Μετά τις επικρίσεις στο... κυνήγι των κυνηγών η Αστυνομία-«Δεν μας ζήτησαν καν να αλλάξουμε τόπο διαμαρτυρίας»
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 27 Μαρτίου 2025

«Εδώ ήταν χιλιάδες ο κόσμος. Αν σκεφτούμε υποθετικά ότι θα γίνονταν συλλήψεις ή θα παρέμβαινε δυναμικά η Αστυνομία, σήμερα ξέρετε τι είδους κριτική θα ασκούσατε; Εμείς θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή δράσαμε με τον πιο σωστό τρόπο για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Τα πράγματα μπορούσαν να ήταν χειρότερα».
Αυτή ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακής Λαμπριανίδου, την περασμένη Δευτέρα, κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις που δεχόταν η Αστυνομία για τους χειρισμούς της κατά τη διαμαρτυρία των κυνηγών, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει ο αυτοκινητόδρομος από και προς την Λεμεσό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει, υποσχόμενος στους κυνηγούς να τους συναντήσει, ώστε να λυθεί το ζήτημα, αφού οι υφιστάμενοί του δεν έπραξαν τα δέοντα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
Δύο μέρες μετά την δήλωση της εκπροσώπου Τύπου, ο Αρχηγός Αστυνομίας παρευρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, που ενέγραψε θέμα ώστε να ενημερωθεί για τους χειρισμούς της Αστυνομίας κατά τη διαμαρτυρία, στη βάση της προαναγγελίας του Προέδρου της Επιτροπής, Νίκου Τορναρίτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Αρχηγός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε διοικητική και ποινική έρευνα, για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, μετά από οδηγίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέταξε διοικητική και ποινική έρευνα ο Αρχηγός για τη διαμαρτυρία κυνηγών-Πυρά σε Αρναούτη και Χαρτσιώτη για φίμωση Βουλής
«Έθεσα το θέμα στον υπουργό χθες και με οδηγίες του έδωσα οδηγίες για έναρξη έρευνας σε δύο επίπεδα. Στο ένα επίπεδο είναι η διοικητική έρευνα, που θα καλύπτει τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς Αστυνομίας, πριν και κατά τη διάρκεια (σ.σ. της διαμαρτυρίας). Το δεύτερο επίπεδο είναι η έρευνα για ποινικά αδικήματα, από πολίτες που βρίσκονταν στην εκδήλωση. Άποψή μου είναι να αναβληθεί η συζήτηση».
Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αποδίδοντας την απόφαση για έρευνα στην έκθεση γεγονότων που έλαβε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας και η οποία αφορούσε τι έγινε τόσο πριν, όσο και μετά τη διαμαρτυρία.
Οι τοποθετήσεις της εκπροσώπου Τύπου και ακολούθως του Αρχηγού Αστυνομίας, φανερώνουν μια διγλωσσία στις τάξεις της Αστυνομίας, δεδομένου ότι η κ. Λαμπριανίδου υποστήριξε αρχικά ότι έδρασαν με τον πιο σωστό τρόπο, ενώ δύο μέρες μετά, ο Αρχηγός ανακοίνωσε την έναρξη διοικητικής έρευνας. Εύλογα λοιπόν, θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο θέμα. Εάν έδρασε σωστά, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου, σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί των ενεργειών της Αστυνομίας, οι Αρχές θα πρέπει να απαντήσουν τι ήταν αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που καταγραφόταν στην έκθεση γεγονότων, που ώθησε την ηγεσία στην διεξαγωγή της διοικητικής έρευνας.
Κάποιος άλλος, θα μπορούσε να απαντήσει ότι ενδεχομένως τη στιγμή που έγινε η δήλωση της κ. Λαμπριανίδου, να μην υπήρχαν ενδείξεις ότι έγινε οτιδήποτε μεμπτό από πλευράς Αστυνομίας, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, μόνο από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τα πυρά που δέχθηκε η ηγεσία της Δύναμης, θα μπορούσε η τοποθέτηση να ήταν διαφορετική, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος τα δεδομένα να ανατραπούν από την έκθεση γεγονότων, όπως τελικά έγινε. Εκτός και αν ο Αρχηγός θεώρησε πως δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά αναίρεσε την απόφαση του, λόγω των οδηγιών που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που εγείρει ερωτήματα, αφού πρόκειται για επιχειρησιακά θέματα στα οποία, όπως ανέφερε σε διάφορες περιπτώσεις ο Μάριος Χαρτσιώτης, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.
Από την άλλη θα μπορούσε να λεχθεί πως ακολουθείται το ίδιο μοτίβο, όταν η Αστυνομία δέχεται επικρίσεις. Δηλαδή, ο σκοπός της διοικητικής έρευνας να μην είναι ο καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποσυμπίεση της κατάσταση, αφού και σε άλλες περιπτώσεις όπου είχε διαταχθεί μια τέτοια έρευνα, στην συνέχεια δεν έγιναν οποιασδήποτε ενέργειες. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου της Χλώρακας και της Λεμεσού, ή των επεισοδίων στο Τάσος Παπαδόπουλος, για τις οποίες ουδέποτε η ηγεσία προέβη στην απονομή ευθυνών, παρά τους λανθασμένους χειρισμούς.
Εξάλλου, συγκρίνοντας με το πρόσφατο παρελθόν, ο Αρχηγός σε άλλες περιπτώσεις διέταξε άμεσα έρευνα, ενημερώνοντας μάλιστα με σχετική ανακοίνωση για τις ενέργειές του. Ωστόσο στην προκειμένη ακολουθήθηκε διαφορετική γραμμή πλεύσης, αφού παρότι η διοικητική και η ποινική έρευνα διατάχθηκε από τις 25 Μαρτίου, δηλαδή μια μέρα πριν το θέμα συζητηθεί στην Βουλή, εντούτοις η Αστυνομία ενημέρωσε για την έναρξή της δια στόματος του κ. Αρναούτη στην Επιτροπή Νομικών, στις 26 Μαρτίου και λίγα λεπτά αργότερα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι της ενημέρωσης του Αρχηγού επί των ενεργειών του, στην Επιτροπής Νομικών, ακολούθησε αίτημα ώστε να αναβληθεί η συζήτηση, γεγονός που έφερε την αντίδραση των βουλευτών, με τον Άριστο Δαμιανού να εξαπολύει επίθεση στον Θεμιστό Αρναούτη και στη συνέχεια και στον υπουργό Δικαιοσύνης, η εκπρόσωπος του οποίου υποστήριξε τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας. Ο κ. Δαμιανού, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε «άρα τι λέτε; Θέλετε να μας φιμώσετε; Αυτό λέτε;»
Ο Αρχηγός θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να διεξάγουν διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, ώστε όσα θα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής να μην έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά, επέλεξε να ζητήσει αναβολή της συζήτησης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών.
Ο κ. Αρναούτης, ανάμεσα σε άλλα θέματα, κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί και για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την περασμένη Κυριακή, για αποκοπή του δρόμου, απαντώντας πως «ήμουν γνώστης, όμως και αυτό θα είναι αντικείμενο της έρευνας και δεν θα απαντήσω επ’ αυτού περισσότερο. Αν κάποιος έχει πρόθεση για εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα έχουμε επικοινωνία με τους διοργανωτές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά χωρίς λόγο το χάος στο highway, είχαν τροχοδρομηθεί τα αιτήματα των κυνηγών-Στην Βουλή η ανοχή της Αστυνομίας
«Δεν μας ζήτησαν καν να αλλάξουμε τόπο διαμαρτυρίας»
Την ίδια ώρα, ερώτημα προκαλεί και το γεγονός ο χρόνος κατά τον οποίο ανακοινώθηκε η ποινική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος των διαμαρτυρόμενων. Η εν λόγω έρευνα δεν ανακοινώθηκε από την περασμένη Κυριακή, οπότε καταγράφηκαν οι εικόνες στον αυτοκινητόδρομο, αλλά τέσσερις ημέρες μετά, ενώ μέχρι σήμερα, ούτε και ένα πρόσωπο κλήθηκε στην Αστυνομία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Κυνηγών.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, μιλώντας στον REPORTER, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονος ως προς το τι διημείφθη στην επικοινωνία που είχαν με την Αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι οι Αρχές δεν του αντιπρότειναν άλλο σημείο για την διεξαγωγή της διαμαρτυρίας.
Όπως υποστήριξε ο κ. Προδρόμου, «η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν μας ζήτησε καν να αλλάξουμε τόπο διαμαρτυρίας». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αν ευσταθεί, εγείρει επιπλέον ερωτήματα για τη στάση που τήρησαν οι Αρχές στην προκειμένη περίπτωση, αφού θα μπορούσαν να αποφύγουν το μπάχαλο που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή. Ο πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυνηγών, μέσα από την τοποθέτησή του, φαίνεται πως ήταν διαλλακτικός για το χώρο της διαμαρτυρίας, ωστόσο, αφότου δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση των Αρχών, προχώρησαν κανονικά με το πλάνο που είχαν σχεδιάσει αρχικά.
Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου παρουσιάστηκε έτοιμος, εάν του ζητηθεί, να παραδώσει το κινητό του τηλέφωνο για να δημοσιευτούν οι συνομιλίες που είχε με τις Αρχές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς κάναμε εκείνο που είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το δρόμο, αλλά αφήσαμε τον παλιό δρόμο για διακίνηση. Δεν κλείσαμε όλες τις διόδους, αλλά αφήσαμε τον δρόμο που χρησιμοποιείτο παλιά, για ελεύθερη διακίνηση, όπως συμφωνήσαμε με την Αστυνομία».
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «ρωτήθηκα από την Αστυνομία για το αν θα κλείσουμε και τον παλιό δρόμο, γιατί υπήρχε πλάνο και τους είπα ότι δεν είναι πρόθεσή μας να αποκλείσουμε, αλλά να προειδοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Είπαμε όμως, εξαρτάται πόσο θα κινητοποιηθούν κάποιοι. Αυτό τους είπαμε εμείς».
Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, είπε πως «για να τελειώνει το συγκεκριμένο θέμα, εάν υπάρχει δυνατότητα για άρση τηλεπικοινωνίας, είμαι έτοιμος να την κάνουν και να ακούσουν την συνομιλία μου με την Αστυνομία, γιατί βαρέθηκα να λέω τα ίδια πράγματα. Τόσο καθαρός είμαι. Είμαι έτοιμος να υπογράψω για να λάβω όλη μου τη συνομιλία. Προσπαθούσε η Αστυνομία να διαπραγματευτεί και τους έλεγα συνέχεια ότι δεν εξαρτάται από εμένα. Μπορεί να είναι ένα λεπτό, μπορεί να είναι πέντε λεπτά, μπορεί να είναι πέντε ώρες. Εξαρτάται αν θα ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές για να μας ακούσουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για το... street food των κυνηγών-«Ο τρόπος διαχείρισης ήταν ο σωστότερος», απαντά η Αστυνομία
