Αστυνομικός καταχωρούσε ψευδώς έντυπα και είσπραττε υπερωριακά-Μόνο δύο απολύσεις για διαφθορά την τελευταία δεκαετία
06:00 - 29 Μαρτίου 2025

Το σύννεφο της κατάχρησης εξουσίας που συνεπάγεται με διαφθορά, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισε στο πρόσφατο παρελθόν η Αρχή κατά της Διαφθοράς, συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Αστυνομία, αφού η μια υπόθεση διαδέχεται την άλλη, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο στους κόλπους του Σώματος Ασφαλείας και για να μπει μια τελεία θα πρέπει να γίνουν τομές, κατά ίσο τρόπο και όχι αναλόγως της περίπτωσης, ώστε κάποιοι επίορκοι αστυνομικοί που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, αφενός να σταματήσουν να εκθέτουν ολόκληρο το Σώμα, η αποστολή του οποίου είναι μεταξύ άλλων η τήρηση των νόμων, και αφετέρου να εκθέτουν όλα τα μέλη που υπηρετούν με πίστη τον όρκο που έδωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεδομένου της ερμηνείας που είχε δοθεί στην υπόθεση Κατσουνωτού από τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε δεν ήταν διαφθορά καθώς δεν υπήρχε οικονομικό όφελος, ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από Βρετανούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συμφώνησαν με την θέση της Αρχής, ότι «οποιαδήποτε εκδήλωση κατάχρησης εξουσίας αποτελεί αδίκημα διαφθοράς, ως αυτό καθορίζεται από το Ν.19(I)/2022».
Με την θέση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε ότι αφορά την ερμηνεία του Νόμου, ταυτίστηκαν πλήρως και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μελέτησαν και παραπέμπουν την Κυπριακή νομολογία και αποφάσεις, σε Αγγλική νομολογία και νομολογία άλλων χωρών και σε Συνθήκες και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπρόσθετα, στην γνωμάτευση τους, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στην ανακοίνωση της η Αρχή, ανέφεραν χαρακτηριστικά, «To this extent, we disagree with any suggestion that an abuse can only arise if and when one profits from an act. That in our view, would make a mockery of what the European law on corruption intended». Δηλαδή, «διαφωνούμε με όποιαδήποτε εισήγηση ότι η κατάχρηση μπορεί να προκύψει μόνο εάν κάποιος έχει κέρδος από αυτή του την ενέργεια. Αυτό κατά την άποψη μας, συνιστά κοροϊδία της πρόθεσης του ευρωπαϊκού Νόμου για τη διαφθορά».
Τα φαινόμενα διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία, η οποία αποφάσισε να δημοσιεύει τέτοιας φύσεως περιστατικά, επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο υφίσταται εδώ και χρόνια στην Αστυνομία, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα, η οποία βέβαια δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται επιλεκτικά, αφού πέραν της κοινής γνώμης, προκαλεί αντιδράσεις και στα ίδια τα μέλη της, κάποιοι από τους οποίους καταγγέλλουν φιάσκο πίσω από ορισμένες πειθαρχικές, αφού βλέπουν ατιμωρησία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μοτίβο της ατιμωρησίας στην Αστυνομία, το φιάσκο των πειθαρχικών και η απόδοση ευθυνών στα αζήτητα
Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα, το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορες τέτοιας φύσεως υποθέσεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του αστυνομικού που είναι κατηγορούμενος ενώπιον Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Σουηδού δραπέτη ή όπως είναι η περίπτωση άλλου αστυνομικού που ζήτησε χρήματα από πολίτη για τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ή ακόμη και η περίπτωση μέλους της Αστυνομίας, που φέρεται να επικοινωνούσε με τον δολοφονηθέντα Δημήτρη Ανδρονίκου, που αποκαλύφθηκε μετά το θάνατο του τελευταίου από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που παραλήφθηκαν.
Στα πλαίσια των καταγγελιών για επιλεκτική μηδενική ανοχή, αστυνομικοί φέρνουν στο προσκήνιο άλλη μια υπόθεση που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που αποκαλύφθηκε το 2024, ωστόσο από τότε εκκρεμεί η πειθαρχική δίωξη, αν και κάποιοι διατυπώνουν την άποψη πως επρόκειτο για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Πρόκειται για υπόθεση όπου γυναίκα αστυνομικό που υπηρετεί σε αερολιμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνδέεται με στέλεχος της Δύναμης και εναντίον της διεξήχθη έρευνα, αφότου διαπιστώθηκε ότι προέβαινε σε ψεύτικες καταχωρήσεις για υπερωρίες στο σύστημα της Αστυνομίας.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν το 2024 και η καταγγελία επιβεβαιώθηκε από αρμόδιες πηγές, οι οποίες ωστόσο υπέδειξαν πως δεν προέκυψαν σε βάρος της ποινικά αδικήματα αλλά πειθαρχικά, ενώ ανέφεραν πως οι καταχωρήσεις αποσκοπούσαν στην λήψη υπερωριακών επιδομάτων από την αστυνομικό, η οποία σε κάποια στιγμή έγινε αντιληπτή από τους ανώτερούς της.
Εναντίον της είχε διαταχθεί έρευνα, η οποία κατέδειξε ότι στοιχειοθετούνταν πειθαρχικά αδικήματα και ως εκ τούτου αναμένεται να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ την ίδια ώρα διατυπώνονται ισχυρισμοί πως συνεχίζει να υπηρετεί στην ίδια θέση. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως επέστρεψε το χρηματικό ποσό που φέρεται να έλαβε χωρίς να εργαστεί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2015 μέχρι σήμερα, 17 μέλη της Αστυνομίας είτε απολύθηκαν, είτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Ωστόσο, μόνο δύο από αυτούς είδαν την πόρτα εξόδου από την Αστυνομία για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι άλλοι δεκατέσσερις που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ήταν μετά από καταδίκη τους για ποινικό αδίκημα. Επίσης, ακόμη ένας, που αφορά την τελευταία περίπτωση δόκιμου αστυνομικού, απολύθηκε μετά τη σύλληψη τους για υπόθεση ναρκωτικών.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, εκκρεμούν αρκετές πειθαρχικές υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούν σοβαρά αδικήματα, εντούτοις χρονολογούνται, ενώ άλλοι αστυνομικοί βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών ή των ποινικών υποθέσεων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
