Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων στα έργα ΑΠΕ κατέθεσε ο Γιακουμής
14:08 - 19 Μαρτίου 2025

Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άνω του 1MW, μετά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, κατάθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «η πρόταση νόμου αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο, ελαχιστοποιώντας την αστάθεια που προκαλείται από τη διαλείπουσα φύση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και διασφαλίζοντας δίκαιους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ανανεώσιμων και των συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και μειώνοντας παράλληλα τις αποκοπές από τα οικιακά συστήματα και τους καταναλωτές γενικότερα».
Όπως αναφέρει, «στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου, προτίθεμαι να καταθέσω πρόταση νόμου που θα παρέχει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) τη δυνατότητα να υποχρεώνουν τα έργα ΑΠΕ πέραν του 1MW (ενός μεγαβάτ) της μεταβατικής ρύθμισης/αγοράς μετά τα πρώτα δυο χρόνια λειτουργίας τους, μέσω των κατάλληλων τροποποιήσεων στους Κανόνες Μεταφοράς και Διανομής να εγκαθιστούν κατάλληλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με συνοπτικές διαδικασίες».
Οι σκοποί της πρότασης είναι:
- Βελτίωση της ευστάθειας του συστήματος μέσω της αποθήκευσης ενέργειας, περιορίζοντας την αστάθεια που προκαλείται από τα μη ελεγχόμενα συστήματα από ΑΠΕ που συμμετέχουν στη μεταβατική αγορά, μετατρέποντας αυτές ως Υποχρεωτικά Ενταγμένες Μονάδες Παραγωγής, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τη συμβατική παραγωγή και να μην επωμίζονται οι καταναλωτές τα ανισοζύγια που προκαλούνται από αυτές τις τεχνολογίες, μέχρι να λειτουργήσει πλήρως η ηλεκτρική διασύνδεση.
- Υποχρέωση των Παραγωγών ή των Προμηθευτών που τους εκπροσωπούν στην μεταβατική ρύθμιση όπως προσαρμόσουν την παραγωγή τους ανάλογα με την κατανάλωση των πελατών τους, τυχόν πλεονάσματα παραγωγής σε σχέση με την ζήτηση δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται από την ΑΗΚ Προμήθεια ούτε από τους υπόλοιπους καταναλωτές.
- Απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και ενδυνάμωση του μηχανισμού «one stop shop» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για την ταχύτερη και ευκολότερη αδειοδότηση των συστημάτων αποθήκευσης που θα συνοδεύουν τα έργα ΑΠΕ, χωρίς να χρειάζεται εξαρχής όλη η διαδικασία αδειοδότησης όταν αφορά υφιστάμενα έργα των ΑΠΕ.
- Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των έργων ΑΠΕ που συμμετέχουν στην μεταβατική ρύθμιση/αγορά ηλεκτρισμού σε περίπτωση που τα συστήματα δεν θα συμμορφωθούν με τους όρους και τους κανόνες διανομής, που θα υιοθετηθούν από τους Διαχειριστές εντός 6 μηνών.
- Οδηγίες προς τον ΔΣΜΚ ώστε οι αποκοπές ενέργειας στα εμπορικά έργα, να γίνονται με οικονομικά κριτήρια ακόμα και πριν την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού με άμεση εφαρμογή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
