Υπερ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η Βουλή στην Αρμενία
15:35 - 26 Μαρτίου 2025

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κείμενο, που εγκρίθηκε σε τελευταία ανάγνωση με 64 ψήφους υπέρ, εκείνες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και 7 κατά, καλεί την αρμενική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Η Αρμενία υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν την υποστήριξε απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανακατέλαβε πλήρως διά της βίας, το φθινόπωρο του 2023, το Καραμπάχ, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά με πλειονότητα αρμενικού πληθυσμού και επί τρεις δεκαετίες υπό τον έλεγχο Αρμένιων αυτονομιστών.
Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί για διατήρηση της ειρήνης στο Καραμπάχ δεν επενέβησαν κατά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί στα τέλη του 2020 ανάμεσα στο Μπακού και στο Γερεβάν έπειτα από πόλεμο έξι εβδομάδων.
Η ανακατάληψη ολόκληρου του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν οδήγησε περισσότερους από 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν την περιοχή φοβόμενοι πράξεων βίας. Από τότε το Γερεβάν έχει πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, η Αρμενία προσχώρησε επίσημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, και είναι πλέον υποχρεωμένη να συλλάβει τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν ο τελευταίος πατήσει το πόδι του στην Αρμενία, βάσει ενός εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ που εκδόθηκε σε βάρος του Ρώσου προέδρου τον Μάρτιο του 2023.
Μια μόνιμη ρωσική στρατιωτική βάση εξακολουθεί να βρίσκεται στο αρμενικό έδαφος στην πόλη Γκιουρμί, και το Γερεβάν παραμένει μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Μόσχα.
Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε δηλώσει ωστόσο ότι η Αρμενία πάγωσε "πρακτικά" τη συμμετοχή της στη συμμαχία αυτή.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Αρμενία είχε φιλοξενήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Μάρτιο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε "συμφωνία ειρήνης" προκειμένου να διευθετήσουν τη μακρόχρονη σύγκρουση.
Το κείμενο, αποτέλεσμα μακρών και περίπλοκων διαπραγματεύσεων, κυρίως για την οριοθέτηση των συνόρων, δεν έχει ωστόσο ακόμη υπογραφεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ
