Έμμεσο μήνυμα Σιζόπουλου στον Πρόεδρο-Επανέλαβε τη διαφωνία του για ΜΟΕ και άνοιγμα οδοφραγμάτων
10:38 - 30 Μαρτίου 2025

Καθήκον όλων είναι η προάσπιση της κρατικής ακεραιότητας και η προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης Κόκου Φωτίου, στον Άγιο Γεώργιο Κοντό, στη Λάρνακα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «οι στιγμές για την πατρίδα μας και τον ελληνισμό είναι κρίσιμες. Για ακόμα μία φορά η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής με προφανή στόχο την ανασύσταση της νέο-Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή της αν. Μεσογείου».
Σημείωσε πως «βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου-της αποτελεί ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου και η ενσωμάτωσή-της στην τουρκική επικράτεια, όπως προνοεί το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου που εκπόνησε το 1957 το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού στρατού τον Μάρτιο του 1957».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε πως «η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης του λαού-μας. Η απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας και ειδικά τον Κόκο Φωτίου, τον πρωτομάρτυρα της αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, αποτελεί αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα μιας ηρωικής γενιάς, χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή-μας, οι ΕΔΕΚίτες να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων που ελλοχεύουν για την πατρίδα-μας».
Ανέφερε πως «καλότυχοι όσοι με το θάνατό-τους τον καταργούν και περνούν στην αθανασία. Όσοι με το τίμιο αίμα-τους γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία. Όσοι με τη θυσία-τους μετατρέπονται σε φωτεινούς φάρους για να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τις αξίες του θυσιαστηρίου-τους και παραμένουν αθάνατα σύμβολα για μελλοντικούς αγώνες».
Αναφερόμενος στον Κόκο Φωτίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «έγραψε τη δική-του ηρωική ιστορία. Πατριώτης, αγωνιστής, στέλεχος της ΕΔΕΚ, υπερασπιστής της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο του νόμιμου προέδρου Αρχ. Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό, μακριά από προβολείς και δημοσιότητα, με παλληκαριά και ανθρωπιά μετατράπηκε σε πρωτομάρτυρα της προάσπισης της δημοκρατίας και της νομιμότητας».
Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε πως «Η θυσία των ηρώων-μας αλλά και η αντίσταση μερίδας του λαού-μας με προμετωπίδα την ΕΔΕΚ και τα στελέχη-της, μπορεί να μην κατόρθωσαν να ματαιώσουν ολοκληρωτικά τα συνωμοτικά σχέδια σε βάρος της πατρίδας-μας, απέτρεψαν όμως την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήσαν δύο τυχαία γεγονότα. Ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου, το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους με τη συνδρομή Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και την αξιοποίηση Κυπρίων συνοδοιπόρων», ανέφερε.
Ήταν, πρόσθεσε, «το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνομωσίας η οποία αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτόμησης».
Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η Τουρκία αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις αυτών που κυβερνούσαν την Ελλάδα και των συνοδοιπόρων-τους στην Κύπρο, για να προωθήσει τον δικό-της στόχο, να επιβάλει λύση που θα της επιτρέπει μελλοντικά να προχωρήσει στην ολική ενσωμάτωσή-της στην τουρκική επικράτεια».
Στόχο, σημείωσε, «τον οποίο θεωρεί στρατηγικής σημασίας για να ελέγχει την ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου και τον οποίο μέχρι σήμερα προωθεί με ιδιαίτερη συνέπεια».
«Τα αποτελέσματα της προδοσίας του 1974, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά. Αντιμετωπίζουμε και σήμερα κρίσιμες καταστάσεις με εθνοκτόνα σχέδια να βρίσκονται σε εκκόλαψη. Η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τους στόχους-της. Από τη δεκαετία του 1960 είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις-της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για να μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν με το διχοτομικό σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά, όσο και σήμερα με τον αναμενόμενο καθορισμό της διαδικασίας επανέναρξης των συνομιλιών, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στη Γενεύη, η Τουρκία θα επιχειρήσει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση ενός συνεταιριστικού μη λειτουργικού κράτους που θα βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχό-της, τη νομιμοποίηση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την αναγνώριση άμεσα ή έμμεσα δύο κρατών με πολιτική ή/και κυριαρχική ισότητα, το διαχωρισμό του εδάφους και του πληθυσμού και τη μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού.
«Η όποια λύση με αυτό το περιεχόμενο θα αποτελέσει τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας-μας και θα διευκολύνει την Τουρκία στην ολοκλήρωση των στόχων-της», είπε.
Είναι για αυτό το λόγο, είπε, «που η ΕΔΕΚ σταθερά και αμετάκλητα επιμένει ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, ή ΜΟΕ ή ανοίγματος οδοφραγμάτων. Είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού».
Ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια διαδικασία που μέχρι σήμερα αποδείχτηκε αναποτελεσματική και επικίνδυνη, που κατοχύρωσε στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς πολιτικά προνόμια. Πρέπει να επιμείνει στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα του Σ.Α. του ΟΗΕ, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γ.Σ. για την συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος».
«Στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε για το λαό-μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, με άμεσο τερματισμό των αναγχρονιστικών εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Να αποκλεισθεί διαπαντός το ενδεχόμενο τρίτες χώρες και κύρια η κατοχική Τουρκία να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κράτους», είπε.
Όμως, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών-μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση». Απαιτείται, σημείωσε, «σταθερότητα στην επίτευξη του στόχου-μας, αξιοποίηση των πολιτικών και γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και εγκατάλειψη των ψευδαισθήσεων».
Σήμερα, πρόσθεσε, η ΕΔΕΚ «βρίσκεται και πάλι στην προμετωπίδα του αγώνα για απαλλαγή από επικίνδυνες διαδικασίες που εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την αποτροπή των εθνικά απαράδεκτων σχεδίων λύσης».
«Σε ώρες κινδύνων το καθήκον όλων-μας είναι η προάσπιση της κρατικής-μας ακεραιότητας και η προστασία της εθνικής-μας κυριαρχίας», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε καταληκτικά ότι «σε αυτό τον δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα φωτεινά παραδείγματα και πρωτοστάτες είναι οι νεκροί συναγωνιστές-μας, ο Κόκος Φωτίου, ο Δώρος Λοίζου, ο Ρένος Πρέντζας, ο Δώρος Ηλία. Φωτεινός καθοδηγητής της πορείας-μας ήταν και παραμένει ο Βάσος Λυσσαρίδης. Οι αγώνες-τους παραμένουν γνώμονας των ενεργειών-μας και αναμένουν δικαίωση και σε όλους εμάς τους επίγονους το μήνυμα είναι σαφές. Η πατρίδα-μας δεν είναι προς πώληση».
Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
