Σλοβενία και Κροατία αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες

Η Σλοβενία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 1,53% στο 2% του ΑΕΠ έως το 2030, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη τη συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, η Κροατία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει επίσης τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,67% του ΑΕΠ έως το 2017, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και ενώ η Ευρώπη καλείται να πάρει άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις για την κοινή άμυνα, ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Ήδη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, λέγοντας ότι «πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της και να αμυνθεί».

«Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να βάλουμε και την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας το σχέδιο «Επανεξοπλισμού της Ευρώπης», που παρουσίασε η Επιτροπή πριν από δύο ημέρες και με το οποίο θα μοχλευθούν ως και 800 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο REARM Europe εμβέλειας 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας.

Η ρωσική απειλή, αλλά και η απειλή που προέρχεται από την αλλοπρόσαλλη στάση της Ουάσινγκτον, πυροδοτεί απροσδόκητες, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξελίξεις.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν στην Τουρκία
Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει η κυβέρνηση Τραμπ για τις μαζικές απολύσεις σε υπουργεία
Στην Κωνσταντινούπολη αντί στην Άγκυρα βρέθηκαν Ολγκίν-Φιντάν (pic)
Ποινές με αναστολή και πρόστιμα σε πέντε νεαρούς το Δικαστήριο για την επίθεση εναντίον πετοσφαιριστών του Παφιακού
Επιμονή Τατάρ με τη πρότασή του για τα οδοφράγματα-Δεν δείχνει καμία πρόθεση για συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ:Σπαρακτικές εικόνες από τη Γάζα-Μητέρα μαζεύει με τα χέρια της αλεύρι από τον δρόμο
Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την ενσωμάτωση των πρώην τζιχαντιστών στον εθνικό στρατό της Συρίας
Ποινές φυλάκισης με αναστολή σε δύο ανήλικους και 21χρονο για ληστεία και επίθεση σε ντελιβερά
Καίει Γιαννάκη το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ-«Δεν έλαβε ποτέ πτυχίο, παρακολούθησε κάποια μαθήματα»
Συμφωνήθηκε νέος γύρος ανταλλαγής αιχμαλώτων κατά τις συνομιλίες «εξπρές» Ρωσίας με Ουκρανία