Ξεπούλημα κρατικών ομολόγων στη Γερμανία, μετά τα «μπαζούκα» για την άμυνα-Το χειρότερο από το 1990

Το ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων συνεχίζεται και σήμερα, στον απόηχο της απόφασης του Βερολίνου για ξεκλείδωμα εκατοντάδων δισ. ευρώ για την άμυνα και τις υποδομές.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα Πέμπτη κατά 14 μ.β. και έφθασαν στο 2,93%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023, ένα 24ωρο αφότου το επιτόκιο σημείωσε άλμα 30 μ.β. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξεπούλημα κρατικών ομολόγων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 1989, μετά την απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και των πιθανών εταίρων του σε κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση του «φρένου χρέους» για τις αμυντικές δαπάνες - απόφαση η οποία συνιστά στροφή στις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας που τηρούσε επί χρόνια η Γερμανία.

Οι traders στρέφουν τώρα τα βλέμματά τους από τη μία πλευρά στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, δεδομένου του κινδύνου που μπορεί να θέσει στον πληθωρισμό ένα κύμα αμυντικών δαπανών στην περιοχή, και από την άλλη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απ' όπου αναμένεται να προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ευρύτερη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών, αφότου οι ΗΠΑ υποχώρησαν από τη δέσμευσή τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων είχε αντίκτυπο στις αγορές χρέους ανά την υφήλιο, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας να εκτινάσσονται στα υψηλότερα εδώ και πάνω από μια δεκαετία επίπεδα, και τα επιτόκια στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία να κάνουν επίσης άλμα. Οι ιταλικές αποδόσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο το 4%, ενώ για δεύτερο 24ωρο καταγράφουν απώλειες και τα βρετανικά ομόλογα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Το ΡΚΚ διοργάνωσε συνέδριο για την αυτοδιάλυσή του
Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την εκθρόνιση του πάπα Λέοντα του ΙΔ'
Οι κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα- Πώς «έφαγε» τον Ιταλό Παρολίν
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'