Ευκαιρία συνεργασίας ΕΕ και ΗΕ το Κυπριακό, είπε στο Συμβούλιο ο ΠτΔ-Προτεραιότητα για Γκουτέρες
18:25 - 20 Μαρτίου 2025

Το Κυπριακό και οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα ήταν μέρος των συζητήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών για τις διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι ότι το Κυπριακό αποτελεί μια από τις προτεραιότητές του.
Η συζήτηση των ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ περιελάμβανε τη Ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και διεθνείς εξελίξεις γενικότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης στο Euronews: Ο Τ/κ ηγέτης δεν ήθελε τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου
Το Κυπριακό ήταν μια από τις προτεραιότητες τις οποίες κατέγραψε στην παρέμβασή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ το θέμα ήγειρε, όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνοντας τους εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις.
Αναφορά στο Κυπριακό περιείχε και η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και για τη σημασία της συνέχισης των συζητήσεων για την επανένωση της Κύπρου.
Το γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ με τους 27 ηγέτες ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση λόγω της συζήτησης για την Ουκρανία που είχε προηγηθεί, και είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση συμπερασμάτων με τη στήριξη 26 κρατών μελών (χωρίς την Ουγγαρία). Το ίδιο το γεύμα είχε μεγαλύτερη διάρκεια από ότι είχε προγραμματιστεί. Ακολουθούσε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα και για θέματα ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τους 27 ηγέτες για το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πολυμερές διεθνές σύστημα, μεταξύ άλλων όσον αφορά και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Ευχαρίστησε ακόμα την ΕΕ για την ισχυρή δέσμευσή της απέναντι στα ΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Οι ηγέτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν επίσης τις ευκαιρίες που έχει η ΕΕ να εντείνει τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, ώστε να χτίσει ένα δίκτυο από εταίρους που να αντανακλά το σύγχρονο πολυμερές σύστημα.
Ο κ. Γκουτέρες παρότρυνε τους ηγέτες της ΕΕ να εμπλακούν με θετικό τρόπο στις εργασίας της τέταρτης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στη Σεβίλλη, τη Σύνοδο για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, στο πλαίσιο των G20, στην επόμενη διάσκεψη των ΗΕ για το κλίμα στη Βραζιλία (COP30), και την επόμενη Παγκόσμια Σύνοδο για τη Κοινωνική Ανάπτυξη.
Να αναδειχθεί αποτελεσματικό μοντέλο συνεργασίας
Το Κυπριακό αποτελεί ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη συνεργασία τους, να αναδείξουν «ένα αποτελεσματικό μοντέλο συνεργασίας» σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις συγκυρία, ανέφερε, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την παρέμβασή του στο γεύμα των 27 ηγετών της ΕΕ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την παρέμβασή του ο κ. Γκουτέρες σημείωσε πως «η Κύπρος είναι προτεραιότητα για εμένα», ενώ σε παρεμβάσεις τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμαναν πως η θέση της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος είναι και η θέση της ΕΕ.
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης-«Αγωνιστήκαμε και πετύχαμε»
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, λέγοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα "αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του".
"Και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα ενόψει της επόμενης συνάντησης η οποία θα γίνει το καλοκαίρι», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης είπε «επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης".
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και του μεταναστευτικού: «Θέλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα στα θέματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα, να χαιρετήσω την κατάθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουνε πια πολιτικές της ΕΕ".
Για το θέμα της μετανάστευσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουνε προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αλλά και στη γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε χώρα της ΕΕ, στα κράτη από τα οποία προέρχονται.
"Εξού και αναμένουμε, με μεγάλη ανυπομονησία θα έλεγα, τον νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση και η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική", κατέληξε.
