Δικαστής παραδέχεται ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία σε βάρος του Ιμάμογλου
09:55 - 25 Μαρτίου 2025

Σε πονοκέφαλο μετατρέπεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η σύλληψη και φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς συνεχίζονται οι πολυπληθείς διαμαρτυρίες, την ώρα που αίσθηση προκαλεί η ομολογία εισαγγελέα ότι ο φάκελος με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές δεν είναι πλήρης και έχει κενά.
Συγκεκριμένα δικηγόροι των συλληφθέντων στο πλαίσιο της έρευνας ισχυρίζονται σύμφωνα με δημοσίευμα της Sözcü ότι ο εισαγγελέας τους είπε ότι τα αρχεία δεν ήταν επαρκή. Ο ισχυρισμός αυτός δείχνει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε γρήγορα και ότι υπήρχαν κενά.
Ένας δικηγόρος είπε: «Όταν μιλήσαμε με τον εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, είπε ότι ο φάκελος είχε κενά».
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Τουρκία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει.
Παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στους δρόμους σε πολλές πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν για έκτη συνεχή νύχτα τη Δευτέρα (24/3), αφού ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη επίσημα και κρατήθηκε εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες διαφθοράς – κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που τέθηκαν υπό κράτηση είναι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους.
Η σύλληψή του Ιμάμογλου έχει ερμηνευτεί ευρέως ως πολιτική απόπειρα απομάκρυνσης του σημαντικότερου αντιπάλου του Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.
Στις διαδηλώσεις αναφέρθηκε με ανάρτηση το X o ίδιος ο Ιμάμογλου γράφοντας «υπάρχει ελπίδα εδώ».
Umut Burada! pic.twitter.com/4rnipm454l
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 24, 2025
Παρούσα στις διαδηλώσεις και η σύζυγός του Εκρέμ Ιμάμογλου η οποία απευθύνθηκε στο πλήθος ΑΥΤΟΣ; ποτέ δεν αποδέχεται την απελπισία και την αδυναμία! Ως σύζυγος και σύντροφος του @ekrem_imamoglu, ούτε εγώ θα το δεχτώ ποτέ. Εκατοντάδες χιλιάδες δεν φοβούνται, εκατομμύρια αντιστέκονται. Η Τουρκία θέλει δημοκρατία και ισότητα!
O; umutsuzluğu, çaresizliği asla kabul etmez! @ekrem_imamoglu'nun eşi ve yol arkadaşı olarak ben de asla kabul etmeyeceğim. Yüzbinler korkmuyor, milyonlar direniyor. Türkiye, demokrasi ve eşitlik istiyor! pic.twitter.com/A4xLy9nvoR
— Dilek Kaya İmamoğlu (@dk_imamoglu) March 24, 2025
Συνολικά 1.133 άτομα συνελήφθησαν και έως και 123 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις από τη σύλληψη του κ. Imamoglu, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία είχε επίσης κατασχέσει οξύ, βόμβες και μαχαίρια.
Παράλληλα συνεχείς προσπάθειες να αποτραπεί η ζωντανή μετάδοση των διαδηλώσεων, ενώ η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X είπε ότι αντιτίθεται σε πολλαπλές δικαστικές εντολές από τις τουρκικές αρχές για αποκλεισμό περισσότερων από 700 λογαριασμών συμπεριλαμβανομένων αυτών ειδησεογραφικών οργανισμών, δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων στην Τουρκία.
Ο Ιμάμογλου εξελέγη δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2019, σε ένα σημαντικό πλήγμα για τον κ. Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο είχε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης για 25 χρόνια.
Εφέσεις καταθέτει ο Ιμάμογλου
Πάντως το περιβάλλον του Ιμάμογλου δεν μένει άπρακτο. Εκτός από την έφεση της σύλληψής του, αξιωματούχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο οποίο ανήκει είπε τη Δευτέρα ότι το κόμμα ασκεί έφεση και κατά της απόφασης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει το δίπλωμα του δεδομένου ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου.
Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα του γραφείου του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ενός άλλου δημοφιλούς στελέχους της αντιπολίτευσης, για φερόμενη κατάχρηση δημοσίων πόρων σχετικά με τη διοργάνωση 33 συναυλιών.
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές έξω από το δημαρχείο για έκτη συνεχή νύχτα, ο ηγέτης του CHP Οζγκούρ Οζέλ προκάλεσε τον Ερντογάν και τον γενικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης να μεταδώσουν ζωντανά τη δίκη του κ. Ιμάμογλου από την κρατική τηλεόραση, για να επιτρέψουν στον φυλακισμένο δήμαρχο να απαντήσει στους ισχυρισμούς και να «αποκαλύψει τα ψέματά τους».
Πηγή: cnn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ποιες είναι οι φυλακές όπου κρατείται ο Ιμάμογλου-Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις
- Το χειρόγραφο μήνυμα Ιμάμογλου μέσα από την φυλακή-«Θα τα καταφέρουμε»
- Απειλές Ερντογάν για τις μαζικές διαδηλώσεις-«Αυτό το θέατρο θα τελειώσει»
- ΒΙΝΤΕΟ: Διαδηλωτής έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του μπροστά στα ΜΑΤ στη Κωνσταντινούπολη
- BBC: Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν αφορούν μόνο τον Ιμάμογλου-Υποψία πανικού κάτω από τα δακρυγόνα Ερντογάν
- Ανάρτηση Ιμάμογλου από τη φυλακή-«Θαυμάσια κατάσταση η εκλογή μου, αυξάνει τον φόβο μια χούφτας κακών ανθρώπων»
