Τεχνική στήριξη ΕΕ σε Κύπρο για χωροταξικό σχέδιο, διανομή ηλεκτρισμού, αμυντική βιομηχανία και νερό

Τεχνική στήριξη για την κατάρτιση ενός χωροταξικού Σχεδίου Νήσου, για την εφαρμογή ενός έξυπνου συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για την ανάπτυξη στρατηγικής για την αμυντική βιομηχανία, την αντιμετώπιση της απώλειας πόσιμου νερού και την λήψη μέτρων κατά των ελλείψεων στις βασικές δεξιότητες στην εκπαίδευση, περιλαμβάνουν τα 14 έργα τα οποία αφορούν την Κύπρο από σύνολο 135 έργων που θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής τα 150 πανευρωπαϊκά έργα που επιλέγονται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης για το 2025, έχουν στόχο να δοθεί τεχνική στήριξη στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συνολικά 390 μεταρρυθμίσεις.

Τα επιλεγμένα έργα αφορούν τη στήριξη μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς προτεραιότητας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα δύο τρίτα των έργων συνδέονται με 15 εμβληματικά έργα σε επίπεδο ΕΕ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση κοινών αναγκών των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και η προσαρμογή των ενεργειακών συστημάτων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης παρέχει εξατομικευμένη εμπειρογνωμοσύνη στις αρχές των κρατών μελών, στη βάση αιτήσεων που τα κράτη μέλη καταθέτουν κάθε χρόνο. Η στήριξη δεν παρέχεται ως χρηματοδότηση, αλλά ως συνεισφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης μέσω για παράδειγμα τεχνικών συμβουλών, μελετών, κατάρτισης ή αποστολών εμπειρογνωμόνων.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει λάβει τεχνική στήριξη για την εφαρμογή 96 μεταρρυθμίσεων, σε 11 τομείς πολιτικής όπως τη δημόσια διοίκηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις δημόσιες δαπάνες, τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Τα έργα που αφορούν την Κύπρο

Τα 14 έργα που αφορούν την Κύπρο περιλαμβάνουν έξι έργα για στήριξη μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν μόνο τη χώρα, και ακόμα οκτώ τα οποία αφορούν διασυνοριακά έργα.

Τα έξι έργα στα οποία η ΕΕ θα συμβάλει μέσω του Μηχανισμού Τεχνικής Στήριξης είναι: Η ανάπτυξη ενός χωροταξικού σχεδίου για ολόκληρη την Κύπρο (Σχέδιο Νήσου), Τεχνική υποστήριξη για πράσινο και έξυπνο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, - Υποστήριξη μιας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας Στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία,  Μείωση των απωλειών νερού και συμμόρφωση με την οδηγία για το πόσιμο νερό, Στήριξη για τον προσδιορισμό των παραγόντων που προκαλούν τη μείωση των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και για την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακόμα, τη συμμετοχή σε ένα από τα «εμβληματικά έργα» του μηχανισμού TSI για το έτος 2025, το οποίο αφορά τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ψηφιακή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (EU-SDFA), μέσω της οποίας οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών λαμβάνουν στήριξη για να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στον τομέα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Τα οκτώ έργα που εντάσσονται σε έργα στα οποία συμμετέχουν και άλλα κράτη μέλη:

- Τεχνική υποστήριξη για τη συμμετοχή στον χώρο δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις, με σκοπό την κατάρτιση πίνακα δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις κάτω από το κατώτατο όριο, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς και την προώθηση του κράτους δικαίου,

- Τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση

- Εφαρμογή αποτελεσματικών πράσινων πρακτικών στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού στην Κύπρο

- Βελτίωση της ικανότητας των κρατών μελών να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τους παγκόσμιους κανόνες ελάχιστης φορολόγησης για τις πολυεθνικές εταιρείες (Οδηγία για τον Πυλώνα 2),

- Συνολική επισκόπηση της στεγαστικής πολιτικής και στρατηγική μεταρρύθμιση για βιώσιμη και προσιτή στέγαση στην Κύπρο,

- Συμμετοχή στη δεύτερη έκδοση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ψηφιακής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (EU-SDFA) για την περίοδο 2025 με 2028,

- Τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την θαλάσσια ασφάλεια (σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 725/2004 και την οδηγία 2005/65/ΕΚ) και

- Τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τον στρατηγικό προγραμματισμό εργατικού δυναμικού.

Οι πανευρωπαϊκές προτεραιότητες

Τα έργα που επελέγησαν στο πλαίσιο του TSI για το 2025 περιλαμβάνουν στήριξη σε 109 μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση των κενών στην καινοτομία, την προώθηση μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και την προώθηση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ.

Για παράδειγμα, μέσω του μηχανισμού θα δοθεί στήριξη σε 38 μεταρρυθμίσεις σε 22 κράτη μέλη για τη μείωση του περιττού διοικητικού φόρτου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και την προώθηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους ώστε να είναι πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και ανθεκτικές.

Επίσης, πάνω παρέχεται στήριξη σε πάνω από 130 μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης, με μεγάλη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, με το έργο «FutureProof Education», ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης θα στηρίξει σχολεία στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για την υπεύθυνη και ουσιαστική χρήση της ΤΝ στα σχολεία, καθώς και για τη δημιουργία προγραμμάτων αλφαβητισμού στην ΤΝ.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα στήριξη σε 40 έργα στα οποία συμμετέχουν πάνω από ένα κράτη μέλη με στόχο την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Για παράδειγμα, 14 κράτη μέλη θα συνεργαστούν για την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας της ΕΕ για εκσυγχρονισμό και απλούστευση των φορολογικών και τελωνειακών διαδικασιών και μείωση του διοικητικού φόρτου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, 119 μεταρρυθμίσεις που καλύπτονται από το πακέτο αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων των δημόσιων διοικήσεων των κρατών μελών και της διακρατικής συνεργασίας. Η Κομισιόν προωθεί μέσω της πρωτοβουλίας ComPAct, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2023, τις προσπάθειες των κρατών μελών να συγκλίνουν στην κάλυψη των κενών δεξιοτήτων και να προχωρήσουν με τη ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραμένει στο προσκήνιο η σκόνη-Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι το Σάββατο
Αυστηροποιείται η νομοθεσία για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθούνται
Τεράστια τα κενά στην διαχείριση της παιδικής κακοποίησης-Επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση εμπλεκομένων
Ζητούν δομές και εξατομικευμένες θεραπείες για άτομα με αυτισμό οι γονείς-Τα κυριότερα αιτήματά τους
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ
«Η 1η Απριλίου κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας »
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Αυξημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2025-Οι θετικές ενδείξεις και ο στόχος της Κυβέρνησης
«Ο αγώνας και η αυτοθυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει»
Η Κύπρος τιμά την 1η Απριλίου με δοξολογίες και εκδηλώσεις