Κηρύχθηκε κατάπαυση πυρός μετά το φονικό σεισμό στη Μιανμάρ-Τρομακτικές εκτιμήσεις για 100 χιλιάδες νεκρούς
06:55 - 30 Μαρτίου 2025

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.

Σημειώνεται ότι καταγράφονται τρομακτικές εκτιμήσεις για 50 με 100 χιλιάδες νεκρούς, την ίδια ώρα που πολίτες επιχειρούν με τα γυμνά τους χέρια να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια.
#Myanmar #earthquake > A satellite photo from Planet Labs PBC shows a collapsed air traffic control tower at the Naypyidaw International Airport on Saturday, after an earthquake struck in Naypyidaw. All six airport employees in the tower have died ... pic.twitter.com/VWH35NQ7xf
— MIBAWI (Michael Barthel) (@RealMiBaWi) March 29, 2025
Στους 17 οι νεκροί στην Ταϊλάνδη
Την ίδια ώρα, ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.
Συγκλονίζουν μαρτυρίες κατοίκων
Μαρτυρίες από τους κατοίκους λένε ότι τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους - «ακόμη και αν βρούμε τους εγκλωβισμένους ζωντανούς δεν μπορούν τα νοσοκομεία να τους περιθάλψουν», λένε. «Προσπάθησα, έβγαλα τρεις νεκρούς από τα ερείπια, ο τέταρτος ήταν ζωντανός αλλά πέθανε στα χέρια μου», προσθέτει άλλη μια μαρτυρία.
Έτσι, αυτό που απομένει είναι ένα μικρό θαύμα, όπως αυτό στη Μανταλέι όπου βρέθηκε ζωντανή μια γυναίκα έπειτα από 30 ώρες στα ερείπια. Για άλλους οι ελπίδες είναι πια ελάχιστες.
BREAKING: Massive surface rupture after a powerful 7.7-magnitude earthquake strikes Myanmar. pic.twitter.com/HzVDHlpB5H
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) March 28, 2025
Σε άλλη περίπτωση, στην ίδια πόλη οι συγγενείς ψάχνουν στα χαλάσματα κάποιο ίχνος από τους επιζώντες. Σε εξαώροφο κτίριο που φιλοξενούσε ιδιωτικό λύκειο, κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι - δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές - παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν ζωντανοί ώρες μετά τον σεισμό.
Στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 200 μαθητές, ηλικίας 12-15 ετών. Το τρίμηνο είχε τελειώσει και, ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει. Όσοι βρίσκονταν στο ένα από τα δύο κτίρια του πρόλαβαν να φύγουν. Εκείνοι που βρίσκονταν στο άλλο και έκαναν πρόβες χορού για την επικείμενη γιορτή του νερού, το παραδοσιακό νέο έτος στη Μιανμάρ, παγιδεύτηκαν στα ερείπια.
Chinese nurses protect babies during the Myanmar quake on the China-Myanmar border. #MayanmarEarthquake pic.twitter.com/8hJZPE3lcL
— Earthquake Watch (@jacobwoning) March 30, 2025
Οι κατεστραμμένοι δρόμοι καθυστερούν την αποστολή βοήθειας
Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα συντρίμμια εμποδίζουν τις προσπάθειες αρωγής στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ο αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζεται.
Σοβαρές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών -συμπεριλαμβανομένων κιτ τραύματος, σάκων αίματος, αναισθητικών και βοηθητικών, έχουν επίσης περιπλέξει τις προσπάθειες ανακούφισης, δήλωσε το Σάββατο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Και οι διαταραχές στις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διανομή της βοήθειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
