Η Ευρώπη σε νέα εποχή-Γαλλία και Γερμανία πρωταγωνιστούν στον στρατιωτικό επανεξοπλισμό
14:01 - 01 Απριλίου 2025

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την αμυντική της πολιτική, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας και την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.
Οι πρόσφατες αποφάσεις των δύο χωρών, σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ReArm Europe», σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως όλα δείχνουν, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ξεπερνούν τα ταμπού και τις επιφυλάξεις του παρελθόντος και επιδίδονται σε μια νέα «κούρσα εξοπλισμών».
Ειδικά στη Γερμανία, το ζήτημα του επανεξοπλισμού και της ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν θέμα που απορρίπτονταν χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Εμείς ξεκινήσαμε δύο παγκόσμιους πολέμους. Παρόλο που έχουν περάσει 80 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ιδέα ότι οι Γερμανοί πρέπει να μείνουν έξω από τις συγκρούσεις είναι ακόμα πολύ έντονα στο DNA πολλών ανθρώπων», εξηγεί στο BBC, ο Μάρκους Ζίενερ από το German Marshall Fund στο Βερολίνο.
Γερμανία: Χαλάρωση του «φρένου χρέους» και επενδύσεις στην Άμυνα
Στις 18 Μαρτίου 2025, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) συνεδρίασε εκτάκτως για να ψηφίσει ένα γιγαντιαίο πακέτο αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, όπως ζήτησε ο μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Η συνεδρίαση αυτή κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τη χαλάρωση του «φρένου χρέους», επιτρέποντας την κάλυψη αμυντικών δαπανών και τη δημιουργία ειδικού ταμείου 500 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Στις 21 Μαρτίου 2025, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) ενέκρινε την τροποποίηση του Συντάγματος, επιτρέποντας την άρση του «φρένου χρέους» και τον επιπλέον δανεισμό για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών και υποδομών, σημειώνοντας μια σημαντική επιτυχία για τον εν αναμονή καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Ο Όλιβερ Ντέρε, διευθύνων σύμβουλος της στρατιωτικής βιομηχανίας, Hensoldt, τόνισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα άρματα μάχης, αεροσκάφη, πλοία και βελτιώσεις στον υπάρχοντα οπλισμό για να αντιμετωπίσει απειλές από χώρες όπως η Ρωσία.
Το στίγμα, δίνει ο Αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, στρατηγός, Κάρστεν Μπρέουερ δήλωσε στο BBC ότι η χρηματοδότηση είναι επειγόντως αναγκαία, επειδή πιστεύει ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
«Απειλούμαστε από τη Ρωσία. Απειλούμαστε από τον Πούτιν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το αποτρέψουμε», λέει ο στρατηγός. Προειδοποιεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για μια πιθανή επίθεση σε μόλις τέσσερα χρόνια.
«Δεν έχει να κάνει με το πόσο χρόνο χρειάζομαι εγώ, αλλά πολύ περισσότερο με το πόσο χρόνο μας δίνει ο Πούτιν για να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει ευθέως ο αρχηγός της Άμυνας. «Και όσο πιο γρήγορα προετοιμαστούμε τόσο το καλύτερο».
Γαλλία: Πυρηνική δυνατότητα και συμβολή στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Η Γαλλία, ως η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ μετά το Brexit, διαθέτει περίπου 290 πυρηνικές κεφαλές, κατατασσόμενη τέταρτη παγκοσμίως. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Το 2023, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα νέο στρατιωτικό πρόγραμμα ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και τον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής της αποτρεπτικής δύναμης. Ο Μακρόν έχει επίσης προτείνει έναν ευρωπαϊκό διάλογο σχετικά με τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στο πλαίσιο της κοινής άμυνας της ΕΕ.
Η γαλλική πολεμική βιομηχανία, με εταιρείες όπως η Dassault Aviation (κατασκευάστρια των Rafale), η MBDA (κατασκευάστρια πυραύλων) και η Naval Group (υποβρύχια και φρεγάτες), ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατιωτική ικανότητα. Η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία για την ανάπτυξη του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους FCAS (Future Combat Air System), ένα έργο που αναμένεται να κοστίσει άνω των 100 δισ. ευρώ και να αντικαταστήσει τα Eurofighter και Rafale από το 2040.
Η Ευρώπη σε νέα στρατιωτική εποχή
Η απόφαση της Bundestag να αποδεσμεύσει τις αμυντικές δαπάνες από το όριο του χρέους, η ενίσχυση της γερμανικής και γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και το πρόγραμμα ReArm Europe, σηματοδοτούν μια ιστορική στροφή στην πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά της. Οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στην κοινή μας άμυνα».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε ότι οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας και η σταθερή στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας «ενισχύουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και τη συνολική αποτρεπτική ισχύ της Συμμαχίας».
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο και ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Μπρούνο Τερτρέ, «η Ευρώπη μεταβαίνει από μια περίοδο αμυντικής αδράνειας σε μια εποχή αποφασιστικής στρατιωτικής ενίσχυσης». Ο ίδιος εκτιμά ότι «οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στον στρατιωτικό τομέα, προσαρμοζόμενες στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα».
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας φαίνεται να αποτελεί τη βάση για μια νέα, πιο ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Η κοινή ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως το FCAS και το MGCS (Main Ground Combat System – το επόμενο ευρωπαϊκό άρμα μάχης), δείχνουν ότι οι δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής δύναμης αποτροπής.
Με τις αμυντικές βιομηχανίες να προετοιμάζονται για αύξηση της παραγωγής και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε γενναίες χρηματοδοτήσεις, η Ευρώπη μπαίνει σε μια νέα εποχή στρατιωτικής ανασυγκρότησης. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτή η στρατηγική στροφή θα είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται.
Πηγή: cnn.gr
