Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών: Ένας ανθρωπιστικός στόχος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς κρατουμένους και αγνοούμενους υπαλλήλους και επιτελείς του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των μελών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν απαχθεί ή αγνοούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε ανθρωπιστικές αποστολές. Παράλληλα, αποτελεί υπενθύμιση της θυσίας αυτών των ανθρώπων και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους.

Η συγκεκριμένη ημέρα συνδέεται άρρηκτα με τις ανθρωπιστικές δράσεις οργανισμών, όπως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ), που εργάζονται για την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών και την ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους και αγνοούμενους. Παράλληλα, σχετίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων (30 Αυγούστου), η οποία αναδεικνύει τις συνέπειες του διαχωρισμού οικογενειών λόγω ένοπλων συγκρούσεων, μετανάστευσης και φυσικών καταστροφών.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών του Κ.Ε.Σ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και το Family Links Network του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προσφέρει υποστήριξη σε άτομα που έχουν χάσει επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έως σήμερα, έχουν ανοίξει περισσότερες από 48 υποθέσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών εντοπισμού αγνοουμένων. Επιπλέον, η υπηρεσία συνδράμει σημαντικά στην προάσπιση της αξιοπρέπειας των νεκρών και στη στήριξη των οικογενειών που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αναγκαιότητα η αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών

Ο διαχωρισμός από τα αγαπημένα πρόσωπα, επιφέρει σοβαρές ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη των συγγενών εντείνει το άγχος και την απομόνωση όσων βιώνουν μια τέτοια απώλεια. Γι’ αυτό, η αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών έχει καθοριστική σημασία για την ψυχική υγεία των πληγέντων, προσφέροντας ένα αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.

Η αποτελεσματική επανένωση οικογενειών, απαιτεί διεθνή συνεργασία οργανισμών όπως το ICRC με τοπικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη και πληρέστερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων που αναζητούν τους δικούς τους.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών στην Κύπρο

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Κ.Ε.Σ δέχθηκε εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που αναζητούσαν τους συγγενείς τους, γεγονός που οδήγησε στην εγκατάσταση του ICRC Central Tracing Agency στις 27 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, με τη συμβολή του Κ.Ε.Σ και των εθελοντών του.

Σήμερα, ο Κ.Ε.Σ συνεχίζει, μεταξύ άλλων να στηρίζει τις ανάγκες των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και των Μαρωνίτικων χωριών, ενώ παρέχει υπηρεσίες όπως:

Συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Άλλες Οργανώσεις

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών απαιτεί στενή συνεργασία με τον ICRC και άλλες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Μέσω του Family Links Network, επιτυγχάνεται η συντονισμένη αναζήτηση αγνοουμένων και η επανένωση οικογενειών. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει τη βέλτιστη διαχείριση πόρων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πρακτικών για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ανθρωπιστική Ευθύνη και Δέσμευση του Κ.Ε.Σ.

Η διατήρηση και αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών αποτελεί θεμελιώδη ανθρωπιστική αρχή. Ο Κ.Ε.Σ. διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη ατόμων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους λόγω ένοπλων συγκρούσεων, καταστροφών ή άλλων κρίσεων.

Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών απαιτεί διαρκείς προσπάθειες και συνεργασία μεταξύ διεθνών οργανισμών και τοπικών φορέων. Ο Κ.Ε.Σ συμβάλλει ενεργά στην αναζήτηση αγνοουμένων και την υποστήριξη κρατουμένων, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος. Η συνεχής στήριξη αυτών των δράσεων είναι απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την παροχή ελπίδας σε όσους προσπαθούν να ξαναβρούν την οικογένειά τους.

Αναστασία Μιχαηλίδου

Λειτουργός Υπηρεσίας Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Δειτε Επισης

Ο Αρχηγός Αστυνομίας κατόπιν οδηγιών του Υπουργού διέταξε διοικητική έρευνα σε υφιστάμενους του και αυτοεξαιρέθηκε μαζί με τον Υπαρχηγό
Business Hub 2025: Επενδύοντας στη Νέα Γενιά Επιχειρηματιών
«Παιδοκτονία και θάνατος παιδιού από γονέα»
Κάμερες για την ασφάλεια, όχι για τα ταμεία!
Η άτυπη πενταμερής και οι ανησυχίες της ΔΗΠΑ για το Κυπριακό
Όταν ο Αρχηγός Αστυνομίας παραβιάζει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Διατάξεις που αφορούν μεταθέσεις αξιωματικών
Αυτοί που σήμερα φωνάζουν για αποθήκευση είναι οι ίδιοι που την έκοψαν το 2021
Ο αλα καρτ χειρισμός δικαστικών αποφάσεων από την Αστυνομία
Τα ψηφιακά δίδυμα του σώματος στην ιατρική και ο ρόλος της κυπριακής έρευνας
Να επαναφερθεί η πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου