Η Μαρίν Λεπέν καταδικάστηκε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος-Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχη την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Δικαστήριο απαγορεύει στην Λεπέν τη συμμετοχή της στις προεδρικές εκλογές, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Η υπόθεση αφορά στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ειδικότερα το αν επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οκτώ ευρωβουλευτές του κόμματός της.

Η πρόταση του εισαγγελέα της 13ης Νοεμβρίου του 2024 προβλέπει για την Μαρίν Λεπέν όχι μόνο στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, αλλά και ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καθώς και την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 300.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Μαρίν Λεπέν δήλωσε αθώα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Λεπέν είναι ότι το δικαστήριο μπορεί να την κηρύξει ακατάλληλη να θέσει υποψηφιότητα «με άμεση ισχύ» – ακόμη και αν ασκήσει έφεση. Αυτό θα μπορούσε να την εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027. Η ίδια έχει περιγράψει ένα τέτοιο σενάριο ως «πολιτικό θάνατο».

Οι δικαστές υπολόγισαν ότι το συνολικό ποσό είναι 4,1 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως για προσωπικό εμπλουτισμό.

«Υπάρχουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν το κίνημα που εκπροσωπώ. Έτσι, αύριο, ενδεχομένως, εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν να στερούνται τον υποψήφιό τους στις εκλογές», ανέφερε στην τριμελή επιτροπή δικαστών.

Η Λεπέν, 56 ετών, ήταν η κύρια αντίπαλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022 και η εκλογική υποστήριξη του κόμματός της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Δειτε Επισης

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βοστώνη-Έξι τραυματίες
Θανατική ποινή για τον Λουίτζι Μαντζιόνε ζητά η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ
«Αυτό είναι ατομική βόμβα»-Συγκλονίζουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία των Τεμπων
Η Κομισιόν σχεδιάζει να κάνει «ευρωπαϊκό FBI» τη Europol και να ενισχύσει τον ρόλο της Frontex
Απολογήθηκε για την συμπλοκή στο Δικαστήριο Αμμοχώστου ο κατηγορούμενος-Χαρακτήρισε προκλητικό τον μάρτυρα
Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Εν ψυχρώ δολοφονία 21χρονης φοιτήτριας στην Ιταλία-Δράστης 27χρονος συμφοιτητής της
Χειροπέδες και σε 16χρονο για τα άγρια επεισόδια στην Αγία Φύλα-Στις 20 οι συλλήψεις
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Τεράστια πυρκαγιά έπειτα από έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου στη Μαλαισία