Οχυρώθηκαν οι εργαζόμενοι ενάντια στη βία και παρενόχληση-Το στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας
06:00 - 29 Μαρτίου 2025

Οχυρώθηκαν οι εργαζόμενοι ενάντια στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο χώρο απασχόλησης, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από την Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, καθώς πλέον έχουν ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα τους, για να προστατεύονται από κακοποιητικές συμπεριφορές στην εργασία τους. Στο μεταξύ, η εφαρμογή της ψήφισης της νομοθεσίας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι πρέπει να βρει τη φόρμουλα για τις διαδικασίες, αλλά και τον τρόπο που θα προβαίνει σε ελέγχους.
Η Ολομέλεια της Βουλής άναψε πράσινο στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο να συνάδει με το διεθνές νομικό πλαίσιο, όσον αφορά στις κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας. Σημειώνεται πως σκοπός της της νομοθεσίας είναι να περιληφθεί στις αρμοδιότητες των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια ελέγχων της εφαρμογής των διατάξεων αριθμού νομοθεσιών η διενέργεια ελέγχων της εφαρμογής των διατάξεων που προτείνονται με το πρώτο νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο φως από Βουλή στα νομοσχέδια για τη βία και παρενόχλησης στην εργασία-Τι αλλάζει
Επί της ουσίας, η νέα νομοθεσία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους εργαζόμενους, καθώς τους οχυρώνει απέναντι στις συμπεριφορές βίας και παρενόχλησης και τους δίνει έναυσμα για να προβαίνουν σε καταγγελίες στους αρμόδιους. Σημειώνεται πως πριν την ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι ήταν προστατευόμενοι μόνο σε περιπτώσεις που υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα.
«Είναι το μοναδικό εργαλείο πλέον. Αυτό το εργαλείο δίνει το δικαίωμα να καλύπτει και τρίτα πρόσωπα που μπαίνουν στο χώρο εργασίας. Μπορεί να καλύψει ένα εργαζόμενο και την ώρα που είναι ταξίδι στο εξωτερικό και τον παρενοχλήσει κάποιος ή όταν κάποιος βρίσκεται στο όχημα με συνάδελφο και τον παρενοχλεί. Ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο που αντιμετωπίζει αυτές τις συμπεριφορές να καλύπτεται νομικά και να προβαίνει σε καταγγελία, γνωρίζοντας ότι δεν θα μένει αδιερεύνητη, επειδή δεν υπήρχαν νόμοι για να τους καλύπτουν», ανέφερε στον REPORTER η Δέσπω Ησαΐα, γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, η ΣΕΚ είχε ανακοινώσει πως από έρευνα που διεξήγαγε ο ένας στους δύο εργαζόμενους ήταν θύμα εκφοβισμού στο χώρο εργασίας. Τα ποσοστά αυτά υπογράμμιζαν την ανάγκη για να υπάρξει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους συνεχίζουν να δέχονται καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο απασχόλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
«Υπάρχει η γραμμή στήριξης της ΣΕΚ που δίνει το δικαίωμα στον κόσμο, μέλη και μη, για να καταγγέλλουν και διαφάνηκε πως το 80% προέρχονται από ανοργάνωτους χώρους εργασίας. Για μας είναι πολύ σοβαρό το συγκεκριμένο θέμα και δείχνει ότι το κράτος πρέπει να προχωρήσει με τις διαδικασίες για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον κόσμο».
Πάντως, αυτό που διαμηνύει η κα. Ησαΐα είναι πως η θέσπιση της νομοθεσίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, ωστόσο είναι και μία μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο Εργασίας. «Το στοίχημα είναι ο τρόπος που θα τον εφαρμόσει. Υπάρχουν αρκετοί νόμοι που καλύπτουν αρκετούς τομείς, όμως δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή τους».
Αλλάζουν τα δεδομένα για την προστασία των εργαζόμενων
Στο μεταξύ, από πλευράς της, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΕΟ, Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, υπογράμμισε πως αυτός ο νόμος καλύπτει και περιστατικά βίας που είναι από γυναίκα προς γυναίκα ή από άνδρα προς άνδρα ή γυναίκα προς άνδρα, αλλά και από πελάτη προς εργαζόμενο. Όπως εξήγησε, αν σε ένα κατάστημα υπάρχει πελάτης και γίνει παρενόχληση στον εργαζόμενο, καλύπτεται από αυτή τη νομοθεσία. Αφορά ουσιαστικά όλους τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέραν των 200 καταγγελιών για εργασιακό εκφοβισμό-Μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα
«Αυτό είναι αποτέλεσμα της επικύρωσης της σύμβασης 190 των Ηνωμένων Εθνών, που υπεγράφη το 2019 από το Διεθνές Όργανο Συνεργασίας, επικυρώθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ψηφίστηκε και αυτός ο νόμος για να εντάξουμε στο νομικό πλαίσιο, διαδικασίες υποβολής παραπόνων. Αυτός ο νόμος θα είναι κάτω από την Υπηρεσία Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, για να εξετάζεται ο τρόπος εφαρμογής του».
Την ίδια ώρα και η ΠΕΟ βλέπει ότι η ψήφιση της νομοθεσίας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας, καθώς πρέπει να βρει τους μηχανισμούς για συστηματικούς ελέγχους, καθώς και για αποδοχή παραπόνων, που θα ενεργούν γρήγορα για να τα εξετάζουν.
«Το στοίχημα για το Υπουργείο Εργασίας είναι πώς θα εφαρμόσει τη νομοθεσία, αλλά και πώς θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη νέα νομοθεσία, επειδή η παρενόχληση περιλαμβάνει διάφορα θέματα, όπως είναι η βία, η λεκτική βία, ο εκφοβισμός. Είναι ευρύ το φάσμα που καλύπτει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
