Επιστολή στήριξης του GSI απέστειλαν ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ στην ΕΕ

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία τονίζεται ότι ο «Great Sea Interconnector» (GSI) αποτελεί ένα έργο "στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ", απέστειλαν στις 17 Μαρτίου του 2025 η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) της Ελλάδας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), προς επιβεβαίωση της στήριξής τους προς το έργο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση η ΡΑΕΚ με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των δύο ρυθμιστικών αρχών, στα γραφείο της ΡΑΑΕΥ με τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «Great Sea Interconnector» ΑΔΜΗΕ Α.Ε. κατά την οποία συζητήθηκαν «τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πρόοδο υλοποίησης του έργου και την οικονομική του διαχείριση».

Επιπλέον, η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι στην επιστολή προς την ΕΕ σημειώθηκε ότι «αυτή η διασύνδεση θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, του Ισραήλ και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ΡΑΕΚ, οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την ένταξη του έργου στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2nd List of Projects of Common/Mutual Interest), ο οποίος είναι υπό συζήτηση σήμερα στις περιφερειακές ομάδες για τις διευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρισμού (5th Meeting of TEN-E Regional Groups on electricity and offshore).

Σε σχέση με τη συνάντηση με τον Φορέα Υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕΚ, οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές επιβεβαίωσαν προς τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τη στήριξή τους στο έργο προς το συμφέρον των καταναλωτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική συμφωνία των Ρυθμιστικών Αρχών (CBCA), καθώς και το  σχετικό ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βγήκε μπροστά ο Χατζηγεωργίου και απάντησε στην ACCEPT-«Ήμουν σε γάμο, ευχαριστώ για τη δωρεάν διαφήμιση»
Νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο Νίκος Αναστασίου-Αναλαμβάνει να οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές του 2026
Πυρά ACCEPT κατά υποψήφιου του ΕΛΑΜ πως συμμετείχε στο pride και φωτογράφησε drag queen-«Προπαγάνδα» απαντά το κόμμα
Έκλεισαν οι κάλπες στην ΕΔΕΚ-Η ώρα της κρίσης για Αναστασίου και Διομήδους
Τιμησε τους πεσόντες από τον Κοντεμένο ο Ιωαννίδης-«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη διχοτόμηση»
Κοινά μηνύματα Αναστασίου και Διομήδους από την κάλπη-Καλούν σε συστράτευση και ενίσχυση της ΕΔΕΚ
Κάλεσμα Διομήδους στους ΕΔΕΚίτες για να ψηφίσουν-«Να πείσουμε και πάλι την κυπριακή κοινωνία ότι η ΕΔΕΚ μπορεί»
Έστειλε μήνυμα ενότητας για την ΕΔΕΚ από την κάλπη ο Αναστασίου-«Καλώ σε πλήρη συστράτευση»
Σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει κοινή λογική, ακόμη και σε θέματα ζωής και θανάτου
Αντιμέτωποι μεταξύ τους και με το μέλλον της ΕΔΕΚ Νίκος Αναστασίου και Διομήδης Διομήδους