Άτομα με αναπηρία μένουν άνεργα λόγω απόρριψης ιατροσυμβουλίων-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή

Έντονο προβληματισμό στους βουλευτές έχουν προκαλέσει διάφορες καταγγελίες που έχουν λάβει, αναφορικά με το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, ιατροσυμβούλια απορρίπτουν τις αιτήσεις τους, αφού κρίνουν ότι δεν είναι σε θέση να εργαστούν. Προς αυτό το σκοπό, δύο Επιτροπές της Βουλής αναμένεται να ενώσουν δυνάμεις για να θέσουν στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν τυχόν διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Το ζήτημα της ενασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο τομέα έχει απασχολήσει αρκετά τους βουλευτές, που με κάθε ευκαιρία ζητούν ενημέρωση από την Κυβέρνηση, όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων με αναπηρία που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο τομέα, με τα τελευταία στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Εργασίας σε ερώτηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, να αναφέρουν πως το 2023 ήταν το δέκατο τέταρτο έτος εφαρμογής του Νόμου. Ο Νόμος λειτούργησε αποτελεσματικά αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων με αναπηρίες που έχουν εργοδοτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πολυδύναμα κέντρα για στήριξη παιδιών με αναπηρία άνω των 21 ετών-«Γονείς αγωνιούν»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε πως κατά το 2023 προσλήφθηκαν συνολικά 35 άτομα με αναπηρίες. Οι 30 θέσεις εργασίας αφορούσαν την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και οι πέντε τη Δημόσια Υπηρεσία. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων με αναπηρίες που προσλήφθηκαν από το 2010 μέχρι και το 2023 ανήλθε σε 348. Αναλυτικά προσλήφθηκαν 254 άτομα στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, 40 στη Δημόσια Υπηρεσία, 10 σε μόνιμες ωρομίσθιες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, 34 εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία και 10 εργοδοτούμενοι σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Ωστόσο, όπως διαμηνύεται από την Βουλή, παρά το γεγονός πως υπάρχει η σχετική νομοθεσία για να εντάσσονται τα άτομα με αναπηρία σε ένα ειδικό κατάλογο, ειδικά όταν αφορά σε εκπαιδευτικούς, ώστε να ενσωματώνονται στην κοινωνία και να μπορούν να εργάζονται, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι ΑμεΑ χάνουν τις ευκαιρίες για εργασία, λόγω της απόφασης ιατροσυμβουλίων. Προς αυτό το σκοπό Επιτροπή Εργασίας και Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να θέσουν προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, την ερχόμενη Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Πρόταση για ποινικοποίηση των μισαναπηρικών αναφορών

«Τα ιατροσυμβούλια έχουν αρκετά ψηλά ποσοστά απόρριψης. Είναι προβληματικό αυτό το θέμα, επειδή υπάρχουν άτομα που ενώ μπορούν να εργαστούν και απορρίπτονται από τον ιδιωτικό τομέα και μετά απορρίπτονται και από το δημόσιο, λόγω των ιατροσυμβουλίων και μένουν ακάλυπτα αυτά τα άτομα. Έχουμε καταγγελίες και από την ΚΥΣΟΑ, που ήρθαν στην Επιτροπή, ότι υπάρχουν άτομα που είναι με αναπηρία, που τα απορρίπτουν, όχι επειδή δεν είναι σοβαρή η αναπηρία τους, αλλά επειδή θεωρεί το ιατροσυμβούλιο ότι δεν μπορούν να εργαστούν», επεσήμανε στον REPORTER, ο εκ των εισηγητών του θέματος, βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Επί της ουσίας, αυτό που αναμένεται να ζητήσουν από τους αρμόδιους είναι να εξηγήσουν τον τρόπο λειτουργίας των ιατροσυμβουλίων, καθώς και πώς λαμβάνουν τις εκάστοτε αποφάσεις για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές θέλουν ενημέρωση για τον τρόπο που γίνεται η κάθε αξιολόγηση και στη βάση ποιων κριτηρίων, ενώ θα ζητήσουν και στοιχεία για τις αποφάσεις τους.

«Η λογική και ο σκοπός μας είναι πως τα άτομα με αναπηρία πρέπει να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ευρύτερα στο δημόσιο τομέα. Κάποιος που πάει για να κάνει τη διαδικασία, που είναι άτομα που έχουν σπουδάσει ή και όχι, είναι άτομα που θέλουν να εργαστούν και όχι να μένουν στο σπίτι. Θέλουν να προσφέρουν στην οικογένεια τους. Δεν μπορούμε να τους αποκλείουμε. Είναι ένα θέμα για το οποίο λαμβάνουμε διάφορες καταγγελίες. Πρέπει να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και με τους διορισμούς, αλλά και γενικά με το θέμα στο δημόσιο τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ
«Η 1η Απριλίου κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας »
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Αυξημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό το 2025-Οι θετικές ενδείξεις και ο στόχος της Κυβέρνησης
«Ο αγώνας και η αυτοθυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει»
Η Κύπρος τιμά την 1η Απριλίου με δοξολογίες και εκδηλώσεις
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο-Πού έγινε αισθητή
Συννεφιασμένος ο καιρός, δεν υποχωρεί η σκόνη-Στους 23 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
«Εφίλησε με, είπε στα μωρά 'να είσαστε φρόνιμοι' τζιαι έφυε... Ήταν ο πρώτος ήρωας της ΕΟΚΑ»
Το δικαίωμα στο νερό θα συζητηθεί στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων