Η Κύπρος καταγράφεται μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών της ΕΕ ως προς το υδατικό ισοζύγιο
12:08 - 23 Μαρτίου 2025

Στην Κύπρο η ολιγομβρία και η κλιματική πίεση καθιστούν το νερό κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα πρώτης γραμμής, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου, η οποία ανέφερε πως η Κύπρος καταγράφεται μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών της ΕΕ ως προς το υδατικό ισοζύγιο.
Μιλώντας στην εκδήλωση «Ώρα της Γης 2025», που συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο της, τον Δήμο Λακατάμειας και την Πρωτοβουλία Δράσης Αρχαγγέλου, στο θεατράκι Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, στη Λακατάμεια, η κ. Θεοδοσίου είπε πως στην Κύπρο, η «Ώρα της Γης» φέτος εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα της σπατάλης τροφίμων, ενέργειας και νερού, δηλαδή στους τρεις πιο βασικούς πόρους που θεωρούμε συχνά δεδομένους, αλλά είναι υπό πίεση. Η σπατάλη τροφίμων, ενέργειας και νερού δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι και ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, υπογράμμμισε.
Ανέφερε πως «χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα νερού, όπου η εξοικονόμηση δεν λαμβάνεται ως μέτρο στην έλλειψη νερού, αλλά ως πράξη συνείδησης και έγνοιας».
Επεσήμανε πως φέτος η «Ώρα της Γης» συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, και κάλεσε τον κόσμο όπως αναλογιστεί τη σχέση του με το νερό, η διαχείριση του οποίου «δεν αποτελεί μόνο θέμα υποδομών ή πολιτικών, είναι και θέμα σεβασμού, ευθύνης, συνείδησης και πολιτισμού».
Ανέφερε πως «τα υδάτινα μας οικοσυστήματα, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι υδροβιότοποι, αποτελούν οάσεις ζωής και ισορροπίας, ενώ συχνά απειλούνται ή υποβαθμίζονται», για να προσθέσει πως «η προστασία αυτών των οικοσυστημάτων είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό, αλλά και βιοποικιλότητα, πλούτο εδάφους και υγιές μικροκλίμα».
«Η κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε, «διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του νερού με τρόπο ολοένα και πιο ορατό. Η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου αυξάνεται διαρκώς, ωθώντας τη θερμοκρασία του πλανήτη σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό οδηγεί σε πλημμύρες, λειψυδρία, ξηρασίες, διαταράσσει τη γεωργία και τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλεί βλάβες στις υποδομές, επιδεινώνει τον κίνδυνο επιδημιών, και εντείνει τις ανισότητες πρόσβασης σε καθαρό νερό».
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος ανέφερε πως «η βιώσιμη διαχείριση του νερού δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό ζητούμενο, αλλά αποτελεί κοινωνική προστασία, περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές».
Στην Κύπρο σπαταλούνται 294 κιλά τροφίμων ανά πολίτη ετησίως
Σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο στην ΕΕ χάνονται ή σπαταλούνται περίπου 58 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, δηλαδή 131 κιλά ανά άτομο», τονίζοντας ότι στην Κύπρο, η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική, αφού σπαταλούνται 294 κιλά τροφίμων ανά πολίτη ετησίως, πάνω από τη διπλάσια μέση ποσότητα σε επίπεδο ΕΕ.
«Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1 δισεκατομμύριο γεύματα καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια και αρνητικά εντυπωσιακό, είναι το στατιστικό στοιχείο ότι το 16% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνδέεται άμεσα με τη σπατάλη τροφίμων», είπε.
Η Επίτροπος ανέφερε πως «όταν μιλάμε, λοιπόν, για βιωσιμότητα και αειφορία, μιλάμε και για μικρές και για μεγάλες πράξεις», συστήνοντας στους πολίτες όπως αρχίσουν από τα καθημερινά, δηλαδή να μην αφήνουν τη βρύση ανοιχτή χωρίς λόγο, να μειώσουν ή να αποφύγουν τη χρήση πλαστικού, να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με οικονομικούς, να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, να μην ανάβουν όλα τα φώτα στους χώρους τους, να βγουν βόλτα χωρίς αυτοκίνητο, να αποφύγουν τη σπατάλη τροφίμων, να σκεφτούν πώς ψωνίζουν, πώς μαγειρεύουν, πώς αποθηκεύουν, πώς αποφεύγουν ή/και διαχειρίζονται τα περισσεύματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
