Μήνυμα Χαρσιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-«Επιβεβλημένη η ένταξη της διάστασης φύλου»

Νέες προκλήσεις και νέα πεδία παρέμβασης, καθιστούν επιβεβλημένη την ένταξη της διάστασης του φύλου σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, πολιτικών και μέτρων για προαγωγή της ισότητας των φύλων, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας.

Παράλληλα ο Υπουργός αναφέρει ότι η σημερινή επετειακή μέρα υπενθυμίζει την αγωνιστική πορεία και τις σημαντικές κατακτήσεις των Κυπρίων γυναικών και ενδυναμώνει τις προσπάθειές του κράτους για εφαρμογή της αρχής της ισότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής.

«Οι προκλήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ραγδαίες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές καλούν σε συνεχή επαγρύπνηση, με στόχο τη διαφύλαξη όσων έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο δικαιωμάτων των γυναικών», αναφέρει

Σημειώνει ακόμα ότι τα θέματα ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της έμφυλης διαδικτυακής βίας κατά των κοριτσιών αναμένεται να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βήματα προόδου για την ισότητα των φύλων και το βαρίδι της νοοτροπίας και των στερεοτύπων

Στην Κύπρο, συνεχίζει ο Υπουργός, την τελευταία διετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και δράσεων για προαγωγή της έμφυλης ισότητας και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Αναφέρει ενδεικτικά τη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, την υιοθέτηση και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024-2026, τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την προώθηση στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για την περίοδο 2023-2028. 

Τονίζει ακόμα ότι ο «Οδικός Χάρτης για τα Δικαιώματα των Γυναικών» που ανακοινώνεται σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική θεσμική εξέλιξη, αφού επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ένωσης στο θεμελιώδες δικαίωμα της ισότητας των φύλων και την επιτακτική αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της ΕΕ. 

Παράλληλα αναφέρει ότι με το σύνθημα «Για Όλες τις Γυναίκες και τα Κορίτσια: Δικαιώματα – Ισότητα – Ενδυνάμωση», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καλεί τα κράτη μέλη του, ενόψει της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ευημερούσας κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες. 

«Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ την ίδια στιγμή, καθιστά επιβεβλημένη την εξάλειψη παγιωμένων έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών», προσθέτει.  

Υπενθυμίζει ακόμα ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υιοθέτηση της εμβληματικής για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών «Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου», η οποία αποτελεί τον πιο προοδευτικό και ευρύτερα αποδεκτό οδοδείκτη για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως. Η αποτίμηση, σημειώνει καταδεικνύει ότι η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών είναι σημαντική και ελπιδοφόρα, αλλά την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά μέχρι την πλήρη και ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Χάος σε ολόκληρη την Κύπρο από τις λαμπρατζιές-Φωτιές σε κάδους, ένας σοβαρός τραυματισμός
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Αναμμένο κερί προκάλεσε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα-Στο νοσοκομείο η ένοικος
ΒΙΝΤΕΟ: Νεαροί άναβαν φωτιές στη μέση του δρόμου στη Λεμεσό-Πάνω από 90 πυρκαγιές από λαμπρατζιές
Μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι για τον 22χρονο-Θρήνος για τον άτυχο Ντάνιελ
«Ο δίδυμος αδελφός μου έμεινε 18 και εγώ είμαι 69… Παρακαλώ να βρω ένα νύχι για να κάνω εκείνο που αξίζει»
Έρχονται και άλλες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων-Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις της ανομβρίας
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Καυτοί οι επόμενοι μήνες για εργατικό σώμα-ΑΤΑ, Εθνικός Κατώτατος Μισθός και συνταξιοδοτικό στο τραπέζι
Το σπάνιο κοινό Πάσχα ενώνει Ορθόδοξους και Καθολικούς πριν τους ξαναχωρίσει το ημερολόγιο