Οι δρόμοι απομάκρυνσης από τον ΔΗΣΥ, η συντηρητική Δεξιά και το στοίχημα του 2026

Η αποχώρηση του Ευγένιου Χαμπουλλά από τον ΔΗΣΥ ήταν κάτι που πολλοί ανέμεναν στην Πινδάρου. Πριν από μερικούς μήνες αποφάσισε να λάβει μέρος σε πορεία που είχε πραγματοποιήσει το ΕΛΑΜ στη Λεμεσό, ποζάροντας μάλιστα για φωτογραφίες, ενώ σχεδόν όλες οι καταστατικές αλλαγές που ο ίδιος εισηγήθηκε δεν πέρασαν. Οι δρόμοι του πρώην βουλευτή από το κόμμα του ξεκίνησαν να χωρίζουν εδώ και καιρό και, παρόλο που δεν ανακοίνωσε κάτι τέτοιο, αρκετοί εκτιμούν ότι σύντομα θα συνταχθεί επίσημα με το ΕΛΑΜ.

Η ανακοίνωση αποχώρησής του, ωστόσο, ακολουθεί ένα μοτίβο που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό στον ΔΗΣΥ: Αυτό των νύξεων για την απώλεια ταυτότητας του κόμματος. Αναφορές που δεν γίνονται μόνο από πρόσωπα που αποχωρούν αλλά κυρίως από πρόσωπα που παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων στελεχών με τη δική τους ιστορία στο κόμμα, τα οποία κάθε άλλο παρά να το αποδυναμώσουν επιθυμούν. Και είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται ακόμη περισσότερο στα πηγαδάκια μεταξύ Συναγερμικών.

Ουσιαστικά, για πολλούς, πέραν του διαχρονικού ζητήματος του Κυπριακού, ο ΔΗΣΥ έχει βγει από την παραδοσιακή πορεία της Δεξιάς και δεν εκφράζει πλέον μία πιο συντηρητική μερίδα (πρώην) ψηφοφόρων του κόμματος. Μία μερίδα, που βρίσκει συχνά καταφύγιο στο ΕΛΑΜ, καθώς δεν έχει εξευρεθεί ακόμη η φόρμουλα για να συγκρατηθεί η διαρροή τους. Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκουν στο άλλο κόμμα της Δεξιάς αυτά που δεν βρίσκουν στον ΔΗΣΥ: Την ανάδειξη της Εκκλησίας, τον πόλεμο στην «woke agenda» και γενικά την διατήρηση πιο old school προσεγγίσεων σε διάφορα ζητήματα, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Για κάποιους, βέβαια, θεωρείται ένδειξη εκσυγχρονισμού όλο αυτό, όμως, όπως καταδεικνύει η μόνιμη, πλέον, αιμορραγία προς την κατεύθυνση του ΕΛΑΜ, για χιλιάδες πρώην ψηφοφόρους του κόμματος θεωρείται μία μορφή εγκατάλειψής τους.

Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς απέφυγε να εξηγήσει ποια είναι τα ακριβή σημεία διαφωνίας του με τον ΔΗΣΥ, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως κινείτο σε αυτή τη γραμμή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «εκεί που ξεκίνησα, δεν είναι πια αυτό που πίστευα», εξηγώντας ότι «η πορεία που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια με φέρνει σε ένα βαθύ υπαρξιακό δίλημμα: να παραμείνω σιωπηλός σε κάτι που δεν με εκφράζει πια ή να βρεθώ με καθαρότητα εκτός αυτού;». «Παρακολουθώ εδώ και καιρό τη σταδιακή απομάκρυνση από τις ιδεολογικές ρίζες του κόμματος – από την εθνική αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια απέναντι στον λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Δεν μπορώ και δεν πρόκειται ποτέ να συμπορευθώ με επιλογές και σιωπές που δεν με εκφράζουν», τόνισε.

Η ηγεσία σήκωσε το γάντι, απαντώντας πως «ο ΔΗΣΥ παραμένει σταθερός στις ιδρυτικές του αρχές, με απόλυτη προσήλωση στην εθνική αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αταλάντευτη ευθύνη απέναντι στον λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά». «Θα υπενθυμίσουμε στον κ. Χαμπουλα, πως οι αρχές δεν εγκαταλείπουν τους ανθρώπους· οι άνθρωποι επιλέγουν αν θα παραμείνουν πιστοί σε αυτές ή θα τις επικαλούνται για να δικαιολογήσουν προσωπικές πολιτικές επιλογές. Σεβόμαστε τη διαφωνία. Δεν αποδεχόμαστε, όμως, τη διαστρέβλωση», τόνισε περαιτέρω η παράταξη, λέγοντας πως «η ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού γράφτηκε με πράξεις, με συνέπεια, με πολιτικό κόστος, με εθνική συνείδηση. Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί από υπαινιγμούς που εξυπηρετούν αφηγήματα ξένα προς τη συλλογική μας ταυτότητα».

Πρόκειται σαφώς για απάντηση στον Ευγένιο Χαμπουλλά αλλά δεν απαντά στην ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του ΔΗΣΥ, η οποία ήδη οδήγησε μερίδα της βάσης εκτός κόμματος και που, όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, με 12% διαρροή προς το ΕΛΑΜ, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Πινδάρου. Το ζήτημα είχε τεθεί και στο παρελθόν, ακριβώς επειδή πολλοί, και κυρίως παλαιότερα στελέχη, γίνονται αποδέκτες των σχετικών μηνυμάτων, τα οποία και μεταφέρουν δημόσια και ιδιωτικά.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν τα όσα έγραψε, μετά το Καταστατικό Συνέδριο, ο Πρόδρομος Προδρόμου. Είχε πει, μεταξύ άλλων, για τον ΔΗΣΥ πως «κάποτε ήταν κόμμα εθνικό. Τώρα πιο πολύ φαντάζει ‘παρδαλό’», προσθέτοντας πως «παρασυρμένος από σειρήνες ξενέρωτων ‘μοντερνισμών’ έχασε τη ρότα». Κατηγόρησε το κόμμα πως δεν παράγει πολιτική που να εμπνέει, ενώ είχε αναφερθεί εμμέσως και στην μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΕΛΑΜ, σημειώνοντας ότι «φαίνεται, λοιπόν, να συνεχίζει κι ο ΔΗΣΥ την πτωτική πορεία, όπως και τα άλλα κόμματα (πλην ενός- γιατί άραγε;)».

Με ένα χρόνο να μας χωρίζει από τις Βουλευτικές Εκλογές, αποστολή της ηγεσίας είναι να βρει τους τρόπους εκείνους να συγκρατήσει τους δυσαρεστημένους Συναγερμικούς. Προφανώς είναι δύσκολο για το κόμμα να αλλάξει πορεία ή να αποσύρει θέσεις και θα φαίνεται ανακόλουθο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι όποιες ενέργειες να γίνουν προς την κατεύθυνση του κατευνασμού των ανησυχιών και στη δημιουργία χώρου για όλους εντός του ΔΗΣΥ. Αυτή είναι, άλλωστε, μία άσκηση ισορροπίας που γινόταν για χρόνια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Συνεπώς, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για το 2026 είναι να βρεθούν οι τρόποι να αισθανθούν οι αποξενωμένοι ψηφοφόροι πως ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να τους εκφράζει, ακόμη και όταν διαφωνούν σε κάποια ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συστάσεις Αστυνομίας για στάθμευση στη λωρίδα ασφαλείας μετά το τροχαίο με βυτιοφόρο και φορτηγό-Τι απαγορεύεται
ΒΙΝΤΕΟ: Ο αρχηγός της «μαφίας των φυλακών» ηθικός αυτουργός απόπειρας δολοφονίας στην Αθήνα
Διαμαρτυρία το απόγευμα της Τετάρτης για αποκοπές φωτοβολταϊκών έξω από το Προεδρικό
«Δεν ήταν απλώς κάτοικος του Ριζοκαρπάσου, αλλά η ψυχή του»-Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη Ελένη Βελούνια
Στο Παρίσι ο Φιντάν-Συζητά ευρωτουρκικά και θέματα ασφάλειας της Ευρώπης
Επαναφέρει την υπόθεσή του με Σιζόπουλο ο Παπαδάκης, στον απόηχο της καταδίκης Λεπέν
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια από την κακοκαιρία στην Ελλάδα-Χτυπά ασταμάτητα η κακοκαιρία
Μόνο με έκδοση βίζας για όσους ταξιδεύουν προς Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου
Τα σημεία προόδου και απόκλισης καταγράφει η κοινή δήλωση Χριστοδουλίδη-Τατάρ
Σάλος στην Τουρκία μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ελέω... Ιμάμογλου-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα η Εισαγγελία