Στα σκαριά η επέκταση της στέρησης άδειας σε οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρα

Την επέκταση της στέρησης της άδειας οδήγησης μέχρι τα δύο χρόνια για οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρο δυστύχημα, προωθεί η Βουλή, μέσω της Επιτροπής Μεταφορών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, την Πέμπτη, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που τροποποιεί τον Περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων Νόμο ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε δικαστήριο που καταδικάζει οδηγό για θανατηφόρο τροχαίο να προχωρεί σε στέρηση κατοχής άδειας οδηγού ή απόκτησης άδειας οδηγού για περίοδο μέχρι και δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Πασιουρτίδης, σήμερα η μέγιστη περίοδος που μπορεί το Δικαστήριο να επιβάλει την στέρηση άδειας για κάποιον που καταδικάστηκε με βάση τον ποινικό κώδικα είναι μέχρι 3 μήνες. 

Σημείωσε πως αυτό είναι ανεπαρκές και έκανε λόγο για κραυγαλέα ανομοιομορφία σε συγκεκριμένα αδικήματα. Ενδεικτικά, ανέφερε πως σε οδηγό που συμπληρώνει 16 βαθμούς ποινής μπορεί το δικαστήριο να επιβάλει στέρηση για 6 μήνες και αν συμπληρώσει τους βαθμούς ποινής σε ορίζοντα μιας πενταετίας από την στέρηση της άδειας, το δικαστήριο μπορεί να του στερήσει την άδεια για 12 μήνες. Επίσης, για οδηγό ο οποίος αρνείται να δώσει δείγμα για άλκοτεστ μπορεί το δικαστήριο να του στερήσει την άδεια οδηγού για περίοδο μέχρι 2 χρόνια και για οδηγό ο οποίος αρνείται να δώσει δείγμα για νάρκοτεστ, μπορεί το δικαστήριο να του στερήσει την άδεια για 3 χρόνια, ανέφερε.

Ο κ. Πασιουρτίδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όλοι σήμερα, όπως είπε, Νομική Υπηρεσία, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Υπουργείο Δικαιοσύνης, και Αστυνομία συμφωνούν με τη φιλοσοφία της πρότασης νόου.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα εξετάσει κάποια νομοτεχνικά ζητήματα για να βελτιωθεί η πρόταση νόμου, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να ψηφιστεί μια νομοθεσία η οποία θα αντικατοπτρίζει μέσω της ποινής και τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως αυτοί που προκαλούν θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να οδηγηθούν στη φυλακή, όμως υπάρχουν και περιστάσεις λόγω των οποίων το δικαστήριο μπορεί είτε να αναστείλει την έκτιση της ποινής της φυλάκισης, είτε να θεωρήσει πως μια άλλη ποινή μπορεί να είναι επαρκής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε από το Ισραήλ πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση ο Μητσοτάκης
Παραληρούσε ο 51χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικούς-«Όταν έρθουν θα τους σκοτώσω για να γίνω ήρωας»
Νεκρή η έγκυος που απεγκλωβίστηκε έπειτα από 50 ώρες από χαλάσματα στην Μιανμάρ
Νέα κοινοτάρχης Άλασσας η Ξένια Κωνσταντίνου-Εκλέχθηκε με οκτώ ψήφους διαφορά
Έκρυψε στη μηχανή του αυτοκινήτου παράνομα καπνικά από τα κατεχόμενα-Επιβλήθηκε πρόστιμο σε 69χρονο (pics)
Έξαλλος με Πούτιν ο Τραμπ-«Αν δεν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, έρχονται δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο»
Χαιρέτησε την απόφαση της Ελλάδας που θα τιμά την 1η Απριλίου η Πρόεδρος της Βουλής
Άγριος ξυλοδαρμός πέντε πετοσφαιριστών του Παφιακού σε νυχτερινό κέντρο-Με κατάγματα οι δύο
Ζητά να κατεβάσει τα όπλα η Χαμάς ο Νετανιάχου-«Θα επιτρέψουμε στους αρχηγούς της να φύγουν από τη Γάζα»
Έντονα καιρικά φαινόμενα στον αυτοκινητόδρομο παρά το Ζύγι-Συσσώρευση νερού στο οδόστρωμα