Με πρόστιμο απειλείται εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών στην Γαλλία

Με πρόστιμο 80.000 έως 100.000 ευρώ απειλείται η εταιρεία παραγωγής της ταινίας "Donne-moi des ailes" («Δώσε μου φτερά»), καθώς κατηγορείται ότι κατέστρεψε 520 αυγά φλαμίνγκο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, στο Καμάργκ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Το πλημμελειοδικείο της Νιμ, όπου εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση, θα εκδώσει την ετυμηγορία του στις 11 Απριλίου.

Η εταιρεία παραγωγής Radar Film είχε αναθέσει στον εξερευνητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Νικολά Βανιέρ την υλοποίηση της ταινίας “Donne-moi des ailes”, η οποία έκοψε 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια το 2019. Ένα μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Καμάργκ, στην καρδιά μιας προτατευόμενης ζώνης Natura 2000, στη μοναδική περιοχή της Γαλλίας όπου φωλιάζουν ροζ φλαμίνγκο.

Στις 6 και 7 Ιουνίου 2018, δύο ελαφρά αεροσκάφη (ULM) της παραγωγής, πέταξαν σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από σχεδόν 8.000 φλαμίνγκο που επώαζαν τα αυγά τους. Τρομαγμένα, τα πουλιά πέταξαν μακριά, κατέστρεψαν τις φωλιές τους και εγκατέλειψαν τα αυγά τους. Καταστράφηκαν περίπου 520 αυγά, δηλαδή σχεδόν το 11,5% της ετήσιας παραγωγής των φλαμίνγκο στη Γαλλία.

Έπειτα από έξι χρόνια έρευνας, η εταιρεία Radar Film, που εκπροσωπήθηκε στη δίκη από τον διευθυντή της, τον Ματιέ Βαρτέρ, κατηγορήθηκε για «μη εγκεκριμένη καταστροφή του αυγού ή της φωλιάς» και «εκούσια πρόκληση βλάβης» σε ένα προστατευόμενο είδος.

Ο σκηνοθέτης Νικολά Βανιέρ, ο πιλότος του ULM που πλησίασε περισσότερο τα πουλιά και ο διευθυντής φωτογραφίας που επέβαινε στο ελαφρύ αεροσκάφος, απαλλάχθηκαν με βούλευμα.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι η εταιρεία Radar Film είχε προειδοποιηθεί από τις αρχές και τις οικολογικές οργανώσεις για την παρουσία των πουλιών, αλλά δεν ενημέρωσε σωστά τους πιλότους των αεροσκαφών.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα-700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κλείσει το υπουργείο Παιδείας
Τραγωδία στην Σκιάθο-Νεκρή τουρίστρια ανήμερα των γενεθλίων της
Άρνηση του ψευδοκράτους να δώσει άδεια στο Δήμο Αμμοχώστου για τους εορτασμούς του κατακλυσμού
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Γλίτωσαν την ευθανασία οι σκύλοι που επιτέθηκαν σε γυναίκα και παιδιά στη Λεμεσό-Υπό την προστασία φιλοζωικής οργάνωσης
«Δεν μας ζήτησε συγγνώμη ο βοηθός νοσηλευτή»-Ξεσπά ο γιος της 62χρονης που δίνει μάχη για τη ζωή της στο Τζάνειο
Κατέθεσε τι είπε με Γεάδη η Γερμανίδα που κατηγορείται για σφετερισμό-Στο επίκεντρο και η μετάφραση διά τηλεφώνου
Δωρεάν στάθμευση και Wi-Fi στις παραλίες στον Δήμο Παραλιμνίου–Δερύνειας για τον Κατακλυσμό
Πώς από δύο καλοί φίλοι Τραμπ-Μασκ κατέληξαν εχθροί