Πάγωσε τις πληρωμές στη Nexans ο ΑΔΜΗΕ-Συζήτηση επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη

Στην αναστολή πληρωμών προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI). Αυτή η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας, που επικρατεί γύρω από το έργο, η οποία οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται την Αθήνα ενόψει της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό. Στη διάρκεια της συνάντησής του, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ένα έργο που έχει σημαντική γεωπολιτική διάσταση και επηρεάζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Σε αναστολή πληρωμών προς τη γαλλική εταιρία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω γεωπολιτικών παραγόντων και αφορά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την δόση του Φεβρουαρίου, ενώ έγινε σε συνεννόηση με την Nexans, προκειμένου να μην ανασταλεί η πρόοδος του έργου και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον ΑΔΜΗΕ.

Η καθυστέρηση των πληρωμών συνδέεται με τις συνεχείς αναβολές των ερευνών βυθού στα διεθνή ύδατα, εξαιτίας της παρουσίας τουρκικών πλοίων στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνάντηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, το Σάββατο στη Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πού είναι ο Χαμενεΐ;-Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν μετακινείται από καταφύγιο σε καταφύγιο
Αλλαγή στάσης Τραμπ-Σκέφτεται αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Αριστοτέλους: Αναβαθμίζοντας τη στρατηγική υπόσταση, θωρακίζουμε κρατική οντότητα
Τι σημαίνει η «αλλαγή καθεστώτος» που θέλει ο Νετανιάχου στο Ιράν
Επισκέψεις Προέδρου στις Βαλτικές χώρες, αρχή με επίσημη επίσκεψη στη Λετονία
Αυτά είναι τα στοιχεία επικοινωνίας πρεσβειών για τους Κύπριους πολίτες στη Μέση Ανατολή
Έμμεσες απειλές Τραμπ-Οι ΗΠΑ δεν θα σκοτώσουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν «προς το παρόν»
Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για τη συμπλοκή με μαχαίρια και λοστούς στην Πάφο
Κοινή δήλωση από τη «βουλή» για το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ζήτησε ο Τατάρ-Θέλει να καλύψουν την επιπολαιότητά του
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ διαψεύδουν το Ισραήλ-«Το Ιράν ήθελε τρία χρόνια να φτιάξει πυρηνικό όπλο»