Ερωτήματα και για πιθανή διακίνηση αρχαιοτήτων από το κύκλωμα της Ρόδου-Βρέθηκαν βυζαντινά νομίσματα

Η υπόθεση με το πολεοδομικό κύκλωμα της Ρόδου αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα το μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς που φέρεται να είχε ριζώσει στην Υπηρεσία. Στη δικογραφία–μαμούθ ξεχωρίζει η εντυπωσιακή έρευνα των αστυνομικών στο πατρικό σπίτι μίας εκ των υπαλλήλων, η οποία εντοπίστηκε να κρύβει μετρητά σε σχεδόν κάθε γωνιά του σπιτιού, λες και πρόκειται για ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας στις 19 Μαρτίου 2025 και ώρα 19.40 οι αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση με βάση πληροφορίες και υπόνοιες ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο κρύβονται αντικείμενα και ποσά σχετιζόμενα με την ερευνώμενη υπόθεση, προχώρησαν στη διενέργεια κατ' οίκον έρευνας, παρουσία της ιδιοκτήτριας, η οποία συμφώνησε χωρίς αντίρρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύκλωμα στη Ρόδο έδινε πτυχία αγγλικών με 1.200 ευρώ-Διάλογοι καίνε σύμβουλο δημάρχου και προϊστάμενη Πολεοδομίας

Η εικόνα που αντίκρισαν θυμίζει σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας:

  • Στο πρώτο υπνοδωμάτιο βρέθηκαν 138.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ μέσα σε φάκελο με γραμμένα δύο ονόματα και τη φράση: «Σας ευχαριστώ».
  • Στο δεύτερο υπνοδωμάτιο εντοπίστηκε το ποσό των 85.000 ευρώ.
  • Στο σαλόνι, μέσα σε έπιπλο κρυσταλλιέρα, 62.000 ευρώ, ενώ σε άλλο σημείο του ίδιου χώρου εντοπίστηκαν ακόμη 21.000 ευρώ.
  • Στην κουζίνα, βρέθηκε χρηματικό ποσό 50.000 ευρώ, τοποθετημένο σε ντουλάπι.
  • Επιπλέον 31.000 ευρώ εντοπίστηκαν στο κυρίως υπνοδωμάτιο, μαζί με βιβλιάρια καταθέσεων.

Η συνολική αξία των μετρητών που κατασχέθηκαν ξεπερνά τις 387.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για ποσά που, όπως επισημαίνεται, δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον μισθό δημοσίου υπαλλήλου, και πλέον βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάλυσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση αποκτά νέα διάσταση, καθώς οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν αν τα εν λόγω ποσά συνδέονται με δωροδοκίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, εξυπηρετήσεις ή ακόμη και συναλλαγές με πρόσωπα που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

Σπάνια βυζαντινά νομίσματα είχε στην κατοχή του ένας εκ των επτά συλληφθέντων

Εκτός από την εμπλοκή τους στο δίκτυο παράτυπης απόκτησης πτυχίων ξένων γλωσσών, ένας εκ των επτά συλληφθέντων φέρεται να κατείχε αυθεντικά και ιδιαίτερα σπάνια βυζαντινά νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 550 και 650 μ.Χ. Τα νομίσματα αυτά, που θεωρούνται μεγάλης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ενισχύοντας την εικόνα ενός ευρύτερου κυκλώματος παρανομίας με πλοκάμια που εκτείνονται πέραν της πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου.

Απρόσμενη τροπή λαμβάνει η υπόθεση του πολεοδομικού κυκλώματος της Ρόδου, καθώς μέσα στη δικογραφία που εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνεται και η επίσημη αναφορά του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία στην κατοχή ενός εκ των επτά συλληφθέντων βρέθηκαν αρχαία νομίσματα, τα περισσότερα βυζαντινής περιόδου. Η αναφορά φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου 2025 και φέρει την υπογραφή υπαλλήλου η οποία καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στην υπηρεσία της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει: «Εχθές το μεσημέρι, αργά, προσήλθε στα γραφεία της υπηρεσίας μας ο αστυνομικός (…) ο οποίος μου επέδειξε 19 χάλκινα νομίσματα, ακαθάριστα, και μου ζήτησε να τον ενημερώσω εάν πρόκειται για αρχαία αντικείμενα. Μετά από μακροσκοπική εξέταση με χρήση μεγεθυντικού φακού και με βάση την εμπειρία μου στον τομέα της νομισματικής, θεωρώ ότι – με μικρή επιφύλαξη μόνο για ένα τεμάχιο – είναι όλα αυθεντικά και υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου».

Η υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιγράφει με σαφήνεια τη σύνθεση του ευρήματος:

  • 11 νομίσματα αναγνωρίστηκαν ως βυζαντινά διαφόρων περιόδων, τα περισσότερα χρονολογούνται μεταξύ 550 και 650 μ.Χ.
  • 4 τεμάχια ήταν άσπρα τραχέα, πιθανώς λατινικές απομιμήσεις του πρώτου μισού του 13ου αιώνα
  • 2 νομίσματα είναι παλαιότερα: ένα ύστερο ροδιακό μεγάλου μεγέθους και ένα ελληνιστικό της Αλεξάνδρειας

Η υπάλληλος εξηγεί ότι, λόγω της κατάστασης των νομισμάτων, δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτίμηση προτού παραδοθούν για καθαρισμό σε εξειδικευμένο συντηρητή. Ωστόσο, διαπιστώνει ξεκάθαρα πως τα ευρήματα εντάσσονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η αναφορά αυτή ανοίγει ένα νέο σκέλος στην πολύκροτη υπόθεση, δημιουργώντας ερωτήματα για ενδεχόμενη κατοχή ή και διακίνηση αρχαιοτήτων από εμπλεκόμενα πρόσωπα της υπό διερεύνηση υπηρεσίας. Η εισαγγελική έρευνα πλέον καλείται να εξετάσει αν η κατοχή των νομισμάτων ήταν τυχαία ή αποτελεί ένδειξη για παράλληλη δράση σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τον εορτασμό της 1ης Απριλίου στα σχολεία αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας
Προσποιήθηκε τον συντηρητή ασανσέρ και έκλεψε 200.000 ευρώ από 73χρονη
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (pics)
Νέοι διάλογοι για το κύκλωμα στη Ρόδο-«Τον έβαλαν στην άκρη, βρήκαν έναν άλλο πιο λαμόγιο ακόμα»
Το πόρισμα πραγματογνώμονα για την υπόθεση Τεμπών-«Από διασπορά ελαίων του μετασχηματιστή η πυρόσφαιρα»
Άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα και σε δημοσιογράφο στη Θεσσαλονίκη-Χτυπούσε όποιον έβρισκε μπροστά του
Νέο ηχητικό ντοκουμέντο για Τέμπη-«Πώς το έδιωξε ο κ@ρατάς;», «Λέτε να έχουμε νεκρούς;»
Το «πλούσιο βιογραφικό» του Αρχιμανδρίτη που επιτέθηκε σε αστυνομικούς-Τι λένε όσοι τον γνωρίζουν
Γνήσια τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας μέσα στις σήραγγες, λίγο πριν τη σύγκρουση των Τεμπών-Tι κατέδειξε η πραγματογνωμοσύνη
Νέα στοιχεία για την έκρηξη μετά το δυστύχημα των Τεμπών-Τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα