Ημιτελής η πραγματική ισότητα των φύλων-Τα βήματα της ΕΕ για το μισθολογικό χάσμα

«Αν και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η πραγματική ισότητα των φύλων παραμένει ημιτελής υπόθεση» τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του ΚΥΠΕ με αφορμή πρόσφατο σεμινάριο στις Βρυξέλλες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμυνα, την ασφάλεια και την οικοδόμηση της ειρήνης, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Η Πρόεδρος Μέτσολα μίλησε για τα βήματα τα οποία έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρ. Κοινοβούλιο ειδικότερα, για το μισθολογικό χάσμα που παραμένει στο 10% στην Κύπρο, καθώς και τις δυσκολίες που βρίσκουν μπροστά τους ιδιαίτερα οι γυναίκες στην πολιτική καθώς «αντιμετωπίζουν αδιάκοπο έλεγχο» και «κάθε πτυχή της ζωής σου ελέγχεται εξονυχιστικά».

Η κ. Μέτσολα μίλησε ακόμα για την προσπάθεια του ΕΚ να εντάξει το δικαίωμα στις αμβλώσεις στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολίασε επίσης τις επιπτώσεις των νέων πολιτικών των ΗΠΑ για τη στήριξη της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών και το πώς μπορεί να συμβάλει η ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και τις νέες ισορροπίες στο Ευρ. Κοινοβούλιο, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των ευάλωτων, ιδίως των γυναικών, και στις δύο πλευρές.

Μίλησε τέλος και για εκδήλωση στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει θαρραλέες γυναίκες από όλη την Ευρώπη, στο Στρασβούργο την Τρίτη 11 Μαρτίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Πρόκειται για την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, τη Λευκορωσίδα πολιτική ακτιβίστρια Παλίνα Σαρέντα Πανάσιουκ, την Τατάρια της Κριμαίας και απελευθερωμένη πολιτική κρατούμενη Λένια Ουμέροβα, και την Τάτα Κέπλερ, εθελόντρια ιατρό στο ουκρανικό μέτωπο.

Το χάσμα παραμένει

Σε σχέση με τις ανισότητες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους ανέλιξη, αλλά και στην πολιτική γενικότερα, η κ. Μέτσολα υπενθύμισε ότι οι «αιώνες διακρίσεων έχουν αφήσει ένα χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των φύλων στην κουλτούρα μας, τις οικονομίες και τα πολιτικά μας συστήματα».

«Αν και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η πραγματική ισότητα των φύλων παραμένει ημιτελής υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας για όλους» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βήματα προόδου για την ισότητα των φύλων και το βαρίδι της νοοτροπίας και των στερεοτύπων

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφερε ως παράδειγμα προόδου την πρόσφατη συμφωνία, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων, για την Οδηγία για την ισορροπία των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εταιριών (Women on Boards Directive), το οποίο χαρακτήρισε «ουσιαστικό βήμα για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες εταιρικές θέσεις».

«Προωθήσαμε μέτρα για τη διαφάνεια όσον αφορά τις αμοιβές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και να διασφαλίσουμε δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό» πρόσθεσε.

Ειδικά για τη χώρα μας, επεσήμανε ότι «το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Κύπρο ανέρχεται περίπου στο 10%», το οποίο αντιστοιχεί «σε έναν μήνα απλήρωτης εργασίας κάθε χρόνο», κάτι που τόνισε «πρέπει να αλλάξει».

Παράλληλα, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για γονείς και φροντιστές «θα παρέχουν περισσότερες ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι» συνέχισε. Αλλά, παραδέχθηκε, «υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν».

«Αυτή τη νομοθετική θητεία, παραμένουμε προσηλωμένοι στο να χτίσουμε στα πιο πάνω για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πραγματικά ισότιμη θέση τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή» πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική και τη συνεχιζόμενη υποεκπροσώπηση τους, η Πρόεδρος Μέτσολα εκτίμησε πως «υπάρχουν πολλαπλοί αλληλένδετοι λόγοι».

«Η κοινωνία δεν διευκολύνει απαραίτητα τις γυναίκες να πάρουν αυτή την απόφαση. Οι γυναίκες, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στο προσκήνιο, αντιμετωπίζουν αδιάκοπο έλεγχο. Κάθε πτυχή της ζωής σου ελέγχεται εξονυχιστικά. Από τον τρόπο που ντύνεσαι, μέχρι τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και τις επιλογές ζωής που κάνεις. Αυτός ο συνεχής έλεγχος μπορεί να είναι ένα απίστευτο βάρος, ένα βάρος που οι άνδρες σπάνια βιώνουν στον ίδιο βαθμό» εξήγησε.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά η μακρά σκιά των παραδοσιακών ρόλων των φύλων και των βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων παραμένει», τόνισε η κ. Μέτσολα αναφερόμενη στο ερώτημα της εξισορρόπησης της οικογενειακής ζωής με τις επαγγελματικές φιλοδοξίες.

«Είναι μια ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί, και ως γυναίκα η ίδια, ξέρω πόσο περισσότερο πρέπει να παλέψεις για την αναγνώριση και την ανέλιξη. Θα κάνατε, για παράδειγμα, την ίδια ερώτηση σε έναν άνδρα συνάδελφο;» διερωτήθηκε.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω θέσει ως αποστολή μου να αμφισβητήσω αυτά τα στερεότυπα και να δώσω τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να κυνηγήσουν τις φιλοδοξίες τους χωρίς δισταγμό. Αν πιστεύετε σε κάτι, τότε κυνηγήστε το. Να είστε παθιασμένες, να είστε επίμονες και να μην αφήσετε ποτέ και κανέναν να σας πει ότι δεν είστε αρκετές. Η φωνή σας, η προοπτική σας, η ηγεσία σας έχουν σημασία» κατέληξε.

Το δικαίωμα στην άμβλωση

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των αμβλώσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν γυναίκες στην Ευρώπη για ασφαλή διακοπή της εγκυμοσύνης τους, και πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πείσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα, η κ. Μέτσολα υπενθύμισε πως το ΕΚ «έχει μακρά ιστορία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

«Ως εκλεγμένη Πρόεδρος, υποστηρίζω τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον περασμένο Απρίλιο, τα μέλη ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν να συμπεριληφθεί η άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ωστόσο, αν και η ψήφος αυτή «σηματοδοτεί μια ισχυρή δέσμευση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ, οι διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κρατών μελών καθιστούν απίθανη μια ομόφωνη συμφωνία σε αυτό το στάδιο», αλλά πρόσθεσε πως το ΕΚ «θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να πιέζει για πραγματική πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΗΠΑ και ανθρώπινα δικαιώματα

Κληθείσα να σχολιάσει τις επιπτώσεις που οι νέες πολιτικές των ΗΠΑ μπορούν να έχουν για τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως, λόγω της απόσυρσης της στήριξης σε ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της USAID, η Πρόεδρος Μέτσολα έκανε λόγο για "ανησυχητική εξέλιξη", και ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ για να αναπληρώσει το κενό.

«Αν και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της εξωτερικής της βοήθειας είναι δικαίωμα της αμερικανικής κυβέρνησης, οι περικοπές των δαπανών της USAID είναι πολύ ανησυχητικές, καθώς σηματοδοτούν λιγότερη χρηματοδότηση για κρίσιμους οργανισμούς και έργα» σημείωσε.

«Τέτοιες περικοπές θα επηρεάσουν τα προγράμματα αναπαραγωγικής υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς και τη χρηματοδότηση για προγράμματα ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών» συνέχισε.

Αυτό όμως, επεσήμανε, «δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πίσω, οι άλλοι - συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ - πρέπει να βγουν μπροστά».

Η κ. Μέτσολα υπενθύμισε πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη «έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως» και πως «ως ο μεγαλύτερος πάροχος αναπτυξιακής βοήθειας, βάζουμε χρήματα σε όσα λέμε, διασφαλίζοντας ότι οι οργανώσεις και τα προγράμματα που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση και άλλους ζωτικούς τομείς λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται».

Όπως πάντως τόνισε, «δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, αυτό θα απαιτήσει μια ενωμένη παγκόσμια προσπάθεια».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στις κοινωνίες της ΕΕ και στο Κοινοβούλιο, και ερωτηθείσα πώς επηρεάζονται τα δικαιώματα των γυναικών και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην άμβλωση, η κ. Μέτσολα σημείωσε πως «γινόμαστε μάρτυρες μιας αλλαγής, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Οι τελευταίες ευρωεκλογές έφεραν μια νέα πραγματικότητα- οι πλειοψηφίες άλλαξαν» παραδέχθηκε, προσθέτοντας όμως πως «το φιλοευρωπαϊκό κέντρο άντεξε και εξακολουθεί να αντέχει», παραπέμποντας ως απόδειξη τη «συνεχιζόμενη ακλόνητη υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της χώρας».

Η Πρόεδρος του ΕΚ αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο στις γυναίκες από όλη την Ευρώπη τις οποίες θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική εκδήλωση στο Στρασβούργο την Τρίτη 11 Μαρτίου. Πρόκειται για την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, τη Λευκορωσίδα πολιτική ακτιβίστρια Παλίνα Σαρέντα Πανάσιουκ, την Τατάρια της Κριμαίας και απελευθερωμένη πολιτική κρατούμενη Λένια Ουμέροβα, και την Τάτα Κέπλερ, εθελόντρια ιατρό στο ουκρανικό μέτωπο.

«Γυναίκες, που ενσαρκώνουν το πνεύμα της ελευθερίας και της αντίστασης και που αγωνίστηκαν χωρίς φόβο - και συνεχίζουν να το κάνουν - για τη δημοκρατία στη χώρα τους και όχι μόνο» είπε.

Παρά τις αποκλίνουσες θέσεις σε μια σειρά από θέματα, επεσήμανε η κ. Μέτσολα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «είναι και παραμένει ο τόπος όπου συζητάμε, όπου συζητάμε και όπου τελικά βρίσκουμε συμβιβασμούς. Αυτό αποτελεί την καρδιά κάθε δημοκρατίας».

«Θα συνεχίσω να παίζω το ρόλο μου για να διασφαλίσω ότι μαζί θα συνεχίσουμε να παίρνουμε την Ευρώπη μπροστά και να ενισχύουμε τα δικαιώματα των γυναικών. Κάτι που έχω υπερασπιστεί σε όλη μου την καριέρα» σημείωσε.

Λωρίδα της Γάζας

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ήταν η πρώτη ηγέτης της ΕΕ που μπήκε στην εμπόλεμη περιοχή, και απαντώντας στο πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες, ιδίως των γυναικών, που απειλούνται με εκτοπισμό και με σεξουαλική βία και στις δύο πλευρές, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως είδε «από πρώτο χέρι τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη στην παροχή σωτήριας βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη».

«Ήταν απίστευτα συγκινητικό για μένα να δω τη διαφορά που κάνει αυτή η υποστήριξη επί του εδάφους, και είμαι πολύ υπερήφανη για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη» όπως είπε, αναφερόμενη στο σχεδόν μισό δις ευρώ που έχει παράσχει η ΕΕ από την αρχή της κρίσης σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το έργο της αποστολής συνδρομής της ΕΕ στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Δεν διευκολύνουν απλώς την είσοδο της βοήθειας, αλλά βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση τραυματισμένων και ασθενών Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, προσφέροντας μια σανίδα σωτηρίας εν μέσω μιας απελπιστικής κατάστασης» εξήγησε.

«Η κρίση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή δράση. Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είδαμε συγκλονιστικές σκηνές ωμής βίας που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων, ιδίως γυναικών και παιδιών, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα» τόνισε.

Υπογράμμισε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για να διασφαλίσει την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, «μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, της στήριξης σε τοπικές οργανώσεις επί του εδάφους, της προστασίας των αμάχων και της απόδοσης ευθυνών στους δράστες αυτής της βίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή-Πρόκειται για το USS Carl Vinson
Η EE απειλεί να βάλει στο στόχαστρο τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ αν δεν βρεθεί λύση με τους δασμούς
Βίντεο από πτώση ελικοπτέρου στον ποταμό Χάντσον-Νεκρός ο Πρόεδρος της Siemens Ισπανίας και η οικογένειά του
Ένας πιγκουίνος που ξέφυγε από το κουτί του προκάλεσε πτώση ελικοπτέρου στη Νότια Αφρική
Σύγκρουση αεροσκαφών της American Airlines στην πίστα του αεροδρομίου Ρόναλντ Ρίγκαν-Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί
Ανακάλυψε ότι ο πρώην σύντροφός της ζούσε στη σοφίτα της, δώδεκα χρόνια μετά τον χωρισμό τους
Στους 218 οι νεκροί από την κατάρρευση της στέγης στο Σάντο Ντομίνγκο
Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 10%-Στο 145% ανέβηκε η ταρίφα για την Κίνα
Ξεκαθάρισε τι συμβαίνει με τον Μπαράκ η Μισέλ Ομπάμα-Οι απουσίες από εκδηλώσεις και οι φήμες για διαζύγιο
Πόσα έβγαλαν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη σε μία ημέρα, μετά τη στροφή Τραμπ