Εισαγγελείς ζητούν την προφυλάκιση του Ιμάμογλου και τεσσάρων συνεργατών του

Εισαγγελείς ζήτησαν τουρκικό δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και άλλων τεσσάρων συνεργατών του, ενόψει των δικών τους για δυο διακριτές υποθέσεις «διαφθοράς» και «τρομοκρατίας», γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του αιρετού και ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμενόταν να είναι αντίπαλός τους στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αρνείται τις κατηγορίες, που χαρακτηρίζει «αδιανόητες» «ανυπόστατες», «ανήθικες» και «συκοφαντικές». Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακισμένος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ χθες Σάββατο, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών.

Η παράταξη του δημάρχου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τη σύλληψη το πρωί της Τετάρτης και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ιμάμογλου.

Οι επόμενες εκλογές έχουν οριστεί για το 2028, αλλά ο Ερντογάν έχει φτάσει το όριο δύο θητειών του ως πρόεδρος, αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Εάν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να αλλάξει το σύνταγμα.

Στις 22 Μαρτίου, ο Ερντογάν, ο οποίος διοικεί τη χώρα για περισσότερα από 22 χρόνια, κατηγόρησε το CHP ότι προσπαθεί να «προκαλέσει το έθνος μας», προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχτούν τους βανδαλισμούς.

Εντολή να μην μεταδίδονται οι διαδηλώσεις

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, κορυφαίο στέλεχος της τουρκικής τηλεοπτικής οργάνωσης τηλεφωνεί στα τηλεοπτικά κανάλια ένα προς ένα, δίνοντάς τους εντολή να σταματήσουν τις ζωντανές μεταδόσεις και την κάλυψη των διαδηλώσεων για τον Ιμάμογλου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει σε φρούριο το μέγαρο καθώς έχουν ενισχυθεί με 5.000 συναδέλφους τους και από άλλες επαρχίες της χώρας. Η αστυνομία, έξω από το δικαστικό μέγαρο έχει συγκεντρώσει δεκάδες αύρες νερού, έχει σηκώσει δεκάδες drones ενώ έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς το διεθνές πολιτικό κλίμα επέτρεψε στον Ερντογάν να «κυνηγήσει» τον Ιμάμογλου

«Αδιανόητες συκοφαντίες»-Όσα αναφέρει στην κατάθεσή του ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάκριση του Ιμάμογλου-Καζάνι που βράζει η Τουρκία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Δειτε Επισης

Politico: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της Φον ντερ Λάιεν
Η Αίγυπτος ζητά παρέμβαση της Ουάσινγκτον στον Χαφτάρ, για να μην υπογράψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Τι συζήτησαν Πούτιν-Μακρόν στην πρώτη επικοινωνία τους μετά από τρία χρόνια
Σήμα κινδύνου από Κίεβο-H Βόρεια Κορέα ενισχύει τη Ρωσία με 30.000 στρατιώτες κατά της Ουκρανίας
Απάτη €700 εκατ. μέσω Πειραιά αποκάλυψε η επιχείρηση «CALYPSO»
Συναγερμός για ακραία ζέστη στην Ευρώπη-Τι είναι ο θερμικός θόλος
Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα-Κάλεσμα Τραμπ σε Χαμάς να συμφωνήσει σε 60ήμερη εκεχειρία
Αντίδραση τουρκικής Κυβέρνησης μετά τη δήλωση Οζέλ πως ο Ερντογάν «είναι ηγέτης της χούντας»
Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ προκάλεσαν βαριά ζημιά στην πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό
Τα γυρίζει ο Μασκ και επαινεί τον Τραμπ-«Έχει επιλύσει πολλές σοβαρές συγκρούσεις ανά τον κόσμο»