Απαντά ο Χαρτσιώτης για το Νομοσχέδιο για το συνέρχεσθαι-«Ανυπόστατοι χαρακτηρισμοί περί χούντας»

Απαντά στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για τους χειρισμούς της αναφορικά με την διαμαρτυρία των κυνηγών, η οποία παρέλυσε τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, προκαλώντας ταλαιπωρία σε εκατοντάδες πολίτες.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρει πως, « σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2025», το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ισχυρισμοί περί υποχρέωσης αίτησης και έγκρισης από την Αστυνομία σε περίπτωση συγκέντρωσης ή παρέλασης είκοσι ή περισσότερων προσώπων».

Ειδικότερα, προσθέτει, πως «με βάση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, ο οργανωτής αποστέλλει, εάν επιθυμεί και χωρίς να είναι υποχρεωτικό, γραπτή ειδοποίηση στην Τοπική Αρχή και στην Αστυνομία, ενημερώνοντάς την για λεπτομέρειες της όλης εκδήλωσης».

Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τονίζει ότι «δεν πρόκειται για διαδικασία αδειοδότησης, όπως λανθασμένα διαδίδεται. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί που αναφέρθησαν περί «αστυνομικού κράτους», «χούντας», κ.λπ. είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι».

Στόχος του νομοσχεδίου είναι, αφενός, να διευκολυνθούν οι Αρχές αναφορικά με την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων και να αποφευχθεί ταλαιπωρία, ή κίνδυνος προσώπων, ή περιουσίας, και, αφετέρου, να προστατευθεί ο διοργανωτής, προκειμένου η όλη εκδήλωσή του να αρχίσει και ολοκληρωθεί με τάξη, ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνει το σύνολο των προνοιών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εναρμονίζεται πλήρως με τη συνταγματική πρόνοια του «συνέρχεσθαι ειρηνικώς» με το σύνολο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είναι απόλυτα συμβατό με το σύνολο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. Η υφιστάμενη σχετική νομοθεσία είναι το Κεφάλαιο 32, που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και ανάγεται στην περίοδο πριν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πάντως, από πλευράς της Αστυνομίας, η εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις της «ο τρόπος διαχείρισης αυτής της διαμαρτυρίας ήταν ο σωστότερος», ενώ πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να μην παρθεί κάποιο πιο επιθετικό μέτρο, καθώς εκεί βρίσκονταν χιλιάδες άτομα». Ενώ σε ανακοίνωση της Δύναμης, που προηγήθηκε των δηλώσεων της κα. Λαμπριανίδου, ανέφερε ότι «απαράδεκτες ενέργειες», γιατί δεν δόθηκαν οδηγίες για διάλυση της διαμαρτυρίας και ανοίγματος του αυτοκινητόδρομου».

«Τονίζεται ότι, η Αστυνομία Κύπρου σέβεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, την ίδια ώρα όμως, δεν θα επιτρέψει στο μέλλον να παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών», είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να πράξει οτιδήποτε ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μπούκαραν σε περίπτερο στα Λειβάδια και λήστεψαν 1.600 ευρώ
Ελεύθερος ο Γιαννάκη αλλά με αυστηρή προειδοποίηση-«Η δίκη συνεχίζεται είτε ερήμην σας, είτε θα διατάξω την κράτηση σας»
Στα ίδια επίπεδα με το 2024 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-«Η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει σοβαρά»
Αντιμέτωποι με πειθαρχικά οι υπαξιωματικοί για τα συνθήματα κατά της Τουρκίας στην παρέλαση στην Αθήνα
Κουκουλοφόροι μπούκαραν σε περίπτερο στη Λάρνακα-Άρπαξαν τις εισπράξεις από την ταμειακή
Ψάχνει λύση για τη βία στα σχολεία η Βουλή-Στο τραπέζι πρόταση για τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών
Ιδρύει Γυναικεία Οργάνωση κοιτώντας προς τις Βουλευτικές Εκλογές η ΔΗΠΑ
Ζητά νέα αναβολή ο ΑΠΟΕΛ στη δίκη για τις οφειλές στο ΤΚΑ-Αντίστροφη μέτρηση για τις οφειλές στο Φόρο Εισοδήματος
Τρέχει να προλάβει το καλοκαίρι το ΥΠΑΝ-Πλάνο για εγκατάσταση 625 κλιματιστικών σε σχολεία της Λευκωσίας
Επικαιροποιεί το Καταστατικό του ΕΛΑΜ-Σκέψεις για αλλαγή και των εσωκομματικών εκλογών