 2.000 θύματα του σεισμού στη Μιανμάρ-Μεσίστιες οι σημαίες
Photo shows the aftermath of the Mahamuni Pagoda in Mandalay, Myanmar from powerful earthquake. pic.twitter.com/7hpKMkJQm7
— AZ Intel (@AZ_Intel_) March 28, 2025
Ενώ η Μανταλέι ήταν κάποτε ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής φύλλων χρυσού και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η φτώχεια στην πόλη έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και αλλού στη Μιανμάρ, τονίζεται στο ρεπορτάζ.
Ο σεισμός έπληξε την ήδη πληγωμένη Μιανμάρ στην οποία έχει επικρατήσει μια αιμοσταγής χούντα
Ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας έπληξε επίσης την Ταϊλάνδη και την Κίνα, αλλά ο αντίκτυπός του ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός στη Μιανμάρ, η οποία μαστίζεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μια παραλυμένη οικονομία και μια εκτεταμένη απογοήτευση από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021.
Την Τρίτη, η Μιανμάρ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, στο πλαίσιο μιας εβδομάδας εθνικού πένθους. Η χούντα ζήτησε να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες, να σταματήσουν οι μεταδόσεις από τα μέσα ενημέρωσης και ζήτησε από τον κόσμο να αποτίσει φόρο τιμής.
Ακόμη και πριν από τον σεισμό, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Χιλιάδες άλλοι, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν την αναγκαστική στράτευση – αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι για να βοηθήσουν στο έργο της ανακούφισης και στη μετέπειτα ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν βοηθήσει να στηριχτεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν στείλει βοήθεια και εξειδικευμένη υποστήριξη.

Η Τζ. δήλωσε ότι η παροχή βοήθειας ήταν αργή.
«Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα εδώ και τέσσερις ημέρες και νομίζω ότι είναι λίγο κουρασμένοι. Χρειάζονται και αυτοί λίγη ξεκούραση.
Αλλά επειδή οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες, έχουμε περιορισμένους πόρους εδώ, είναι απλά δύσκολο για τους εργαζόμενους στην αρωγή να διαχειριστούν αποτελεσματικά μια τόσο μαζική καταστροφή», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ζωή κάτω από τα ερείπια-Συγκλονιστικά βίντεο από επιζώντες του σεισμού της Μιανμάρ
Τα ονόματα των εθελοντών ζητάει το δικτατορικό καθεστώς
Ενώ η χούντα είχε δηλώσει ότι κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν δυσκολίες στην πρόσβαση στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Σαγκάινγκ, το επίκεντρο του σεισμού, ανέφεραν περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές, οι οποίες απαιτούν από τις οργανώσεις να υποβάλουν καταλόγους των εθελοντών και των αντικειμένων που θέλουν να φέρουν στην περιοχή.
Αρκετές ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν παροτρύνει τη χούντα να επιτρέψει στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις την άμεση πρόσβαση στις περιοχές αυτές.
«Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ εξακολουθεί να προκαλεί φόβο, ακόμη και μετά από μια φρικτή φυσική καταστροφή που σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε η Μπριόνι Λάου, αναπληρώτρια διευθύντρια Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η χούντα πρέπει να ξεφύγει από την τρομακτική πρακτική του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει γρήγορα σε εκείνους των οποίων οι ζωές κινδυνεύουν στις σεισμόπληκτες περιοχές», δήλωσε η ίδια.
Η χούντα έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις επειδή συνεχίζει να ανοίγει πυρ εναντίον χωριών, ακόμη και όταν η χώρα υποφέρει από την καταστροφή, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC Burmese.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η διάσωση γυναίκας μετά από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου στη Μιανμάρ
