Έπαυσε ολόκληρο το ΔΣ του English School το Υπουργικό Συμβούλιο-Διορίζονται νέα μέλη
14:24 - 05 Μαρτίου 2025

Σε παύση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του English School, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τους ισχυρισμούς του Διευθυντή του σχολείου, ότι πέντε μέλη του ΔΣ του ασκούσαν πιέσεις για να δεχθεί παιδί που δεν πέρασε τις εξετάσεις για είσοδο στο σχολείο.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε όπως προχωρήσει σε παύση ολόκληρου του ΔΣ, ενώ εξουσιοδότησε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να επιλέξει τα νέα μέλη που θα απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν.
Υπενθυμίζεται πως τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής είχαν υποβάλει την παραίτησή τους, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου, για λόγους ευθιξίας. Σημειώνεται πως πρόκειται για τα μέλη του ΔΣ που είχαν εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση τους, καθώς δεν είχαν καμία ανάμειξη και συμμετοχή στην επίμαχη συνεδρία.
Το θέμα ανέκυψε μετά τις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για εξαναγκασμό σε κατάχρηση εξουσίας, με πιέσεις που του ασκήθηκαν από πέντε μέλη του Δ.Σ., εκ των οποίων η Πρόεδρος είναι δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, ωστόσο δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε αυτεπάγγελτη έρευνα, με πηγές να επικαλούνται τη μη υποβολή καταγγελίας, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως έπρεπε ήδη να υπήρξε αντίδραση, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις και να διαταχθεί έρευνα, ώστε να επιβεβαιωθούν η να διαψευστούν ισχυρισμοί.
Παράλληλα, η μοναδική καταγγελία που βρίσκεται ενώπιον της Αστυνομίας, αφορά τις ηχογραφήσεις και την διαρροή περιεχομένου που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για δύο ηχητικά, εκ των οποίων στο ένα, η πρόεδρος του ΔΣ, φέρεται μεταξύ άλλων να λέει: «Αυτή η συζήτηση είναι κοινό μας αίτημα. Θα μείνει σε αυτό το δωμάτιο. Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να πεις ψέματα στον οποιονδήποτε». Ακολούθως ο Διευθυντής του σχολείου φέρεται να λέει «θα έλεγα ψέματα στον εαυτό μου», με την πρόεδρο του ΔΣ να απαντά, «δεν έχει σημασία. Λέμε ψέματα στον εαυτό μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Για το ποιοι είμαστε, για το τι κάνουμε. Λέμε ψέματα στον εαυτό μας κάθε μέρα και πρέπει να ζούμε με αυτή την πραγματικότητα». Τότε ο Διευθυντής φέρεται να λέει «ποτέ δεν μου ζητήθηκε από εργοδότη να πω ψέματα», με την δικηγόρο να του απαντά «δεν σου ζητώ να πεις ψέματα» και τον ίδιο να τις λέει «μου ζητάς». Επίσης, σε δεύτερο ηχητικό που δημοσιεύτηκε, ακούγεται άλλο μέλος του ΔΣ, ο οποίος φέρεται να λέει «έχουμε την δυνατότητα λόγω της ευαισθησίας. Το παιδί της δεν είναι το παιδί του αδελφού μου. Είναι μέλος του συμβουλίου. Αυτή είναι η ευαισθησία».
Οι πέντε πρωταγωνιστές, τους οποίους ενέπλεξε ο Διευθυντής του σχολείου, σε ανακοίνωση τους έκαναν λόγο για στοχοποίηση, καθώς και για αλλότρια κίνητρα.
«Έχουμε στοχοποιηθεί με σειρά ενεργειών και στα ΜΜΕ και έχουμε υποστεί ξεκάθαρες παραβιάσεις όσο των δικαιωμάτων μας όσο και της υπόληψης μας», αναφέρουν σε ανακοίνωση η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής Ιωάννα Δημητρίου, και τέσσερις εκ των μελών του ΔΣ, οι Αντώνης Κυρμίζης, Σενέρ Χασάν, Αναστάσιος Κιτέου και Νικόλ Κουλουρούδια για τα πρόσφατα γεγονότα στην Αγγλική Σχολή για τα οποία, όπως προσθέτουν, «υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση με προφανή αλλότρια κίνητρα».
Στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν επίσης ότι «ο Διευθυντής της Σχολής, υπεύθυνος για την ποιμαντική φροντίδα, δήλωσε επανειλημμένα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώπιον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ότι δέχθηκε διάφορα τηλεφωνήματα, ακόμα και πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις, με πολύ μειωτικά σχόλια για υποψήφιο παιδί μέλους του διοικητικού συμβουλίου, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα ένα ανήλικο».
Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν ακόμα πως όπως θα γινόταν σε ανάλογη περίπτωση για οποιοδήποτε άλλο παιδί, τα μέλη του ΔΣ συζήτησαν το θέμα με τον Διευθυντή και το ενδεχόμενο εξέτασης χρήσης της διακριτικής του ευχέρειας, στα πλαίσια της ποιμαντικής φροντίδας, ως είναι σύνηθες πρακτική.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο παιδί τύγχανε να είναι παιδί μέλους του ΔΣ, σημείωναν στην ίδια ανακοίνωση, δεν μπορούσε να σημαίνει ότι θα είχε δυσμενή διάκριση, άλλα θα έπρεπε να τύχει χειρισμού όπως οποιοδήποτε άλλο παιδί. «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε εξαναγκασμός για την οποιαδήποτε απόφαση του Διευθυντή αφού τα αποτελέσματα είχαν ήδη ανακοινωθεί. Προσπαθήσαμε στα πλαίσια των καθηκόντων μας να εξετάσουμε το κατά πόσο η διακριτική ευχέρεια μπορούσε να εκτελεστεί στα πλαίσια της ποιμαντικής φροντίδας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πρόσω ολοταχώς για παύση του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής-Βάζει τέλος το Υπουργικό μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν
- Οι κανόνες για τους άλλους, η γραμμή για την κατάχρηση εξουσίας και τα ερωτήματα για το English School
- Βαθαίνει το σκάνδαλο στο Εnglish School, διέρρευσαν ηχογραφημένες συνομιλίες-Καταγγελία στην Αστυνομία από τους εμπλεκόμενους
- Επανέρχονται πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του English School-Καταγγέλλουν παραποιημένες συνομιλίες
