Eνίσχυση διμερών σχέσεων, Κυπριακό, Μ. Ανατολή, Ουκρανία στις επαφές ΥΠΕΞ στη Ρώμη

Η περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Κύπρου-Ιταλίας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ήταν στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Ρώμη, στις 26 και 27 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Lorenzo Fontana. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, προστίθεται.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς και με την Ομάδα Φιλίας Ιταλίας-Κύπρου. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις και σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Κόμπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, και ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ιταλίας, η εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, καθώς και οι προετοιμασίες ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα