Μηδενική ανοχή από το Τμ. Περιβάλλοντος για τους παράνομους χώρους αποβλήτων-Έρχονται πρόστιμα 20 χιλιάδων

Η κατάσταση με τους παράνομους χώρους απόρριψης αποβλήτων σε όλη την Κύπρο έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Παρά την ύπαρξη καθορισμένων πράσινων σημείων, στα οποία το κοινό μπορεί να απορρίπτει τα απόβλητά του, ιδιαίτερα τα ογκώδη, κάποιοι εξακολουθούν να τα πετούν ανεξέλεγκτα. Αυτό όχι μόνο επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά δημιουργεί επίσης εστίες πυρκαγιών, θέτοντας σε κίνδυνο τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ασφάλεια των πολιτών.

Το τελευταίο περιστατικό στην περιοχή Γερίου, όπου εργολάβος που είχε κερδίσει διαγωνισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πέταξε παράνομα απόβλητα σε χωράφι, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το Τμήμα Περιβάλλοντος αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα, υιοθετώντας πολιτική μηδενικής ανοχής. Πλέον, σε μια προσπάθεια πάταξης του φαινομένου, θα επιβάλλονται πρόστιμα που φτάνουν τις 20 χιλιάδες ευρώ σε κάθε παραβάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος είχε προταθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και είχε συνάψει και άλλες συμφωνίες ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, δεν προέβη για πρώτη φορά σε τέτοιες ενέργειες. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού της περιοχής και η απόρριψη των αποβλήτων πραγματοποιείται μέσω αρμόδιας εταιρείας στη Νήσου.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει έρευνα για τον συγκεκριμένο εργολάβο, καθώς αρχικά η συμφωνία που υπέγραψε με το Τμήμα αφορούσε τη μεταφορά επίπλων από κυβερνητικές υπηρεσίες, όμως κατέληξε να κερδίζει διαγωνισμούς για απόρριψη αποβλήτων. Επιπλέον, σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργείου Γεωργίας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα και συνεχιστεί η ανοχή σε φαινόμενα παράνομων χώρων απόρριψης αποβλήτων, θα υπάρξουν συνέπειες για τους Δήμους, συμπεριλαμβανομένων προστίμων.

Μηδενική ανοχή-Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, ανέφερε ότι το πρόβλημα της παράνομης απόρριψης αποβλήτων εξακολουθεί να είναι σοβαρό, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση και αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.

«Ενόψει αυτής της απαράδεκτης κατάστασης», σημείωσε, «το Τμήμα Περιβάλλοντος, με οδηγίες της αρμόδιας Υπουργού, προβαίνει στη λήψη δραστικών μέτρων για την εφαρμογή και επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντατικοποιούν τους σχετικούς ελέγχους στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εκστρατείας για την πάταξη του φαινομένου».

Ο κ. Μεσημέρης, ο οποίος είναι ορισμένος ως αρχιεπιθερητής, τόνισε ότι θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε τέτοιες παραβάσεις και θα επιβάλλονται εξώδικες ρυθμίσεις με το ανώτατο πρόστιμο των 20 χιλιάδων ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία καθαρισμού των υφιστάμενων ανεξέλεγκτων χώρων σε συνεργασία με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου. Ταυτόχρονα, προχωρά η ολοκλήρωση του δικτύου των πράσινων σημείων και άλλων δράσεων, ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες επιλογές στους πολίτες για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο αριθμός των παράνομων χώρων απόρριψης αποβλήτων σε όλη την Κύπρο ξεπερνά τους 500, ενώ αρχικά υπολογιζόταν στους 700. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε λόγω καθαρισμών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

«Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Λατσιών,» ανέφερε ο κ. Μεσημέρης, «και οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο εργολάβος κινήθηκε άμεσα, απομακρύνοντας τα απορρίμματα και μεταφέροντάς τα σε αδειοδοτημένη μονάδα απόρριψης. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, έχει ήδη δοθεί εντολή στους επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος για την επιβολή εξώδικης ρύθμισης στο ανώτατο ποσό που προβλέπει η νομοθεσία.»

Τα πράσινα σημεία και ο σκοπός τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, τα πράσινα σημεία –ειδικά περιφραγμένοι, οργανωμένοι χώροι για τη συλλογή συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων– ανέρχονται συνολικά σε 23 παγκύπρια, ενώ υπάρχουν επίσης τέσσερις κινητές μονάδες, μία για κάθε επαρχία.

Ο σκοπός των πράσινων σημείων είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να μπορούν να εναποθέτουν εκεί συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων οικιακής προέλευσης, με στόχο την προετοιμασία τους για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, καθώς και την προώθηση των πράσινων αποβλήτων για κομποστοποίηση. Η λειτουργία των πράσινων σημείων συμβάλλει στη μείωση της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης αποβλήτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της πυραμίδας ιεράρχησης διαχείρισης αποβλήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καρέ καρέ η συμπλοκή στο αεροσκάφος που ταξίδευε για Κύπρο-Αντάλλαξαν γροθιές δύο πρόσωπα
Πυρά ΔΗΜΑΛ σε Πρόεδρο και Αστυνομία για τη στάση τους στη διαμαρτυρία των κυνηγών-«Ενήργησαν αντισυνταγματικά»
Κρατούσε σμίλα και προκαλούσε ανησυχία σε πολυκατοικία στο Καϊμακλί-Αφοπλίστηκε με συνδρομή διαπραγματευτών
Εντόπισαν οδηγό με φρεσκοσκοτωμένο λαγό στη Λεμεσό-Πέταξε σακούλα στη θέα μελών της Υπηρεσίας Θήρας
Προκήρυξε θέσεις για ΣΥΟΠ η Εθνική Φρουρά-Δέχεται αιτήσεις μέχρι 27 Ιουνίου
Διασώθηκε σκυλάκι από την φωτιά στο διαμέρισμα στη Λακατάμια-Απουσίαζαν οι ένοικοι
Θλίψη στην Αστυνομία-Έσβησε η αστυφύλακας Μέμνια Γεωργίου
Φωτιά από φουκού σε οικία στον Αρχάγγελο-Με εγκαύματα στο Νοσοκομείο η ένοικος
Εγγράφουν buggies στην κατηγορία τρακτέρ και τα ενοικιάζουν-Εκπέμπουν SOS οι επαγγελματίες
Βάζουν πλώρη για αυστηροποίηση του Νόμου για επαιτεία-Εμπορία προσώπων η συμμετοχή παιδιών