Ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο αθωώθηκε μετά από 46 χρόνια

Ο 89χρονος Ιβάο Χακαμάντα από την Ιαπωνία, ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο, εξαθλιώθηκε ψυχικά και σωματικά, περιμένοντας την εκτέλεσή του για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ.

Ωστόσο, μετά από 46 χρόνια αθωώθηκε και έλαβε αποζημίωση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, που, όμως, δύσκολα επανορθώνει τον εφιάλτη που βίωσε.

«Καμία χρηματική αποζημίωση δεν μπορεί να αποκαταστήσει τα χαμένα χρόνια του και τη βασανιστική αναμονή του θανάτου» σημειώνουν οι συνήγοροί του.

Μισός αιώνας στην «κόλαση» των θανατοποινιτών

Σύμφωνα με την TheGuardian, ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1966 για τη δολοφονία 4 ατόμων, όμως η αλήθεια αποκαλύφθηκε μόλις το 2024, μετά από την αδιάκοπη μάχη της αδερφής του και των δικηγόρων του.

Η ίδια, Χιντέκο Χακαμάντα, στάθηκε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Αθώος – ΟΧΙ ένοχος», έξω από το δικαστήριο της Σιζουόκα, τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν επιτέλους ήρθε η πλήρης αθώωσή του.

Το Πρωτοδικείο της Σιζουόκα όχι μόνο ανέτρεψε την καταδίκη του, αλλά επιβεβαίωσε πως η αστυνομία είχε αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία για να τον ενοχοποιήσει.

«Υπέστη απάνθρωπες ανακρίσεις με στόχο να τον αναγκάσουν να ομολογήσει», ανέφερε η απόφαση. Ο Χακαμάντα ανακάλεσε αργότερα την «ομολογία» του, όμως είχε ήδη καταδικαστεί και κλειστεί στη θανατική πτέρυγα.

Η ψυχολογική φθορά του είναι ανεπανόρθωτη. «Ζούσε σε έναν κόσμο φαντασίας», ανέφεραν οι δικηγόροι του, αφού επί δεκαετίες ζούσε με τον φόβο ότι κάθε μέρα μπορεί να ήταν η τελευταία του.

Το ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης υπό αμφισβήτηση

Ο Χακαμάντα είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης στην Ιαπωνία που δικαιώνεται σε επανεκδίκαση υπόθεσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις, οι καταδικασμένοι επίσης αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι.

Το γεγονός ότι πέντε άνθρωποι οδηγήθηκαν στη θανατική πτέρυγα με λανθασμένες αποφάσεις έχει προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων για τη θανατική ποινή στην Ιαπωνία.

Η υπόθεση του Χακαμάντα αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές του ιαπωνικού δικαστικού συστήματος – με βασανιστικές ανακρίσεις, πλαστογραφημένα στοιχεία και ανθρώπους που περιμένουν τον θάνατο για εγκλήματα που δεν διέπραξαν.

Πηγή: news247.gr

Δειτε Επισης

Το Reuters «σφάζει» Τραμπ για το επιλεκτικό κόψιμο ΜΜΕ-Η εκπρόσωπος του Λ. Οίκου θα αποφασίζει ποιος θα τον ρωτά
Το μεγαλύτερο μαζικό «μπουγέλο» του κόσμου-Ένα πολύ διαφορετικό φεστιβάλ
Gucci, Birkin, Nike στα... πανέρια-Οι Κινέζοι απειλούν να «πλημμυρίσουν» την αγορά με είδη πολυτελείας σε εξευτελιστικές τιμές
Εκκενώθηκε το δικαστικό μέγαρο του Παρισιού λόγω απειλής για βόμβα
Έπαινοι Πούτιν στον Έλον Μασκ επειδή «είναι τρελαμένος» με τον Άρη
Πάνω από 400.000 παιδιά στη Συρία κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό μετά την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας
Νέα προειδοποίηση για το Ιράν-«Δεν απέχει πολύ από το να αποκτήσει ατομική βόμβα»
Οι όροι της Κίνας για την έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ για τους δασμούς-«Να σέβεστε» λέει το Πεκίνο
Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη Γάζα και το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει «την προκλητική εισβολή» του
Γιατρός κατηγορείται για τη δολοφονία 15 ασθενών του με κοκτέιλ θανατηφόρων φαρμάκων