Ανακοινώνεται ο διάδοχος του Τριντό εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον διάδοχο του Πρωθυπουργού Τζάσετιν Τριντό, τόσο ως επικεφαλής του κόμματος όσο και ως Πρωθυπουργού της χώρας, εν μέσω ενός εντινόμενου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απειλεί να πλήξει καίρια την καναδική οικονομία.

Ο πρώην διοικητής κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίζεται ως το φαβορί, έχοντας συγκεντρώσει τις περισσότερες υποστηρίξεις από μέλη του κόμματος και τα περισσότερα κεφάλαια μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων των Φιλελευθέρων. Περίπου τα δύο τρίτα του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τριντό υποστηρίζουν ανοιχτά τον κ. Κάρνεϊ, ενώ δημοσκόπηση της Mainstreet τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε πως ο κ. Κάρνεϊ συγκεντρώνει 43% υποστήριξη μεταξύ των Φιλελευθέρων, σε σύγκριση με 31% για την κύρια αντίπαλό του, πρώην Υπουργό Οικονομικών Χριστία Φρίλαντ.

Αντιμέτωποι με τον Τραμπ

Ο επόμενος Πρωθυπουργός θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλεί με πρόσθετους δασμούς στον Καναδά και έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην προσάρτηση του Καναδά ως την 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Επιπλέον, ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς σε γενικές εκλογές.

Η κ. Φρίλαντ έχει προβάλει την εμπειρία της στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αλλά δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί από τον κ. Τριντό, καθώς υπήρξε μία από τις πιο πιστές υποστηρίκτριές του για χρόνια. Αποχώρησε από την κυβέρνησή του τον Δεκέμβριο, αφού ο Τριντό προσπάθησε να την αντικαταστήσει, και άσκησε κριτική στις πολιτικές δαπανών της κυβέρνησής του.

Πιθανή αναγέννηση των Φιλελευθέρων

Close X

Μια νίκη για τον 59χρονο κ. Κάρνεϊ θα αποτελούσε την πρώτη φορά που μια προσωπικότητα δίχως πολιτικό υπόβαθρο γίνεται Πρωθυπουργός του Καναδά. Ο κ. Κάρνεϊ έχει δηλώσει ότι η εμπειρία του ως το πρώτο άτομο που υπηρέτησε ως διοικητής δύο κεντρικών τραπεζών – του Καναδά και της Αγγλίας – σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

Η προοπτική ενός νέου ξεκινήματος για το Φιλελεύθερο Κόμμα υπό τον κ. Κάρνεϊ, σε συνδυασμό με τους δασμούς του κ. Τραμπ και τις επαναλαμβανόμενες απειλές του, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη αναβίωση της τύχης των Φιλελευθέρων. Στις αρχές του 2025, το κόμμα υστερούσε κατά 20 ή περισσότερες μονάδες, αλλά τώρα βρίσκεται στατιστικά ισόπαλο με την επίσημη αντιπολίτευση των Συντηρητικών σε αρκετές δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ καλούν τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους αυτουργούς των σφαγών
Δεν απέκλεισε το ευρωομόλογο για την άμυνα η Φον ντερ Λάιεν-«Όλα είναι στο τραπέζι»
Το Ισραήλ σταματά την παροχή ρεύματος στη Γάζα
Τρένο στο Περού πέρασε πάνω από άνδρα που κοιμόταν στις γραμμές και βγήκε σώος
Πέθανε ο πρίγκιπας Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 22 ετών
Επιβεβαιώνει η Χαμάς συναντήσεις με Αμερικανό απεσταλμένο για εκεχειρία στη Γάζα
Τραμπ: Αχάριστος ο Ζελένσκι, πήρε τα λεφτά μας-Η Ουκρανία μπορεί να μην επιβιώσει τελικά
ΒΙΝΤΕΟ: Ρώσοι στρατιώτες αιφνιδίασαν τους Ουκρανούς στο Κουρσκ περπατώντας μέσα από αγωγό φυσικού αερίου
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριά-Έρχεται νέος γύρος συνομιλιών
Νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία