Οι αλλαγές που προτείνει η Ουκρανία στις νέες αιτιάσεις των ΗΠΑ-Πού βρίσκονται οι συνομιλίες

Η Ουκρανία θα ζητήσει αλλαγές σε μια ευρεία νέα οικονομική συμφωνία που πρότεινε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ένα προσχέδιο της πρότασης, το οποίο είδε το Bloomberg News, θα παραχωρούσε στην Ουάσινγκτον τον έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην εμπόλεμη χώρα, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Το Κίεβο ανησυχεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί όχι μόνο να υπονομεύσει την προσπάθειά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να το υποχρεώσει να αποπληρώσει όλη τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που του έχουν παράσχει οι ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένων νομικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας των σχεδόν 60 σελίδων, σύμφωνα με άτομο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Κίεβο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύγκρουση της πρότασης με τον στόχο ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ανέφερε η ίδια πηγή. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να είναι ανοιχτή στη συζήτηση αλλαγών, σημειώνει το Bloomberg.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ από την Ουκρανία

Εάν γίνει αποδεκτή, η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα παραχωρούσε στις ΗΠΑ ουσιαστικά τον έλεγχο των επενδυτικών αποφάσεων που αφορούν μεγάλα τμήματα της ουκρανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της εξόρυξης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και της εκμετάλλευσης κρίσιμων ορυκτών, όπως και των λιμένων, των δρόμων και των σιδηροδρόμων.

Οι ΗΠΑ θα αποκτούσαν επίσης το πρώτο δικαίωμα επί των κερδών που θα μεταφέρονταν σε ένα ειδικό ταμείο ανοικοδόμησης, το οποίο θα ελεγχόταν από την Ουάσινγκτον. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι ότι το προσχέδιο αναφέρει πως οι ΗΠΑ θεωρούν τα «υλικά και οικονομικά οφέλη» που έχουν παράσχει στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022 ως τη συνεισφορά τους σε αυτό το ταμείο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για αυτό το μέρος της πρότασης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποκλείσει προηγουμένως το ενδεχόμενο να θεωρηθεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ως χρέος. Την Παρασκευή επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να υπονομεύσει την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ, καθώς η ένταξη στην Ένωση αποτελεί συνταγματικό στόχο της χώρας.

Απομένει ακόμη πολλή δουλειά προτού το Κίεβο αποστείλει τις τελικές προτάσεις του για τροποποιήσεις, ανέφερε η ίδια πηγή. Το προσχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, έχει δεχθεί έντονη κριτική από αρκετούς Ουκρανούς βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Φορτηγό έπεσε πάνω σε αεροπλάνο της EasyJet στο Παρίσι-Ακυρώθηκε η πτήση προς Ρώμη
Μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ
Η Ουάσιγκτον απέλασε 17 «εγκληματίες» προς το Ελ Σαλβαδόρ
Αξιωματούχοι έψαχναν στη Γροιλανδία να βρουν κάποιον που θα ήθελε να συναντηθεί με τη σύζυγο του Βανς και δεν βρήκαν κανέναν
Υποστήριξη στη Λεπέν από κόμματα και πρόσωπα ακροδεξιάς σε Γαλλία και Ευρώπη
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Η σειρά Adolescence θα μεταδοθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κακομεταχείριση των φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις
Η ζωή κάτω από τα ερείπια-Συγκλονιστικά βίντεο από επιζώντες του σεισμού της Μιανμάρ
Τουλάχιστον 2.056 νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ-Πάνω από 3.900 οι τραυματίες