Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση και απαντά στο ΑΚΕΛ-«Σε καμία περίπτωση δεν θα διατεθούν στρατεύματα στην Ουκρανία»
10:54 - 28 Μαρτίου 2025

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που θα έχει την ευθύνη επιτήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σε συνέχεια χθεσινής τοποθέτησης του ΠτΔ στην σύνοδο που φιλοξένησε το Παρίσι για την Ουκρανία.
Ο κ. Αντωνίου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο στο Παρίσι, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η συνδρομή της Λευκωσίας θα μπορούσε να είναι σε διοικητικό-υποστηρικτικό επίπεδο, για ανθρωπιστικές αποστολές, με τη συμμετοχή στελεχών της Εθνικής Φρουράς ή και της Αστυνομίας.
"Και ασφαλώς, σε καμιά περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να διαθέσει στρατεύματα", τόνισε.
Ο αναπληρωτής ΚΕ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή Σύνοδο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει ένα σχηματισμό με όρο εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την επιτήρηση της ασφάλειας στην Ουκρανία μετά από μια συμφωνία ειρήνευσης, κατά το πρότυπο της Ειρηνευτικής Δύναμης για το Λίβανο, της UNIFIL.
Νωρίτερα το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του ανέφερε πως, « ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει εξηγήσεις για τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε στη «διάσκεψη των προθύμων» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 30 κρατών και με αντικείμενο τα σενάρια αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία» και πρόσθεσε, «ειδικότερα, ως προς τη δήλωσή του περί ετοιμότητας της Κύπρου να συμμετέχει «σε όποιο σχηματισμό δημιουργηθεί», ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να απαντήσει στον κυπριακό λαό: Είναι διατεθειμένος να στείλει Κύπριους στρατιώτες στην Ουκρανία;
«Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η επιμονή της ΕΕ στην στρατηγική του εξοπλισμού του Ζελένσκι μέχρι τη «συντριβή της Ρωσίας» και η στροφή στην «οικονομία πολέμου» είναι επιλογές αδιέξοδες κι επικίνδυνες για όλους τους λαούς της ηπείρου μας. Μόνο η ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών και η επιστροφή στη διπλωματία για να βρεθεί λύση που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίζει τις αιτίες της σύγκρουσης μπορεί να εγγυηθεί μόνιμη και δίκαιη ειρήνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
