Επιχείρηση συσπείρωσης δυνάμεων από την ελληνική κυβέρνηση-Καμπανάκι οι δημοσκοπήσεις

Να αναστρέψει το κλίμα πρωτίστως εντός της Νέας Δημοκρατίας και να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος επεχείρησε χθες από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της πρότασης δυσπιστίας που θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία της Παρασκευής και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού.

Η αναφορά Μητσοτάκη σε «συνασπισμό προθύμων» για το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά έδωσε το στίγμα των πρωθυπουργικών σκέψεων, καθώς εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι εδραία η πεποίθηση ότι επιχειρείται η ανατροπή της κυβέρνησης με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι δεδομένο ότι πορεύεται σε ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον, καθώς οι παλλαϊκές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη έχουν απελευθερώσει έντονα συναισθήματα, πρωτίστως αυτό της οργής. Συναισθήματα που αποτυπώνονται και στις πρώτες μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τη δημοσκόπηση της GPO για το Star να συνιστά ένα ηχηρό καμπανάκι για το κυβερνών κόμμα.

Το προβληματικό στοιχείο της έρευνας δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό που καταγράφει η ΝΔ με κάτι παραπάνω από 23% στην πρόθεση ψήφου, σχεδόν 3 μονάδες κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό της στην έρευνα της ίδιας εταιρίας μετά το πρώτο συλλαλητήριο του Ιανουαρίου. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης που είναι από δυσμενή έως εξαιρετικά αρνητικά για την κυβέρνηση, της αξιολόγησης του πρωθυπουργού μηδέ εξαιρουμένης. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται μακράν του δεύτερου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με 24,9%, όμως πλέον ο «κανένας» έχει επανέλθει στην πρωτοκαθεδρία με 36,7%.

012

011

Ευρύτερα, στην κοινωνία φαίνεται ότι είναι εμπεδωμένη η αίσθηση της συγκάλυψης (71,9%), της ευθύνης της κυβέρνησης για το δυστύχημα (85%) και των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων (86,2%). Μάλιστα, για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων συμφωνεί και το 2/3 των ψηφοφόρων της ΝΔ. Σημειωτέον επίσης ότι στο ερώτημα για την αναγκαιότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,5% έναντι 44,7%) συμφωνεί, σε μια σημαντική μεταστροφή σε σχέση με το παρελθόν.

04-_1_

06-_1_

08-_1_

Επιχείρηση αντεπίθεσης

Κάθε έρευνα βεβαίως δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι και οι υπόλοιπες έρευνες κοινής γνώμης που θα ακολουθήσουν θα καταγράφουν ανάγλυφη τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να παρασυρθεί από την «ορμή» των γεγονότων και επιχειρεί να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντεπιτεθεί πολιτικά.

Εξ ου και χθες, πέρα από τα καρφιά στην αντιπολίτευση και την αυτοκριτική διάθεση για όσα έγιναν και δεν έγιναν στον σιδηρόδρομο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και δύο πολιτικές πρωτοβουλίες: τη συζήτηση για συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και την προοπτική διακρατικής συμφωνίας για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού των σιδηροδρόμων από εγνωσμένης εμπειρίας ευρωπαϊκό φορέα. Σημειωτέον, η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί γρήγορα για τη στελέχωση της διοίκησης της νεοσύστατης εταιρίας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος που αποτελεί το προϊόν της συγχώνευσης ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ-ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται μεν στις Βρυξέλλες σήμερα, αλλά με τις κεραίες του στραμμένες στην Αθήνα και στα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα, ενόψει της αυριανής του ομιλίας, όπου θα κάνει ευρύτερες αναφορές και θα περιγράψει και τα διακυβεύματα για τα επόμενα χρόνια. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τη χώρα», είπε χθες το βράδυ προς την αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός

Στα «πηγαδάκια» των βουλευτών της ΝΔ, πάντως, κυριαρχεί η συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, οι οποίες προδιαγράφονται ευρείες, μέχρις όμως της αποδείξεως αυτού από τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκης. «Γρίφος» είναι τι μέλλει γενέσθαι με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εσχάτως ακούγεται και το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη για μια θέση στον πυρήνα του πρωθυπουργού γραφείου. Βεβαίως, μένει να φανεί και ποιες ανακατατάξεις θα υπάρχουν ως προς τα υφιστάμενα πρόσωπα του πρωθυπουργικού πυρήνα.

Μεταξύ των βουλευτών συζητήθηκε επίσης πολύ η αποκάλυψη της στήλης Dark Room για το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κυρανάκη που «παίζει» έντονα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, αν και υπάρχει ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόσωπο του πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις είναι θέμα ημερών, πράγμα λογικό από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις και με συνεργάτες του και με ενδιαφερόμενους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεδίο μάχης επί τρεις ώρες το Σύνταγμα μετά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη-Τρεις τραυματίες

Δειτε Επισης

Ξηλώθηκε ολόκληρο το τελωνείο στο Μαυρομμάτι-Απλογούνται οι δεκατέσσερις κατηγορούμενοι
«Μου ζήταγε χρήματα για να μην κάνει αρνητικά δημοσιεύματα»-Η τοποθέτηση της Μακρή για τον εκβιασμό
Ταυτοποιήθηκε το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας-Πρόκειται για Πολωνό πατέρα δύο παιδιών
Περιμένει τα F-35 από τον Τραμπ ο Ερντογάν-«Η ανησυχία της Ελλάδας είναι άτοπη και χωρίς νόημα»
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή
«Τσακίσου φέρε 150 ευρώ και φύγε»-Οι προκλητικοί διάλογοι των τελωνειακών που χρηματίζονταν
Τα δεδομένα στην υπόθεση Καλογήρου μετά την παράδοση της ιατροδικαστικής έκθεσης στην Αστυνομία
Προσωπικές διαφορές πίσω από τη δολοφονία του 43χρονου στην Αγία Παρασκευή
Θρίλερ με την ταυτότητα του θύματος της δολοφονίας στην Ελλάδα-Πού στρέφονται οι έρευνες για το δολοφόνο
«Ήμουν γεμάτη αίματα, με απείλησαν να μη μιλήσω»-Συγκλονίζει η κατάθεση της 14χρονης θύματος βιασμού