Προσπάθεια της Επιτροπής Προσφύγων να αναγνωριστούν οι αρραβωνιαστικιές αγνοουμένων ως θύματα της εισβολής
16:47 - 27 Μαρτίου 2025

Προσπάθεια, ώστε να καλυφθεί το κενό στη νομοθεσία σχετικά με τις αρραβωνιαστικιές των αγνοουμένων, οι οποίες, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, έχασαν τους μέλλοντες συζύγους τους, καθώς δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια, όπως συμβαίνει με τις συζύγους των αγνοουμένων. Αυτό επιχειρεί να αλλάξει η Βουλή μέσω σχετικής τροποποίησης της Νομοθεσίας, η συζήτηση της οποίας άρχισε στην Επιτροπή Προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκφράστηκαν παράπονα και από τα παιδιά των αγνοουμένων, καθώς, παρά τα χρόνια που πέρασαν, δεν έχουν λάβει την απαραίτητη στήριξη και βοήθεια.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Χρίστος Χριστοφίδης, «πρόκειται για μια πρόταση νόμου την οποία έχουμε καταθέσει, ώστε να καλύψουμε μια μικρή ομάδα γυναικών, οι οποίες, με βάση τα ήθη του 1974, ως αρραβωνιασμένες έχασαν τους συζύγους τους. Αντιλαμβάνεστε ότι ο αρραβωνιασμένος του 1974 σήμαινε συγκεκριμένα πράγματα και ισοδυναμούσε με γάμο».
Από κυβερνητικής πλευράς, η εκπρόσωπος της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Αναστασία Καρατζιά, ανέφερε, ότι «συμφωνούμε απόλυτα πως αυτές οι γυναίκες, που ήταν αρραβωνιασμένες το 1974 με αγνοούμενους, δεν έχουν αναγνωριστεί ως θύματα της εισβολής και δεν έχουν ενταχθεί στον περί παθόντων νόμο. Συνεπώς, συμφωνούμε να ενταχθούν στο νόμο».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τον όρο «μνηστή αγνοουμένου» στην τροπολογία, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει στον βασικό νόμο η συγκεκριμένη αναφορά για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να ενταχθούν στον συγκεκριμένο ορισμό».
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας κάλεσε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να ανατρέξει στα ήθη και τα έθιμα της εποχής και να λάβει υπόψη πώς λειτουργούσε η κοινωνία πριν από 50 χρόνια.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, κ. Κολιός, τόνισε, «συμφωνούμε με την ένταξη αυτών των γυναικών ως εξαρτώμενων των αγνοουμένων και πιστεύουμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο, όπως συμβαίνει με τις συζύγους των αγνοουμένων, ώστε να τους παρέχεται η δέουσα φροντίδα».
Παράλληλα, ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι υπάρχουν δηλωμένοι περίπου 28 αγνοούμενοι ως αρραβωνιασμένοι, ενώ τρεις εξ αυτών είχαν και παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα των παιδιών αγνοουμένων. Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων επεσήμανε ότι συμφωνούν με την πρόταση για ένταξη των αρραβωνιαστικών στον νόμο. Ωστόσο, σημείωσε, «θα ήθελα να εξετάσουμε γιατί τα παιδιά των αγνοουμένων, εδώ και πενήντα χρόνια, είναι αγνοημένα και δεν θεωρούμαστε παθόντες».
Τέθηκε επίσης το ερώτημα γιατί τα παιδιά των αγνοουμένων δεν αναγνωρίζονται ως παθόντες, τη στιγμή που η νομοθεσία κάνει αναφορά σε «τέκνα αγνοουμένων». Όπως τονίστηκε, «ο ορισμός του παθόντα σταματά στις μητέρες μας».
Σημειώνεται ότι, μετά την ίδρυση της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Παιδιών Αγνοουμένων, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, είχε πραγματοποιήσει διάφορες επαφές με την ομάδα, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την προώθηση διαφόρων αιτημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για τη δημιουργία καταλόγου με τα παιδιά αγνοουμένων.
Όπως αναφέρθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, το όλο θέμα θα εγγραφεί ξεχωριστά ώστε να εξεταστεί ξεχωριστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
