Ξεγυμνώθηκε ξανά το κράτος πρόνοιας-Το Εφετείο στην υπόθεση Φραντζή έδειξε τον δρόμο των διώξεων για παραλείψεις

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής πρόνοιας αναγκάστηκαν να βγουν μπροστά και να παραδεχθούν πως είχαν πλήρη επίγνωση για τις συνθήκες διαβίωσης των πέντε παιδιών που κακοποιούνταν από τους γονείς τους που παραπέμφθηκαν σε δίκη και τέθηκαν προφυλακιστέοι. Ωστόσο θα μπορούσε να λεχθεί πως η τοποθέτηση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, είναι χειρότερη από την σιωπή που κράτησε τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό διότι, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας αφενός παραδέχθηκαν πως γνώριζαν για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, εντούτοις παρέμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, και αφετέρου παραδέχονται πως παρακολουθούσαν την οικογένεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο δεν πήραν χαμπάρι ότι υπήρχε μεταξύ άλλων και σεξουαλική κακοποίηση.

Μάλιστα, οι ΥΚΕ ανέφεραν πως «δεν υπήρξαν αναφορές για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς για σεξουαλική κακοποίηση και εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών τους». Δηλαδή, το αρμόδιο τμήμα του κράτους, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, την ανεπάρκειά του να αντιληφθεί τα όσα βίωναν τα παιδιά, θεωρώντας μάλιστα πως η τοποθέτηση περί συστηματικής παρακολούθησης ήταν θέση η οποία θα λειτουργούσε υπέρ του. Τονίζει δε, πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στους λειτουργούς που επισκέπτονταν την οικογένεια, μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης στα ίδια τα θύματα που κακοποιούνταν για χρόνια, επειδή δεν μίλησαν.

Η ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας, ξεγυμνώνει για άλλη μια φορά ολόκληρο το σύστημα, το οποίο γνώριζε αλλά όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν αντιλήφθηκε τα όσα βίωναν αυτά τα παιδιά, προκειμένου να επεμβαίνουν και να τα προστατεύσου. Αντί αυτού, περίμεναν από τα παιδιά να προχωρήσουν «σε αναφορές», χωρίς οι λειτουργοί να αντιλαμβάνονται τα βασικά, ότι δηλαδή ζούσαν σε καθεστώς τρόμου και θα έπρεπε οι ίδιοι να τα ακούσουν χωρίς να μιλήσουν.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, απέτυχαν παταγωδώς, ωστόσο αντί να μοιράζουν ευθύνες, υπεραμύνονται των χειρισμών τους, αφού προφανώς θεωρούν πως με τις «τακτικές επισκέψεις» στο σπίτι της οικογένειας, ξεχρέωναν την υποχρέωση τους έναντι σε αυτά τα παιδιά που τους είχαν ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είχαν τα παιδιά στο ραντάρ αλλά δεν πήραν χαμπάρι οι ΥΚΕ για σεξουαλική κακοποίηση και εργασιακή εκμετάλλευση

Δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης και των προβληματικών χειρισμών που έγιναν, οι ΥΚΕ δεν θα έπρεπε σήμερα να περηφανεύονται πως άνοιξαν τον δρόμο της ποινικής δίωξης των γονέων, αφού αυτό έγινε όταν το ένα από τα παιδιά μίλησε σε καθηγήτριά του, αλλά θα ανέμενε κανείς την υφυπουργό Πρόνοιας να ανακοινώνει έρευνα. Έρευνα, αφενός για να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος και αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες, είτε πειθαρχικές είτε ποινικές. Και αυτό διότι, η εν λόγω υπόθεση, έχει κοινούς παρονομαστές με την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού που έβαλε τέλος στη ζωή του, ο οποίος ζούσε παρόμοιες άθλιες συνθήκες και το κράτος, οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και η Αστυνομία, απέτυχαν να τον προστατεύσουν, παρά τις διαδοχικές αναφορές που είχαν ενώπιον τους. Για αυτή την υπόθεση προέκυψαν ποινικά αδικήματα σε λειτουργούς των ΥΚΕ, ενώ αντίστοιχη έρευνα θα έπρεπε ήδη να διαταχθεί και για αυτή την περίπτωση, σε διαφορετική περίπτωση η ατιμωρησία δεν διορθώνει τα κακώς έχοντα σε μια υπηρεσία που θα πρέπει να προστατεύει και όχι να εκθέτει σε ακόμη περισσότερους κινδύνους τα ευάλωτα πρόσωπα, λόγω της ανεπάρκειας του.

Εξάλλου, στην υπόθεση της Έλενας Φραντζή, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα, που ήταν ο ανάδοχος γονέας της και η οποία έσπασε τη σιωπή της χρόνια μετά, λόγω της απουσίας των Υπηρεσιών Κοινωνική Ευημερίας, το Εφετείο που επικύρωσε την ποινή του προσώπου που εμπιστεύθηκε το Γραφείο Ευημερίας, είχε αναφέρει: «Η συγκεκριμένη Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας που ήταν υπεύθυνη τότε για την παραπονούμενη φαίνεται να μην επιτέλεσε το καθήκον της ως έπρεπε. Σε αυτού του είδους τις υποθέσεις πρέπει η πολιτεία μέσω της Νομικής Υπηρεσίας να διώκει για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους το σύνολο των ατόμων που επέδειξαν μια ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά έναντι αθώων παιδιών ώστε και το Δικαστήριο να έχει ενώπιον του την ολοκληρωμένη εικόνα για να επιτελέσει ορθά και δίκαια το ιδιαιτέρως δύσκολο στις περιπτώσεις αυτές έργο του».

Σημειώνεται πως παρά τις υποδείξεις του Εφετείου στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους λειτουργούς, ενώ η Έλενα έφυγε μόνη και αβοήθητη, παλεύοντας με τέρατα αφού ακόμη και μετά την καταδίκη του ιερέα δέχθηκε ανελέητο πόλεμο, τον Μάρτιο του 2018.

Μπορεί οι ΥΚΕ να μην διέταξαν οποιαδήποτε έρευνα στην υπόθεση των πέντε παιδιών, αφού ενδεχομένως να θεωρούν πως οι χειρισμοί τους ήταν ορθοί, εξού και τα παιδιά ζούσαν μια κόλαση για χρόνια και οι γονείς τους τα ανάγκαζαν να τρώνε μέχρι και ακαθαρσίες, εντούτοις έρευνα διατάχθηκε - αν μη τι άλλο - από την Επίτροπο Προστασία του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία εμφανίστηκε λάβρος κατά των αρμόδιων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι ΥΚΕ ζήτησαν μόνο έκθεση γεγονότων, ωστόσο δεν πρόκειται για έρευνα μέσα από την οποία μπορούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, ούτε τέθηκε οποιονδηπτότε πρόσωπο σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο άγνωστο εάν οι ΥΚΕ αναμένεται μετά την έκθεση γεγονότων να κινηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.

Επικοινωνία Επιτρόπου με Μαρία Κυρατζή

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως θα σταλεί διερευνητική επιτροπή από το γραφείο της στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στην Αστυνομία, αλλά και στο σχολείο των παιδιών, ώστε να διαφανούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, σημείωσε πως υπήρξε επικοινωνία με τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την περασμένη Κυριακή, η οποία την ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες παρακολούθησης των παιδιών. Επισημάνθηκε, επίσης, πως τα παράπονα που λήφθηκαν αφορούσαν μόνο τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, τα οποία ήταν ατημέλητα και παραμελημένα, ενώ, σε γενικότερο πλαίσιο, ο χώρος στον οποίο διέμεναν ήταν σε άσχημη κατάσταση.

«Δεν έγινε ποτέ καμία νύξη ή αναφορά στις Υπηρεσίες από τα παιδιά για κακοποίηση, οπότε δεν είχαν οποιαδήποτε ενημέρωση ή ενδείξεις», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας παράλληλα πως οι αρχικές πληροφορίες που έλαβε η ίδια προήλθαν από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνώριζαν οι ΥΚΕ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πέντε παιδιών που κακοποιούνταν-Ζήτησε εξηγήσεις η Μιχαηλίδου

Ταυτόχρονα, τόνισε πως στόχος της διερεύνησης του γραφείου της είναι «να διαφανούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς και ποιες ενέργειες έγιναν, πότε και αν μπορούσε να προληφθεί και γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα». Σημείωσε, επίσης, πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, «θα προχωρήσουμε με συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ερωτηθείσα για τις ενέργειες που ακολουθούνται σε τέτοιες υποθέσεις, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε πως «πρώτα θα ξεκινήσει τη διερεύνηση η Αστυνομία και στη συνέχεια, ανάλογα με τις μαρτυρίες που θα έχει περισυλλέξει, τα παιδιά, που δυστυχώς είναι τα υποκείμενα της κακοποίησης, θα μεταφερθούν στο Σπίτι του Παιδιού, ώστε να ληφθούν κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις». Επιπρόσθετα, σημείωσε πως θα υπάρξει ψυχολογική στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και το Σπίτι του Παιδιού, ώστε, όπως είπε, «τα παιδιά να λάβουν την κατάλληλη στήριξη, να απομακρυνθούν από την οικογένεια και το κακοποιητικό περιβάλλον».

Περαιτέρω, όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, η Αστυνομία θα πρέπει να οδηγήσει όλο το υλικό της υπόθεσης στο Δικαστήριο, ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον παντός υπευθύνου, είτε αφορά έναν από τους γονείς είτε και τους δύο, ανάλογα με τη μαρτυρία. «Ελπίζω ότι, σε αυτή την περίπτωση, τα πέντε παιδιά θα μιλήσουν και θα αποκαλύψουν όλο το εύρος της κακοποίησής τους».

«Κακοποιήθηκαν οι ψυχές των παιδιών»

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εξήγησε πως «τα παιδιά που κακοποιούνται χρειάζονται πολλή υποστήριξη για να μπορέσουν να μιλήσουν, διότι όλες αυτές οι περιπτώσεις βρίσκονται κάτω από το πέπλο σιωπής και εκφοβισμού. Ειδικά τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και όταν βρίσκονται κάτω από την εξουσία ενός ενήλικα που τα κακοποιεί, είναι πολύ δύσκολο να ομολογήσουν, διότι αισθάνονται ντροπή και φόβο, καθώς πιστεύουν ότι φταίνε τα ίδια για ό,τι συμβαίνει».

Μέσα από τέτοιες συμπεριφορές, συνέχισε, «ο θύτης χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εξουσία του πάνω σε ένα παιδί, το οποίο, δυστυχώς, κατανοεί την κατάσταση ως μία κανονικότητα».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως «οι ψυχές αυτών των παιδιών κακοποιήθηκαν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, και αυτά είναι τραύματα που, δυστυχώς, δεν επουλώνονται. Θα τα φέρουν για μια ζωή». Έστειλε, επίσης, το μήνυμα πως είναι εκ του νόμου υποχρέωση κάθε πολίτη να προχωρεί σε καταγγελίες τέτοιων υποθέσεων και «να μην διστάζουν να το πράξουν, είτε από φόβο είτε επειδή δεν θέλουν να εμπλακούν. Το να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας και εκ των υστέρων να διαμαρτυρόμαστε για το τι συμβαίνει, δεν ωφελεί».

Απόμακρη η οικογένεια από την κοινότητα

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Γιάννος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στον REPORTER, σημείωσε πως «δεν είχαμε αντιληφθεί την κατάσταση της συγκεκριμένης οικογένειας, καθώς ήταν αρκετά απομακρυσμένη από την κοινότητα». Παράλληλα, ανέφερε πως η επαφή με την οικογένεια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς το υποστατικό στο οποίο διέμεναν, βρισκόταν στο τέλος του χωριού, στον δρόμο που οδηγεί προς το φράγμα Κιτίου.

Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει έντονος θυμός στην κοινότητα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ τόνισε πως «αν κάτι υποπέσει στην αντίληψή μας, μαζί με την κοινωνική λειτουργό του Δήμου, θα επιληφθούμε οποιουδήποτε ζητήματος προκύψει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφθασε στην Κύπρο με σαράντα κιλά κάνναβης στις αποσκευές της-Χειροπέδες σε 26χρονη (pics)
Συστάσεις Αστυνομίας για στάθμευση στη λωρίδα ασφαλείας μετά το τροχαίο με βυτιοφόρο και φορτηγό-Τι απαγορεύεται
ΒΙΝΤΕΟ: Ο αρχηγός της «μαφίας των φυλακών» ηθικός αυτουργός απόπειρας δολοφονίας στην Αθήνα
Διαμαρτυρία το απόγευμα της Τετάρτης για αποκοπές φωτοβολταϊκών έξω από το Προεδρικό
«Δεν ήταν απλώς κάτοικος του Ριζοκαρπάσου, αλλά η ψυχή του»-Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη Ελένη Βελούνια
Στο Παρίσι ο Φιντάν-Συζητά ευρωτουρκικά και θέματα ασφάλειας της Ευρώπης
Επαναφέρει την υπόθεσή του με Σιζόπουλο ο Παπαδάκης, στον απόηχο της καταδίκης Λεπέν
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια από την κακοκαιρία στην Ελλάδα-Χτυπά ασταμάτητα η κακοκαιρία
Λάβρος κατά Φειδία ο Αρχιεπίσκοπος-«Να γίνει ένα μάθημα στον κυπριακό λαό, ότι η ψήφος είναι ιερή»
Μόνο με έκδοση βίζας για όσους ταξιδεύουν προς Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου