Επτά χρόνια αναμονής και ακόμα στο περίμενε για την δομή φιλοξενίας αυτιστικών ατόμων-Δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα
Άντρια Δημητρίου 06:43 - 30 Μαρτίου 2025

Κοντά στην υλοποίηση του πρωτοκόλλου με τους κανονισμούς για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας ατόμων με αυτισμό στη Λεμεσό βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να τηρείται η υπόσχεση για τη λειτουργία της μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η συγκεκριμένη δομή, η οποία έχει διαμορφωθεί από το 2018, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων εδώ και μήνες. Παρόλο που έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη λειτουργία της και την παροχή βοήθειας στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, υπήρξε σοβαρή κωλυσιεργία από πλευράς των αρμοδίων. Όπως είχε ξεκαθαριστεί, για να μπορέσει να λειτουργήσει έπρεπε να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι είχαν ζητηθεί εδώ και καιρό από τους αρμόδιους συνδέσμους.
Οι κανόνες αυτοί ετοιμάζονται εδώ και περίπου τρεις μήνες από τα αρμόδια τμήματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με τη μορφή πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί για την έκδοσή του μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μικρή καθυστέρηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Απριλίου. Έτσι, μετά από σχεδόν επτά χρόνια, η δομή θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία και να φιλοξενήσει τα πρώτα άτομα με αυτισμό.
Η δομή, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και βρίσκεται στη Λεμεσό, θα είναι πλήρως καταρτισμένη και εξοπλισμένη, ώστε να φιλοξενεί ενήλικα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Όπως ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ατόμων με Αυτισμό, Τασούλα Γεωργιάδου, βρίσκονται σε αναμονή για την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες και την Πυροσβεστική επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη κατοικία, και περιμένουμε τα τελικά σχόλια ώστε να προχωρήσει το πρωτόκολλο για την τελική διαμόρφωση του χώρου και να εκδοθεί η τελική άδεια», τόνισε.
Η κ. Γεωργιάδου εξήγησε πως ο συγκεκριμένος χώρος θα φιλοξενεί ενήλικα άτομα με αυτισμό, τα οποία ενδέχεται, σε κάποιες στιγμές της ζωής τους, να εκδηλώσουν πιο έντονες συμπεριφορές. Μέχρι σήμερα, αυτά τα άτομα συχνά κατέληγαν, λανθασμένα, στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, λόγω της έλλειψης κατάλληλων δομών.
«Θα υπάρχουν νοσηλευτές, φροντιστές/εκπαιδευτές και γιατροί, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους φιλοξενούμενους σε περίπτωση που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ώστε να επανέρχονται σε μια ομαλή λειτουργία και να επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η λειτουργία της δομής στη Λεμεσό θα αναδείξει την ανάγκη για τη δημιουργία παρόμοιων δομών και σε άλλες επαρχίες, καθώς οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι σημαντικές.
Τα προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία
Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο τα άτομα με αυτισμό, η κ. Γεωργιάδου τόνισε την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την εκπαίδευση στα σχολεία, την ενηλικίωση και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στόχος πρέπει να είναι η ανεξάρτητη διαβίωσή τους σε όλους τους τομείς της ζωής.
Σημείωσε ότι γίνονται αλλαγές σε θέματα που αφορούν τον αυτισμό και πως έχει ήδη δημιουργηθεί η Εθνική Στρατηγική, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πρόνοιας. «Πρέπει σταδιακά να ξεκινήσει η εφαρμογή της και να υλοποιούνται όσα αναφέρονται σε αυτή, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα άτομα με αυτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους χώρους φιλοξενίας, επισήμανε ότι ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους γονείς, καθώς παραμένει άγνωστο ποιος θα φροντίζει τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν. Παρόλο που έχουν ξεκινήσει σχεδιασμοί από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και έχουν δημιουργηθεί κάποιες κατοικίες και προγράμματα, «σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς τα παιδιά μας ενηλικιώνονται και οι ανάγκες αυξάνονται», υπογράμμισε.
Η μεγαλύτερη ανάγκη, σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, είναι η δημιουργία δομών ανεξάρτητης υποστηριζόμενης διαβίωσης. «Πού θα μείνουν τα παιδιά μας;» αναρωτήθηκε, εξηγώντας ότι κάποια άτομα με αυτισμό είναι πιο αυτόνομα, ενώ άλλα χρειάζονται διαρκή υποστήριξη και φροντίδα.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν διαθέσιμα κέντρα ημέρας, τα οποία επιχορηγούνται κατά 60% από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από άλλους πόρους και χορηγίες. Σε αυτά, τα ενήλικα άτομα με αυτισμό λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, η κ. Γεωργιάδου κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει στην πορεία που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε τέσσερις επαρχίες και έστειλε το μήνυμα πως η ενημέρωση για τον αυτισμό πρέπει να είναι διαρκής.
«Ζητούμε από τον κόσμο δύο απλά πράγματα: αποδοχή και ενσωμάτωση. Πρέπει να αποδεχθούν τα παιδιά μας και να τα εντάξουν στην κοινωνία. Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση για τη διαφορετικότητα των ατόμων με αυτισμό. Δεν γίνεται να βλέπουμε περίεργα αυτά τα παιδιά. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ζητά εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για άτομα με αυτισμό η Αννίτα-«Θα μας βρείτε όλους συμμάχους»
- Κραυγή αγωνίας από πατέρα αυτιστικού παιδιού-Τον έβαλα στο Ψυχιατρείο και μετά σε στέγη λόγω έλλειψης δομών
- Τον Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα «Γέφυρα» για άτομα με αυτισμό, μετά από τετραετή αδράνεια
- Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
