Ο άνδρας με το «χρυσό χέρι»-Πέθανε ο Αυστραλός αιμοδότης που έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά

Ένας από τους πιο παραγωγικούς αιμοδότες στον κόσμο, το πλάσμα του οποίου έσωσε τη ζωή περισσότερων από 2 εκατομμυρίων μωρών, πέθανε.

Ο Τζέιμς Χάρισον πέθανε στον ύπνο του σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η οικογένειά του τη Δευτέρα. Ήταν 88 ετών.

Γιατί ονομάστηκε ο άνδρας με το «χρυσό χέρι»

Γνωστός στην Αυστραλία ως ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι, το αίμα του Χάρισον περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, το Anti-D, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων που χορηγούνται σε έγκυες μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να επιτεθεί στα αγέννητα μωρά τους.

Η απίθανη ιστορία του Τζέιμς Χάρισον

Η Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού απέτισε φόρο τιμής στον Χάρισον, λέγοντας πως όταν ήταν μόλις 14 ετών, υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο στήθος και εξαρτήθηκε από το αίμα αγνώστων για να σωθεί. Δεσμεύτηκε να δώσει αίμα μόλις ενηλικιωθεί και τέσσερα χρόνια αργότερα, κράτησε την υπόσχεσή του. Ξεκίνησε με την αιμοδοσία παρά την αποστροφή του για τις βελόνες.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα σημαντικό αντίσωμα το οποίο χρειαζόταν για την παρασκευή εμβολίων Anti-D. Ο Τζέιμς ήταν ευτυχής που συνέχισε να αιμοδοτεί και πέρασε στη δωρεά πλάσματος, προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Το 2005, είχε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δόθηκε - έναν τίτλο που κατείχε μέχρι το 2022, όταν τον ξεπέρασε ένας άνδρας στις ΗΠΑ.

Η κόρη του, Τρέισι Μελοουσίπ, δήλωσε ότι ο πατέρας της ήταν «πολύ περήφανος που έσωσε τόσες πολλές ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο». «Πάντα έλεγε ότι δεν πονάει και ότι η ζωή που σώζεις μπορεί να είναι η δική σου» είπε.

Τι είναι τα εμβόλια αντι-D

Τα αντι-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογέννητου ή HDFN. Η πάθηση εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας σοβαρή αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Πριν αναπτυχθούν οι παρεμβάσεις κατά της D στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ένα στα δύο μωρά που διαγνώστηκαν με HDFN πέθαιναν.

Δεν είναι σαφές πώς το αίμα του Χάρισον έφτασε να είναι τόσο πλούσιο σε αντι-D, αλλά ορισμένες αναφορές λένε ότι είχε να κάνει με τη μαζική μετάγγιση αίματος που έλαβε στα 14 του χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Πέντε οι νεκροί του μπλακάουτ στην Ισπανία-Ανάμεσά τους γονείς και γιος
Ανήλικος δέχθηκε επίθεση σε πάρκο από κουκουλοφόρους σε πάρκο-Συνελήφθη 16χρονος
Μπαχρέιν και Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν συνεργασία και διμερείς σχέσεις
Σύγκρουση δύο οχημάτων και μοτοσικλέτας στην Πάφο-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Επίθεση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ για την διαμαρτυρία στο Προεδρικό-«Εξυπηρετεί ιδεολογικές αγκυλώσεις»
Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ψεκασμένων οστών αγνοουμένων-Έγινε η πρώτη ταυτοποίηση μετά από 46 χρόνια
Επανεμφανίστηκε με σφοδρή επίθεση η Πρωτοβουλία για την ΕΔΕΚ-«Ο Σιζόπουλος συνεχίζει την καταστροφική πορεία»
Χρήσιμη χαρακτηρίζει την έκθεση της Ελεγκτικής το Υπουργείο Γεωργίας για το υδατικό-«Προτεραιότητα η μόνιμη επίλυση»
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια για το θάνατο του 46χρονου-Περιμένουν απαντήσεις από τη νεκροτομή
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για Πρόεδρο του ΕΛΚ ο Χριστοδουλίδης-Βλέπει αρχηγούς κρατών