Προβληματισμένη η Βουλή για τη βία και παραβατικότητα στα σχολεία-Ζητά συνεργασία μεταξύ Υπουργείων

Προβληματισμό σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον τομέα της παιδείας έχουν προκαλέσει τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων, με τους βουλευτές να θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα τους, σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, που θα στηρίζουν τόσο τους μαθητές που είναι θύματα, όσο και εκείνους που βρίσκονται στο ρόλο του θύτη. Ουσιαστικά, αυτό που ζητά η Βουλή είναι όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και συγκεκριμένα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναπτύξει τους μηχανισμούς που χρειάζονται, για να έχει επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη στους ανήλικους.

Η Επιτροπή Παιδείας πολλάκις έχει απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο με το θέμα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία και μάλιστα, ενώπιον της είχαν γίνει καταγγελίες όπως σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ακόμη και σε Δημοτικά, μαθητές που εκδίδουν συμμαθήτριές τους, καθώς και επίσης και για χρήση ναρκωτικών από μαθητές. Καταγγελίες που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της παιδείας, αλλά και σε όλη την κοινωνία, καθώς πρόκειται για ανήλικους, σε ρόλους θύτη και θύματος, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι όλοι είναι θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν είναι «μόδα» η εμπορία ανηλίκων, είναι τραγωδία

Οι καταγγελίες που έχουν ενώπιον τους το Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν χτυπήσει καμπανάκι και πρέπει όλοι να συνεργαστούν, θέτοντας στο επίκεντρο τους μαθητές, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για να στηρίξουν τους ανήλικους, καθώς με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθούν όχι μόνο τα θύματα, αλλά και οι συμμαθητές τους, ενώ θετικό αντίκτυπο θα έχει και στις σχολικές μονάδες.

«Έχουμε ναρκωτικά, σεξουαλική παρενόχληση μαθητών, έχουμε βία και παραβατικότητα, έχουμε υπερπληθυσμό, μεταναστευτική βιογραφία. Είναι καθημερινά προβλήματα, που διογκώνουν τα προβλήματα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και συνεργασία για να δούμε τα προβλήματα και να τα επιλύσουμε. Δεν μειώνουμε και μηδενίζουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν και υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, αλλά λέμε ότι δεν είναι αρκετές», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλος Μυλωνάς.

Η συζήτηση που συνεχίζεται στη Βουλή, αυτή τη φορά, έχει στο επίκεντρο την τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες, καθώς θεωρείται πως είναι οι πλέον κατάλληλοι για να στηρίξουν τους μαθητές εκεί που υπάρχει ανάγκη και στις περιπτώσεις που παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά, είναι οι αρμόδιοι να τους δείξουν το σωστό δρόμο. Κι ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων από όλους τους φορείς, μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, το απαιτούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι πως για να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα στα σχολεία είναι να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, κάτι που θα επιλύσει αρκετά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για εμπορία μαθητριών από ανήλικους-Προβληματισμός για ναρκωτικά

«Εμείς ζητούμε να αλλάξουν οι διαδικασίες, βάσει των οποίων στηρίζονται τα παιδιά που είναι θύματα, αλλά και οι θύτες. Θέλουμε να παρέμβει το Υφυπουργείο Πρόνοιας, για να υπάρξει αλλαγή. Υπάρχει παραδοχή από πλευράς Κυβέρνησης ότι υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να τα δούμε όλα μαζί. Πρέπει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να αναπτύξει μηχανισμούς για να υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθεια που θέλουμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Ουσιαστικά, αυτό που ζητά η Επιτροπή Παιδείας και διαμηνύεται από τον πρόεδρό της, είναι πως για να προχωρήσουν οι αρμόδιοι στην επίλυση των ζητημάτων, πρέπει να υπάρξει μία αναδιοργάνωση των τμημάτων στα αρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια να τεθούν όλα στο μικροσκόπιο, ώστε να προτεραιοποιηθούν τα ανοιχτά κεφάλαια. «Είναι πολλά και πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Είναι αδύνατο να λυθούν όλα τώρα, όμως πρέπει να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Εκεί που παρατηρούνται τα σοβαρά προβλήματα να παρεμβαίνουμε για να τα επιλύσουμε και να προχωρήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καθηγητές γνωρίζουν για ναρκωτικά στα σχολεία, αλλά δεν καταγγέλλουν επειδή φοβούνται»

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ
«Η 1η Απριλίου κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας »
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Αυξημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2025-Οι θετικές ενδείξεις και ο στόχος της Κυβέρνησης
«Ο αγώνας και η αυτοθυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει»
Η Κύπρος τιμά την 1η Απριλίου με δοξολογίες και εκδηλώσεις
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο-Πού έγινε αισθητή
Συννεφιασμένος ο καιρός, δεν υποχωρεί η σκόνη-Στους 23 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
«Εφίλησε με, είπε στα μωρά 'να είσαστε φρόνιμοι' τζιαι έφυε... Ήταν ο πρώτος ήρωας της ΕΟΚΑ»
Το δικαίωμα στο νερό θα συζητηθεί στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων