Επικριτικός ο Βαλέρι Ζαλούζνι-«Οι ΗΠΑ καταστρέφουν την παγκόσμια τάξη»

Οι ΗΠΑ «καταστρέφουν» την καθιερωμένη παγκόσμια τάξη, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση Τραμπ χειρίζεται την εξωτερική πολιτική, ο Ζαλούζνι δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος «αμφισβήτησε την ενότητα ολόκληρου του δυτικού κόσμου».

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω μιας διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημόσια διαφωνία των δύο στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ καταστρέφουν την παγκόσμια τάξη»

Το Κίεβο έχει κάνει προσπάθειες να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες, αφού οι ΗΠΑ διέκοψαν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία και την ανταλλαγή πληροφοριών σε μια προσπάθεια να φέρουν τον Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, οι παρατηρήσεις το Ζαλούζνι σε συνέδριο στο Chatham House στο Λονδίνο την Πέμπτη υποδηλώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των ΗΠΑ. Είπε στο ακροατήριο: «Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο ο άξονας του κακού και η Ρωσία που προσπαθεί να αναθεωρήσει την παγκόσμια τάξη, αλλά οι ΗΠΑ τελικά καταστρέφουν αυτή την τάξη».

Ο Ουκρανός απεσταλμένος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας - της οποίας «ηγείται ένας εγκληματίας πολέμου», ο πρόεδρος Πούτιν - δείχνουν ότι ο Λευκός Οίκος κάνει «βήματα προς το Κρεμλίνο, προσπαθώντας να τους συναντήσει στα μισά του δρόμου».

Ο Ζαλούζνι ο οποίος ανέλαβε πρέσβης του Κιέβου στο Λονδίνο το 2024 μετά από τρία χρόνια ως αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρότεινε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι ο επόμενος στόχος της Μόσχας «θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη».

Ενώ ο Ζελένσκι έχει εκφράσει την επιθυμία να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει εκφράσει ανησυχίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ στις συνομιλίες και τις παραχωρήσεις προς τη Μόσχα που μπορεί να γίνουν χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Τα σενάρια για αποχώρηση του Ζελένσκι

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που το Politico αναφέρει ότι μέλη της ομάδας του Τραμπ είχαν συζητήσεις με ορισμένους από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ζελένσκι, αφού σύμμαχοι του Τραμπ πρότειναν στον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει στην άκρη και να παραιτηθεί για να γίνουν εκλογές.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές στις ΗΠΑ και την Ουκρανία, το Politico αναφέρει ότι έγιναν συζητήσεις με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο και ανώτερα μέλη του κόμματος του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος προηγήθηκε του Ζελένσκι ως πρόεδρος.

Ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο Ζαλούζνι έχει τη μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη με τουλάχιστον 70%, ο Ζελένσκι έχει 57% υποστήριξη και ο Ποροσένκο περίπου 20%.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 76χρονος που ζητούσε «γκιλοτίνα» για την δικαστή που καταδίκασε τη Λεπέν
Κατά των δασμών οι περισσότεροι Αμερικανοί, αλλά πιστεύουν ότι τελικά θα κάνουν καλό στις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε δασμούς 104% στην Κίνα-Σε ισχύ από την Τετάρτη
Η Meta θα αρχίσει να μπλοκάρει το livestreaming από ανήλικους στο Instagram
Σε κατάσταση συναγερμού οι Φιλιππίνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κανλάον-Τέφρα σε ύψος 4 χλμ
Πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ-«Δεν θα υποκύψουμε στους δυνάστες»
Στους 27 οι νεκροί και 134 οι τραυματίες από την κατάρρευση οροφής σε κλάμπ στον Άγιο Δομίνικο (vids)
Eπίθεση Μασκ σε σύμβουλο του Τραμπ-«Είναι πιο χαζός κι από τσουβάλι τούβλα»
ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας στη Βρετανία στάθηκε σε σιδηροδρομική διάβαση και γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το τρένο
Ο Ζελένσκι καταγγέλλει εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας-«Αιχμαλωτίσαμε Κινέζους στρατιώτες στο Ντονέτσκ»